Sunday, 15 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near-
Ahmedabad
New Delhi
Hyderabad
Chennai
Nagpur
Solution:
India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near Hyderabad.

Q2. Pt. Ravi Shankar belongs to which musical instrument?
Tabla
Sitar
Violin
Guitar
Bansuri
Solution:
Ravi Shankar was an Indian musician and composer best known for popularizing the sitar and Indian classical music in Western culture. After serving as director of All-India Radio, he began to tour India and the United States and collaborating with many notable musicians, including George Harrison and Philip Glass. Shankar died in California on in 2012, at age 92.

Q3. World Environment Day falls on-
June 5th
October 2nd
November 10th
November 19th
June 15th
Solution:
World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action.

Q4. Capital of Belgium is?
Manama
Bridgetown
Conakry
Brussels
Roseau
Solution:
Belgium, officially the Kingdom of Belgium, is a sovereign state in Western Europe. Brussels, officially the Brussels-Capital Region is a region of Belgium comprising 19 municipalities, including the City of Brussels which is the de jure capital of Belgium. Currency of Belgium is Euro.

Q5. Which among the following state government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector?
Maharashtra
Gujarat
Kerala
Rajasthan
West Bengal
Solution:
Maharashtra Government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector. MahaDBT portal: It is an Aadhaar-authenticated electronic mechanism that will enable direct transfer of benefits for over 40 schemes currently implemented.
MahaVASTU portal: It is an online building permission management system, through which construction approvals will be sanctioned with full transparency.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below: 


Seven Persons P, Q, R, S, T, U and V live on seven different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one; the one above it is number two and so on till the topmost floor is number seven. Each of them also likes a different subject and colour i.e. subjects are- Maths, Physics, Chemistry, Biology, Economics, Hindi, Sanskrit and colour are- Red, Pink, Blue, White, Yellow, Orange and Violet but not necessarily in the same order. 

Only one person lives between the one who likes Economics and the one who likes Hindi. S does not like Economics. V does not like Maths. The one who likes Orange live immediate above the one who likes Economics. T lives on one of the floors below Q, but does not live on the lowermost floor. The one who lives on 7th floor is immediate above the one, who lives immediate below the one who likes Violet. There are three persons between Q and T. The one who likes Biology lives on one the odd-numbered floors below U. P lives immediately above U and does not like Chemistry. U does not like White and Pink. The one who likes Blue live immediate above the one who likes Yellow. The one who likes Hindi is also likes Pink. Only one person lives between Q and the one who likes Chemistry. The one who likes Yellow lives below the one who likes Red. Only two persons live between V and the one who likes Chemistry. The one who likes Physics live on one of the even-numbered floors above the one who likes Chemistry. The one who likes Sanskrit lives immediately above V, who does not like Hindi. S lives on one of the floors above R. 

Q6.Who among following likes White colour?
R
The one who likes Physics
The one who likes Chemistry
The one who likes Maths
Q
Solution:

Q7.Who lives on immediate above the one who likes Pink colour?
The one who likes Chemistry
Both (A) and (E)
S
Q
The one who likes Red
Solution:

Q8. Who among following like Sanskrit subject?
Q
P
V
T
None of these
Solution:

Q9.How money persons live between the one who likes Biology and the one who likes Pink?
None
Three
Two
Can’t be determined
None of these
Solution:

Q10.Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
The one who likes Biology
The one who likes Orange
The one who lives on 5th floor
The one who lives on 6th floor
The one who likes Maths
Solution:

Directions (11-15): Study the following Bar-graph and answer the question carefully 


Percentage of people in a city (Total number of People = 40250) 

Q11. What is the respective ratio of the men to the women working in night shifts from the call center and Chemistry Industries respectively?
22 : 3
21 : 4
23 : 5
7 : 1
None of these
Solution:

Q12. What is the approximate average number of females working in night shifts from all the industries together?
2200
2100
2150
2227
None of these
Solution:

Q13. Total number of men is approximately what percent of total number of women working in night shifts from all industries together?
200%
250%
20%
100%
None of the above
Solution:

Q14. The number of women working in night shifts from the gaming industry is approximately what percent of the total number of women working in the night shifts from all the industries together?
11%
13%
15%
17%
None of these
Solution:

Q15. What is the difference between the total number of men and the total number of women working in night shifts from all the industries together?
13500
12542
13524
14000
13000
Solution:

Directions (16-20): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

Q16. His arguments in the court were so __________ that he shattered the evidence built by the opposition lawyer.
diagnostic
voluminous
penetrative
worldly
durable
Solution:
Penetrative (Adjective) means that can penetrate; astute : a penetrative analysis.

Q17. Facial expressions and body language, many times, do not display the __________ feelings of a man.
covert
open
outrageous
stringent
popular
Solution:
Covert (Adjective) means concealed; not open; secret: covert activities of a spy.

Q18. Dorab is a man of admirable taste and a great political __________
appreciation
synthesis
viability
distinction
acumen
Solution:
Acumen (Noun) means ability to understand and judge things quickly and clearly, shrewdness : business acumen.

Q19. Countless books __________ the benefits of clear and accurate communication.
extol
subscribe
contribute
extend
deploy
Solution:
Extol (Verb) means praise highly: extol the merits of small business.

Q20. Nothing ever becomes real till it is experienced. Even a proverb is no proverb to you till your life has __________ it.
projected
explained
developed
illustrated
proposed
Solution:
Illustrate (Verb) means explain or make (something) clear by examples, diagrams, pictures, etc; be an example. For example,
This behaviour illustrates your selfishness.

Q21. What is a Firewall in Computer Network?
The physical boundary of Network
An operating System of Computer Network
A system designed to prevent unauthorized access
A web browsing Software
None of these
Solution:
Firewall in Computer Network is a system designed to prevent unauthorized access.

Q22. The process of trading goods over the internet is known as _________.
E-selling-n-buying
E-trading
E-finance
E-salesmanship
E-commerce
Solution:
E-commerce is the process of trading goods over the internet.

Q23. C was developed by ______.
Ada Byron
Bill Gates
Blaise Pascale
Dennis Ritchie
Charles Babbage
Solution:
C is a general-purpose, high-level language developed by Dennis Ritchie.

Q24. Which of the following is a programming language?
Lotus
Pascal
MS-Excel
Netscape
None of these
Solution:
Pascal is the only programming language among given options.

Q25. BIOS stands for _________.
Basic Input Output Service
Basic Inner Output System
Better Input Output Service
Better Input Output System
Basic Input Output System
Solution:
BIOS is the acronym for Basic Input Output. The BIOS is a type of firmware used to perform hardware initialization during the booting.

               




You May Also Like to Read:

           


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment