Tuesday, 5 September 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. India and which one of the following countries has agreed to sign an MoU in the urban transport sector for cooperation in policy planning, technology transfer and institutional organization?
Palestine
Austria
Rwanda
UK
France
Solution:
India and the UK agreed to sign an MoU in the urban transport sector for cooperation in policy planning, technology transfer and institutional organization. Union Minister for Road Transport, Highways and Shipping Nitin Gadkari was on a three-day visit, finalized the bilateral cooperation arrangement between the Transport for London (TfL) and the India's Ministry of Road Transport and Highways to cover a wide range of transport mobility solutions and associated activities in urban environments.

Q2. The International Day of Families is observed every year on ________.
12 May
15 May
17 May
16 May
14 May
Solution:
The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. The theme of 2017 is “Families, education and well-being”.

Q3. HDFC Life has entered into a bancassurance tie-up with which of the following bank to distribute its individual life insurance products to the private lender’s customers.
Catholic Syrian Bank
ESAF Small Finance Bank
Karur Vysya Bank
Kotak Mahindra Bank
Nainital Bank
Solution:
HDFC Life has entered into a bancassurance tie-up with Catholic Syrian Bank to distribute its individual life insurance products to the private lender’s customers.

Q4. ‘Maa committee’ has been recently formed in which of the following state that will now keep an eye on mid-day meals served to students in state-run primary schools to ensure that they get nutritious food prepared in hygienic conditions?
Maharashtra
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Bihar
Uttarakhand
Solution:
A Mother's Day gift has been given to lakhs of children in schools of Uttar Pradesh in the form of 'Maa' by forming the 'Maa Comittee'. ‘Maa’ will now keep an eye on mid-day meals served to students in state-run primary schools to ensure that they get nutritious food prepared in hygienic conditions.

Q5. What is the present Repo Rate?
7.00%
6.00%
6.50%
6.75%
6.25%
Solution:
present Repo Rate is 6.00%.

Directions (6-10): Study the following information and answer the given questions: 
Nine teachers – P, Q, R, S, T, U, V, W, and X live on separate floors of a 9-floor building. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 9. Each one of these teach different subjects viz. Computer, Economics, Commerce, Accounts, Biology, English, Physics, Art, and Music but not necessarily in the same order. Only five teachers live above the floors on which P lives. Only one teacher lives between P and the one who teaches English. U lives immediately below the one who teaches Economics. The one who teaches Economics lives on an even numbered floor.
Only three teachers live between the one who teaches English and the one who teaches Commerce. T lives immediately above R. T does not teach Commerce. Only two teachers live between Q and the one who teaches Biology. The one who teaches Biology live below the floor on which Q lives. W teaches Art and lives on floor no. 8. The one who teaches Computer does not live immediately above or immediately below Q. S does not live immediately above or immediately below P. X teaches Music and lives immediately above W. V does not teach Accounts. 

Q6. Who among following lives on ground floor (Floor number one)?
P
V
T
R
U
Solution:
(6-10)

Q7. Who amongst the following lives on floor no. 3?
P
U
R
V
T

Q8. Who lives on the floor immediately above V?
P
Q
S
V
U

Q9. S teaches which of the following subject?
Accounts
English
Commerce
Biology
None of these

Q10. How many teacher/teachers live between the floors on which S and the one who teaches English?
None
Two
One
More than three
Three

Q11. A man lends a certain sum of money at simple interest. Rate of interest for first one and half years is 6% per annum, for next 9 months is 5% per annum and after that 4% per annum. If he received Rs. 11496 at the end of 4 years, what was his capital?
Rs. 9600
Rs. 9400
Rs. 9000
Rs. 8500
None of these
Solution:

Q12.Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of years is equal to the rate per annum. What is the rate percent per annum?
5%
7%
3%
3.33%
None of these
Solution:

Q13. If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then when will the same amount of money be 8 times of itself?
8 years
10 years
20 years
25 years
15 years
Solution:

Q14. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 1460 in 2 years and to Rs. 1606 in 3 years. Find the rate of interest per annum?
15%
12%
5%
4%
10%
Solution:

Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What should be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
Rs 5600
Rs 5544
Rs 5724
Rs 5736
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16. Collate
Choleric
disperse
succumb
Boor
None of these
Solution:
Collate-collect and combine (texts, information, or data).
Disperse is the antonym of Collate. Hence is the right option. Other options are unrelated.
Succumb-fail to resist pressure, temptation, or some other negative force.
Choleric-easily angered

Q17. Staid
Marsupial
Skeptical
stand
sedate
None of these
Solution:
Staid-sedate, respectable, and unadventurous.
Skeptical-doubting; not gullible
Marsupial-pouched mammal (like a kangaroo)
Meretricious-falsely attractive; tawdry

Q18.Vertigo
Verisimilar
Meretricious
disequilibrium
Vituperate
None of these
Solution:
Vertigo -a sensation of whirling and loss of balance, associated particularly with looking down from a great height, or caused by disease affecting the inner ear or the vestibular nerve; giddiness.Hence option C is the correct option.
Verisimilar-true to life; giving the appearance of reality
Vituperate- attack bitterly

Q19. Purloin
Lugubrious
give
Nonplussed
Pedagogy
None of these
Solution:
steal (something).
Lugubrious-sad; gloomy
Nonplussed-confused
Pedagogy-science of education; teaching

Q20. Prostration
Paean
Tutelary
Reproof
enervation
None of these
Solution:
Prostration-a complete depletion of energy or strength. Enervation is the synonym.
Paean-praise; tribute (esp. in song)
Tutelary-serving as a guardian [tutelage (n)]
Reproof-scolding; criticism [reprove (v)]

               

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment