Monday, 16 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Sadbhavana Diwas is celebrated to commemorate the birth anniversary of _____________.
Mahatma Gandhi
Jawaharlal Nehru
Indira Gandhi
Lal Bahadur Sashtri
Rajiv Gandhi
Solution:
The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi. Rajiv Ratna Gandhi was the 6th Prime Minister of India, serving from 1984 to 1989.

Q2. The unit currency used in Germany is....?
Real
Krones
Yen
Dollar
Euro
Solution:
Germany is a Western European country with a landscape of forests, rivers, mountain ranges and North Sea beaches. It has over 2 millennia of history. Berlin, its capital, is home to art and nightlife scenes. Euro is currency of Germany.

Q3. Where is the Indian Forest Research Institute located?
Lucknow
Bangalore
Dehradun
Dispur
Chennai
Solution:
The Forest Research Institute is an institute of the Indian Council of Forestry Research and Education and is a premier institution in the field of forestry research in India. It is located at Dehradun in Uttarakhand, and is one of the oldest institutions of its kind. In 1991, it was declared a deemed university by the University Grants Commission.

Q4. Jaldapara wildlife Sanctuary is located in ....?
Madhya Pradesh
Bihar
Tamil Nadu
West Bengal
Maharashtra
Solution:
Jaldapara Wildlife Sanctuary is situated at the foothills of Eastern Himalayas in Alipurduar Sub-Division of Jalpaiguri District in West Bengal.

Q5. Ottawa is the Capital of which of the following country?
Netherlands
Australia
Austria
Canada
Ireland
Solution:
Ottawa is the Capital of Canada. Canadian dollar is the currency of Canada.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
"person will store such" is coded as "VH@ UE# JL@ FN@ "
"over the demand for" is coded as " PR# FD@ IE# WR@ "
"current bout of trouble" is coded as " GF@ VT# PT@ SE# "

Q6. What is the code for ‘champion'?
JN@
IN@
IN#
IK@
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for ‘perhaps'?
FS@
FS#
FL#
PS#
None of these

Q8. What is the code for ‘nothing'?
QG#
PG@
MG#
PG#
None of these

Q9. What is the code for ‘neither’?
QR#
FR@
KR#
FR#
None of these

Q10. What is the code for ‘things'?
IO@
IS#
IK@
IS@
None of these

Q11. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2 : 1. If the ratio of the milk and water is to be 1 : 2, then the amount of water to be further added must be
40 litres
30 litres
20 litres
60 litres
None of these
Solution:

Q12. A person has a chemical of Rs. 25 per litre. In what ratio should water be mixed in that chemical so that after selling the mixture at Rs. 20 per litre he may get a profit of 25%?
13 : 16
12 : 15
16 : 9
19 : 22
None of these
Solution:

Q13. How many kg of sugar costing Rs. 5.75 per kg should be mixed with 75 kg of cheaper sugar costing Rs. 4.50 per kg so that the mixture is worth Rs. 5.50 kg?
350 kg
300 kg
250 kg
325 kg
None of these
Solution:

Q14. In a zumba class, the average age of all the members was 43.5 years. 10 members left the class and 6 new members joined. If the average age increased by 2 years and the total age decreased by 110, what was the number of members in the class initially?
34
36
32
40
30
Solution:

Q15. There are 5 consecutive odd numbers. If the difference between the square of the average of first two odd numbers and the square of the average of last two odd numbers is 588, what is the smallest odd numbers?
45
47
41
49
43
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए गद्यांश को ध्यानपूर्वक पढ़िए और उस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिए. दिए गए विकल्पों में से सबसे उपयुक्त का चयन कीजिए। 
भाषा का प्रयोग दो रूपों में किया जा सकता है-एक तो सामान्य जिससे लोक में व्यवहार होता है तथा दूसरा रचना के लिए जिसमें प्राय: आलंकारिक भाषा का प्रयोग किया जाता है. राष्ट्रीय भावना के अभ्युदय एवं विकास के लिए सामान्य भाषा एक प्रमुख तत्व है. मानव समुदाय अपनी संवेदनाओं, भावनाओं एवं विचारों की अभिव्यक्ति हेतु भाषा का साधन अपरिहार्यत: अपनाता है. इसके अतिरिक्त उसके पास कोई अन्य विकल्प नहीं है. दिव्य-ईश्वरीय आनंदानुभूति के संबंध में भले ही कबीर ने 'गूगे कोरी शर्करा' उक्ति का प्रयोग किया था, पर इससे उनका लक्ष्य शब्द-रूपा भाषा के महत्व को नकारना नहीं था. प्रत्युत उन्होंने भाषा को ‘बहता नीर’ कह कर भाषा की गरिमा प्रतिपादित की थी. विद्वानों की मान्यता है कि भाषा तत्व राष्ट्रहित के लिए अत्यावश्यक है. जिस प्रकार किसी एक राष्ट्र के भू-भाग की भौगोलिक विविधताएँ तथा उसके पर्वत,सागर, सरिताओं आदि की बाधाएँ उस राष्ट्र के निवासियों के परस्पर मिलने-जुलने में अवरोध सिद्ध हो सकती है. उसी प्रकार भाषागत विभिन्नता से भी उनके पारस्परिक सम्बन्धों में निर्बधता नहीं रह पाती. आधुनिक विज्ञानयुग में यातायात एवं संचार के साधनों की प्रगति से भौगोलिक-बाधाएँ अब पहले की तरह बाधित नहीं करतीं. इसी प्रकार यदि राष्ट्र की एक सम्पर्क भाषा का विकास हो जाए तो पारस्परिक सम्बन्धों के गतिरोध बहुत सीमा तक समाप्त हो सकते हैं.
मानव-समुदाय को एक जीवित-जाग्रत एवं जीवन्त शरीर की संज्ञा दी जा सकती है. उसका अपना एक निश्चित व्यक्तित्व होता है. भाषा अभिव्यक्ति के माध्यम से इस व्यक्तित्व को साकार करती है, उसके अमूर्त मानसिक वैचारिक स्वरूप को मूर्त एवं बिम्बात्मक रूप प्रदान करती है. मनुष्यों के विविध समुदाय हैं, उनकी विविध भावनाएँ हैं, विचारधाराएँ हैं, संकल्प एवं आदर्श हैं, उन्हें भाषा ही अभिव्यक्त करने में सक्षम होती है. साहित्य, शस्त्र, गीत-संगीत आदि में मानव-समुदाय अपने आदर्शो, संकल्पनाओं, अवधारणाओं एवं विषिष्टताओं को वाणी देता है, पर क्या भाषा के अभाव में काव्य, साहित्य, संगीत आदि का अस्तित्व सम्भव है? वस्तुतः ज्ञानराशि एवं भावराशि का अपार संचित कोष जिसे साहित्य का अभिधान दिया जाता है, शब्द रूप ही तो है. अत: इस सम्बन्ध में वैमत्य की किचित् गुंजाइश नहीं है कि भाषा ही एक ऐसा साधन है जिससे मनुष्य एक-दूसरे के निकट आ सकते हैं, उनमें परस्पर घनिष्ठता स्थापित हो सकती है. यही कारण है कि एक भाषा बोलने एवं समझने वाले लोग परस्पर एकानुभूती रखते हैं, उनके विचारों में ऐक्य रहता है. अत: राष्ट्रीय भावना के विकास के लिए भाषा तत्व परम आवश्यक है.

 Q16. उपर्युक्त अनुच्छेद का सर्वाधिक उपयुक्त शीर्षक है
राष्ट्रीयता और भाषा-तत्व
बहता नीर भाषा का
व्यक्तित्व-विकास और भाषा
साहित्य और भाषा तत्व
इनमें से कोई नहीं
Solution:
राष्ट्रीयता और भाषा-तत्व

Q17. मानव के पास अपने भावों, विचारों, आदशों आदि को सुरक्षित रखने के सशक्त माध्यम है—
कला और शैली
भाषा और साहित्य
साहित्य शास्त्र एवं संगीत
व्यक्तित्व एवं चरित्र
इनमें से कोई नहीं
Solution:
भाषा और साहित्य

Q18. ‘भाषा बहता नीर’ से आशय है–
लालित्यपूर्ण भाषा
साधुक्कडी भाषा
सरल-प्रवाहमयी भाषा
तत्समनिष्ठ भाषा
इनमें से कोई नहीं
Solution:
सरल-प्रवाहमयी भाषा

Q19. राष्ट्रीय भावना के विकास के लिए भाषा-तत्व आवश्यक है, क्योंकि—
वह ज्ञान राशि का अपार भंडार है
वह शब्दरूपा है और उसमें साहित्य सजना संभव है
वह मानव-समुदाय की विचाराभिव्यक्ति का साधन है
वह मानव-समुदाय में एकानुभूति और विचार-ऐक्य का साधन है
इनमें से कोई नहीं
Solution:
वह मानव-समुदाय में एकानुभूति और विचार-ऐक्य का साधन है

Q20. 'गूंगे केरी शर्करा" से कबीर का अभिप्रेत है कि ब्रह्मानंद की अनुभूति—
अनिर्वचनीय होती है
अत्यन्त मधुर होती है
मौनव्रत से प्राप्त होती है
अभिव्यक्ति के लिए कसमसाती है
इनमें से कोई नहीं
Solution:
अनिर्वचनीय होती है

Q21. For which of the following function, ^ sign is used in MS Excel?
Summation
Exponential
Differential
Integration
Percentile
Solution:
^ is the symbol for exponential function.

Q22. If you wish to see a particular area of a worksheet visible or multiple rows and columns while you scroll to another area of the worksheet, which among the following should you use?
Freeze Panes
Freeze Columns
Freeze Rows
Freeze Worksheet
Freeze Function
Solution:
When you freeze panes, Microsoft Excel keeps specific rows or columns visible when you scroll in the worksheet. For example, if the first row in your spreadsheet contains headers, you might freeze that row to make sure that the column headers remain visible as you scroll down in your spreadsheet.
 To lock one row only, choose the View tab, and then click Freeze Top Row.
 To lock one column only, choose the View tab, and then click Freeze First Column.
 To lock more than one row or column, or to lock both rows and columns at the same time, choose the View tab, and then click Freeze Panes.

Q23. What is the maximum number, that each of the four parts of an IP Address can have?
256
512
1024
255
300
Solution:
All IP addresses are made up of four parts (quadrants) separated by dots, like this: XXX.XXX.XXX.XXX
 Where each XXX can be any number between 0 and 255. Each of these numbers are stored in 8 bits (binary digits), and the number of possibilities you can have is 2 raised to the power of 8, which is 256 (0-255).

Q24. Which among the following is the process of fetching or finding data, relationships, and anomalies from a big collection of data or various databases?
Fetching
Warehousing
Mining
Finding
Indexing
Solution:
Data mining is the analysis of data for relationships that have not previously been discovered. Data mining is the process of finding anomalies, patterns and correlations within large data sets to predict outcomes.

Q25. In MS Excel Translate feature is available under which Tab?
Page Layout
Home
Edit
Change
Review
Solution:
Translate feature is available in Language section under Review Tab. Other features under Review tab are Proofing which includes Spelling, Research and Thesaurus, Comments and Changes.

               



You May Also Like to Read:

           


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment