Friday, 15 September 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
Branch Codes and Standards Board of India
Banking Codes and Stability Board of India
Banking Codes and Standards Bank of Industry
Banking Codes and Society Board of Investment
Banking Codes and Standards Board of India
Solution:
In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q2. When was the currency system in India converted into decimal system?
April 01st 1959
April 01st 1957
April 01st 1955
April 01st 1953
April 01st 1951
Solution:
The Indian currency system was converted into decimal system by Indian Coinage (Amendment) Act 1955 which brought into force from April 01st 1957.

Q3. Which of the following field Dalal Street in Mumbai is famous?
NABARD
Stock Exchange
RBI
SEBI
Commerce and industry ministry
Solution:
The Bombay Stock Exchange (BSE) is located at Dalal Street.

Q4. Deposits which can be withdrawn by a customer without notice is called?
Time Deposits
Demand Deposits
Variable Deposits
Low cost Deposits
None of the given options is true
Solution:
A deposit of money that can be withdrawn without prior notice is known as Demand Deposits, Ex:- in a current account.

Q5. Which of the following is not e-banking software?
ECS
RTGS
PIPS
NEFT
M-Banking
Solution:
ECS – Electronic Clearing Service.
RTGS – Real Time Gross Settlement.
NEFT- National Electronics Funds Transfer System.
 Mobile banking is a service provided by a bank or other financial institution that allows its customers to conduct financial transactions remotely using a mobile.
PIPS is not an e-banking software.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below- 
A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends sitting around a circular table. Four of them are facing away from the center and four of them are facing towards the centre. Each of them have a different car- Ford, Toyota, Audi, Nissan, Fiat, Datsun, Ferrari and Bentley but not necessarily in the same order. All the given car is of different colour viz. White, Blue, Orange, Pink, Green, Purple, Yellow and Red but not necessarily in the same order.
E faces towards the centre and have a White colour car. Both the immediate neighbors of E face away from the center and have either Orange or Pink colour car. D faces away from the center and he has a Ford car. Both the immediate neighbours of D do not face away from the centre. E sits third to the right of F, who has a green colour car and faces away from the centre. C sits third to the left of F. The one who has an Orange colour car sits opposite to F. The one who has Blue colour car is not the immediate neighbour of F and faces away from the centre. A sits second to the left of C and he have neither Yellow nor Red colour car. The one who has a Yellow colour car sits between H and F. B faces away from the centre, and have Toyota car which is not of Blue colour. E has Ferrari car. The person who has Nissan car sits opposite to D. Audi car is of purple colour. The person who has Bentley car is not near to G or E. C faces the person who has Datsun car.

 Q6. Who among following has Purple colour car?
E
F
B
D
A
Solution:
(6-10)


Q7. Who among following has Orange colour car?
B
H
F
D
None of these

Q8. F has which of the following car?
Fiat
Ferrari
Dastun
Nissan
Toyota

Q9. Who among following have pink colour car?
B
H
F
D
None of these

Q10. Which of the following is D’s position with respect to E?
Fourth to the left
Third to the right
Second to the left
Second to the right
None of these

Q11. Shamita took a loan at simple interest rate of 6 pcpa in the first year and it increased by 1.5 pcpa every year. If she pays Rs. 8,190 as interest at the end of 3 years, what was her loan amount?
Rs. 36000
Rs. 36400
Rs. 36800
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q12. Twelve percent of Kaushal’s monthly salary is equal to sixteen percent of Nandini’s monthly salary. Suresh’s monthly salary is half that of Nandini’s monthly salary. If Suresh’s annual salary is Rs 1.08 lacs, what is Kaushal’s monthly salary?
Rs 20,000
Rs 18,000
Rs 26,000
Rs 24, 000
None of these
Solution:

Q13. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Q14. A, B and C started a business by investing Rs 20,000, Rs 28,000 and Rs 36,000 respectively. After 6 months, A and B withdrew an amount of Rs 8,000 each and C invested an additional amount of Rs 8,000. All of them invested for equal period of time. If at the end of the year, C got Rs 12,550 as his share of profit, what was the total profit earned?
Rs 25,100
Rs 26,600
Rs 24,300
Rs 22,960
Rs 21,440
Solution:

Q15. Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a for the first three years, at the rate of 8 p.c.p.a for the next two years and at the rate of 9 p.c.p.a for the period beyond 5 years. If he pays a total simple interest of Rs 19550 at the end of 7 years, how much money did he borrow?
Rs 39500
Rs 42500
Rs 41900
Rs 43000
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Fall
The sound of the parade fell away in the distance.
When her health insurance was canceled she had nothing to fall over.
The tree fell over during the storm.
The pie was falling apart as I tried to serve it
He told her to stop falling about and make her mind up
Solution:
fall back on (something) also fall back upon (something) : to use (something) for help or protection when you are in a bad situation.
fall apart-to break into parts in usually a sudden and unexpected way
fall away [phrasal verb]- to become gradually less : to disappear gradually

Q17. Do
They did pretty well me when I retired.
I could do with a little less criticism right now, if you don't mind!
She did up her dress.
I've been done out of what was rightfully mine!
We're planning to do over the kitchen next year.
Solution:
do by (someone)-to deal with or treat (someone) well or badly-"They did pretty well by me when I retired" means they treated me pretty well when I retired
do with (something)-to be helped by having (something)
do up or do (something) up or do up (something) of clothing : to be fastened or to fasten (something) with buttons, a zipper, etc.
do (someone) out of (something)-to unfairly prevent (someone) from getting or having (something)
do (something) over or do over (something) : to decorate or change a room, house, etc., so that it looks very different

Q18. ACT
The book gives advice to parents whose children act up.
What can parents do when their kids start acting out?
She acted if nothing had happened.
Now that he's rich he certainly acts the part
We were too late to act upon his suggestion.
Solution:
She acted as if nothing had happened-to pretend that something is true — usually used in the phrases act as if, act as though, and act like
Now that he's rich he certainly acts the part. [=behaves like a rich person]-To act the part is to behave the way that people in a particular role usually behave.
 act out-to behave badly especially because you are feeling painful emotions (such as fear or anger)
 act up-to behave badly : to act in a way that is not polite or acceptable
We were too late to act upon his suggestion.-to use (something, such as a feeling or suggestion) as a reason or basis for doing something

Q19. Back
I'll back you up if I think you're right.
Remember to back up your work before you log off.
The deal fell through when investors backed out.
She was getting irritated, so I backed into.
The strike is expected to continue because neither side is willing to back down.
Solution:
She was getting irritated, so I backed off.-to stop bothering someone
I'll back you up if I think you're right means to give help or support to
 back out -to decide not to do something that you had agreed to do
back down-to stop arguing or fighting for something

Q20. Ask
He greeted us warmly and asked after our families
We usually ask around before trying a new restaurant.
If you invest your money without doing careful research, you're just asking for trouble.
Ask yourself what you would do in that situation.
Unhappy with the service, he asked to the store manager.
Solution:
ask for (someone)-to request to see or talk to (someone)
ask after (someone or something)-to ask about (someone or something)
ask around-to ask many people to tell you information about someone or something
To ask yourself something is to think about the true answer to a question.

               

You may also like to Read:





CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment