Tuesday, 10 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
Shri Harish Bhagwat
Shri Prakash Javedkar
Shri Rajyavardhan Rathore
Shri Girish Shankar
Shri Nitin Gadkari
Solution:
the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q2. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
Kolkata
New Delhi
Bengaluru
Chennai
Varanasi
Solution:
A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q3. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
Vimala Roy
Falguni Upadhyay
Geetha Johri
Urmika Vansh
Veera Joshi
Solution:
A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q4. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
Rs 25,000 Crore
Rs 30,000 Crore
Rs 35,000 Crore
Rs 40,000 Crore
Rs 45,000 Crore
Solution:
The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q5. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
ICICI Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Yes Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
 In a certain code language 
"that tenure start spoiled" is coded as “ J*F R%B U%S F*S”
"Corruption charges must problem" is coded as “H*F E%T K%P R*F”
"however find nothing except" is coded as “K*F Q%O K*O B%Q”

 Q6. What is the code for ‘commitment'?
K%O
K%P
L%O
K@O
None of these.
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for ‘towards'?
K*E
K%E
L*E
K*F
None of these.

Q8. What is the code for ‘development'?
U*O
U*P
V*O
U%O
None of these.

Q9. What is the code for ‘opposition'?
J*P
J%Q
K%P
J%P
None of these.

Q10. What is the code for ‘impossible'?
M*M
M%N
N%M
M%M
None of these.

Q11.  
8 : 3
8 : 1
9 : 1
4 : 9
None of these
Solution:

Q12. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q13. In a 40 litre mixture of alcohol & water, the ratio of alcohol and water is 5 : 3. If 20% of this mixture is taken out and the same amount of water is added then what will be the ratio of alcohol and water in final mixture?
5 : 2
3 : 1
4 : 1
3 : 2
1 : 1
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. In what ratio three types of rice whose cost prices are Rs. 5.20, Rs. 5.70 &Rs. 6.40 per kg respectively should be mixed so that of selling this mixture at the rate of Rs. 6.72 per kg there is a profit of 20%?
2 : 8 : 1
3 : 6 : 4
5 : 8 : 3
7 : 5 : 2
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; and answer the questions given below . 
A. India has also renegotiated the much-abused provisions in some of its DTAAs, namely with Switzerland, Mauritius, Cyprus and Singapore.
B. Tax administrators in India have for long implemented enforcement-based strategies and it is only in recent years that there has been a shift in stance to service-based strategies. answer the questions given below them.
C. Though the charter does not by itself create new legal rights, it surely helps in enforcing existing rights.
D. They have further propagated the same intent by the introduction of a citizen’s charter in both direct and indirect tax statutes of India.
E. Capital gains-related issues and exchange of information on taxation matters have been better addressed in these amended agreements.

Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A
C
D
E
B
Solution:
Statement c is in continuation to the statement D as it further talks about charter, which was introducted in statement D..BDCAE is the correct choice.

Q17. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
BDCAE is the correct choice.

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
Sentence B is the introductory Statement. BDCAE is the correct choice.

Q19. Which of the following should be the LAST (Fifth) sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
BDCAE is the correct choice.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
C
D
Solution:
Statement D uses pronoun 'they' which refers 'Tax administrators' . BDCAE is the correct

Q21. Which is the part of the computer system that one can physically touch?
data
operating system
hardware
software
None of these
Solution:
hardware is tangible component in a computer system.

Q22. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets?
Java
cable
domain name
Net
COBOL
Solution:
Java can be used to create applets. Applet is a very small application, especially a utility program performing one or a few simple functions.

Q23. What is the term to denote the smallest unit of information a computer can understand and process?
digit
byte
megabyte
bit
MB
Solution:
A bit is the smallest unit of information a computer can understand and process.

Q24. Which among the following is not an operation of an operating system?
Communication manager
Processor manager
Device manager
Memory manager
None of the above
Solution:
OS is not a Communication manager.

Q25. Which key should you use to indent the first paragraph of your report?
tab key
return key
space bar
shift key
None of these
Solution:
Tab Key can be used for indentation.

               

You may also like to Read: 


           


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment