Friday, 20 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. In which city, the 17th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held recently?
Mumbai
Kolkata
Chennai
New Delhi
Bengaluru
Solution:
The seventeenth Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in New Delhi under the Chairmanship of the Union Minister of Finance, Shri Arun Jaitley. A brief report on the activities undertaken by the FSDC Sub-Committee Chaired by Governor, RBI was placed before the FSDC.

Q2. NITI Aayog launched a campaign which is a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs. What is the name of that campaign?
Help India Campaign
Mentor India Campaign
Makeup India Campaign
Guide India Campaign
Atal India Campaign
Solution:
NITI Aayog launched the 'Mentor India Campaign'. It is a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs, established across the country as a part of the Atal Innovation Mission.

Q3. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI) of which country to collaborate on vaccine research and development?
South Korea
Japan
China
Indonesia
Crotia
Solution:
The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI), South Korea to collaborate on vaccine research and development.

Q4. Name the Former Manipur Chief Minister and a member of the first Lok Sabha who passed away recently.
Mairembam Koireng Singh
Radhabinod Koijam
Pawan Chamling
Rishang Keishing
Okram Ibobi Singh
Solution:
Former Manipur Chief Minister and a member of the first Lok Sabha Rishang Keishing passed away following a brief illness. The veteran Congress leader was 96. He served as the Chief Minister of Manipur from 1980 to 1988 and from 1994 to 1997.

Q5. Which bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia recently?
Punjab National Bank
Bank of Baroda
State Bank of India
Kotak Mahindra Bank
South Indian Bank
Solution:
South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. 

Five friends G, H, I, J and K of one colony A are playing chess with five other friends namely U, V, W, X and Y of the another colony B. Each friend of colony A has a different profession viz. Doctor, Engineer, Businessman, Lawyer and Manager but not necessarily in the same order .Each friend of colony B has also a different profession viz; Fashion designer, Choreographer, Interior Decorator, Politician and Teacher. Among friends, there are only three females – the one who is playing with W, the one whose profession is Doctor and the one who is playing with the person who is a Politician. The female whose profession is Engineer is playing with the person who is Interior Decorator. The Person who is a Choreographer is playing with the person whose profession is Doctor .X is neither a Choreographer nor a Fashion designer. Y is not an Interior Decorator. The person who is playing with Y is a female but she is not J. K’s profession is Engineer and is not a male. G and I are not females. G’s profession is Manager and is playing neither with Y nor with the Choreographer. H’s profession is Lawyer. V is a Fashion designer and he is not playing with G. The one who is a Fashion designer is not playing with J who is a doctor. 

Q6. The one whose profession is Businessman is playing with who among the following person?
W
Choreographer
Y
Fashion designer
None of these
Solution: (6-10)

Q7. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends who are playing together?
IW
GX
JY
WH
None of these

Q8. Who among the following is a Politician?
Y
X
W
U
None of these

Q9. Which of the following represents the group of persons having female friend who are playing with him?
Y, W,U
X, V, W
R, P, T
Y ,X, V
None of these

Q10. Which of the following is the specialization of X?
Teacher
Politician
Interior Decorator
Fashion designer
None of these

Q11. A man lends a certain sum of money at simple interest. Rate of interest for first one and half years is 6% per annum, for next 9 months is 5% per annum and after that 4% per annum. If he received Rs. 11496 at the end of 4 years, what was his capital?
Rs. 9600
Rs. 9400
Rs. 9000
Rs. 8500
None of these
Solution:


Q12. Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of years is equal to the rate per annum. What is the rate percent per annum?
5%
7%
3%
3.33%
None of these
Solution:

Q13. If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then when will the same amount of money be 8 times of itself?
8 years
10 years
20 years
25 years
15 years
Solution:

Q14. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 1460 in 2 years and to Rs. 1606 in 3 years. Find the rate of interest per annum?
15%
12%
5%
4%
10%
Solution:


Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What should be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
Rs 5600
Rs 5544
Rs 5724
Rs 5736
None of these
Solution:

Directions (16-20): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete. 

Q16. Of all the problems that have __________ human beings since the beginning of recorded history. Perhaps the most significant has been the __________ of their own nature.
encountered …… importance
perplexed …… value
questioned …… scope
confronted …… riddle
directed …… issue
Solution:
encountered-unexpectedly be faced with or experience confronted-face up to and deal with (a problem or difficulty). Option D is the correct option because a word with negative connotation is required here. Riddle means something or someone difficult to understand, puzzling question

Q17. Self-concept and self-esteem are crucial to personal and professional effectiveness because if they are not fully __________ ,It may act in mystifying and sometimes __________ ways.
positive …… destructive
developed …… proactive
nurtured …… reactive
nourished …… think
devised …… vulnerable
Solution:
nurtured-care for and protect (someone or something) while they are growing. Option C is the correct choice.

Q18. A key factor in __________ an effective and fulfilling life in our complex society is the ability to __________ control over our actions.
achieving …… exert
obtaining …… energize
projecting …… restrain
providing …… admonish
expressing …… withhold
Solution:
Option A is the correct choice. Effective and fulfilling life is achieved. Exert means to apply. Hence both words gives a coherent meaning to the statement .

Q19. A theory is __________ evaluated to the degree that its concepts __________ to themselves a verification by independent investigators.
critically …… pertain
positively …… lend
obviously …… yield
alarmingly …… introduce
delightfully …… submit
Solution:
Option A is the correct choice. A theory is critically evaluated. Other option are incorrect 'pertain-be appropriate, related, or applicable to.'

Q20. It is often the __________ that everyone agrees about objectives; the disagreement __________ about exactly how they are to be achieved.
view …… follows
situation …… talked
matter …… projects
happening …… matter
case …… matters
Solution:
Option E gives the grammatically c

Q21. Example of I/O device is a ________ .
Touch Screen
RAM
Cache
VMware
Chromium
Solution:
Touch Screen is an example of an I/O Device.

Q22. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is called __________.
Swapping
Deadlock
Demand Paging
Page Fault
Cloud Computing
Solution:
Swapping concept comes in terms of process scheduling. Scheduler removes process from CPU for duration and reduces the degree of multiprogramming. And after some time,these process can again be reintroduced into main memory.

Q23. Which of these is not a feature of Hierarchical model?
Organizes the data in tree-like structure
Parent node can have any number of child nodes
Root node does not have any parent
Child node can have any number of parent nodes
All are features of hierarchical model
Solution:
A hierarchical database model is a data model in which the data is organized into a tree-like structure. The hierarchical database model mandates that each child record has only one parent, whereas each parent record can have one or more child records.

Q24. Palmtop computer is also known as _______.
Mainframe computer
Desktop computer
Super Computer
Handled computer
None of these
Solution:
A Palmtop PC was an about pocket calculator-sized, battery-powered PC in a horizontal clamshell design with integrated keyboard and display. It could be used like a subnotebook, but was light enough to be comfortably used handheld as well. That is the reason they were also known as handheld devices.

Q25. Which of the following option will not be helpful to instruct Word to stop bulleting paragraphs?
press the enter key twice
click the Undo button on the Standard toolbar
press the backspace key to remove the bullet
click the Bullets button on the Formatting toolbar
All of the above
Solution:
Clicking undo button in this context will not end bulleting.

               




You May Also Like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment