Monday, 2 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Which of the following Bank has recently unveiled two new digital services for online payments, viz Bharat QR (Quick Response) and Bharat Bill Payment System (BBPS)?
Indian Bank
Indian Overseas Bank
SBI
Canara Bank
Bank of Baroda
Solution:
Canara Bank unveiled two new digital services for online payments. Bharat QR (Quick Response) is for payment settlement at merchant locations and Bharat Bill Payment System (BBPS) is an integrated bill payment system for net banking customers.

Q2. Name the Poet and writer (died recently), who became the first All India Poetry Champion in 1988.
Manohar Vijay
Chaitanya sen
Vijay Nambisan
Kamal Narayan Thakur
Rubal Malik
Solution:
Poet and writer Vijay Nambisan, who became the first All India Poetry Champion in 1988, passed away. He co-authored Gemini, a poetry book, with Jeet Thayil and Dom Moraes.

Q3. The 15th Ministerial Meeting of BIMSTEC concluded recently in Nepal. What does 'M' stands for in BIMSTEC?
Multi-Sectoral
Marketing
Mankind
Multi-Lingual
Ministerial
Solution:
The 15th Ministerial Meeting of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) concluded at Kathmandu, Nepal.

Q4. The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC). He has replaced _____________.
Leela Samson
Pahlaj Nihalani
Arvind Trivedi
Asha Parekh
Shakti Samanta
Solution:
The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC) for a period of three years. Mr. Joshi has replaced former Chairman Pahlaj Nihalani.

Q5. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
V K Malhotra
C Rangarajan
B Sivaraman
Hilton Young
None of the given options is true
Solution:
The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
"further informed the court" is coded as “8#I 21#F 20#V 13@U”
"has raised many request" is coded as “8#H 5#J 1@M 19@R”
"directing them supply guns" is coded as “21@M 16@K 8@V 9#I” 

Q6. What is the code for ‘serious'?
15#I
15#K
16#I
15@I
None of these.
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for ‘allegation'?
9@O
20#O
20@K
10@O
None of these.

Q8. What is the code for ‘direction'?
9#K
19#I
9@I
9#I
None of these.

Q9. What is the code for ‘affairs'?
9#V
9@U
19#U
9#U
None of these.

Q10. What is the code for ‘matter'?
20@G
21@G
20@H
20#G
None of these

Directions (11-15): What should come in place of question mark (?) in the following number series? 

Q11. 561, 642, 763, 932, 1157, ?
1446
1326
1482
1246
None of these
Solution:
+9², +11², +13², +15²…….

Q12. 1524, 1443, 1394, ?, 1360, 1359
1303
1218
1359
1369
None of these
Solution:
–9², –7², –5²……….

Q13. 8, 24, 49, 85, 134, ?
189
176
198
201
None of these
Solution:
+4², +5², +6², +7²………

Q14. 3, 10, 15, 26, 35, ?
63
50
60
54
None of these
Solution:

Q15. 1543, 1440, 1337, ?, 1131
1233
1234
1235
1238
None of these
Solution:
–103, –103, –103………

Direction (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (A) to (E), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Turn
We turned around in someone's driveway.
You need to turn your life around before it's too late.
All the seats were sold and a large crowd had to be turned away.
She turned the offer .
It's too late to turn back. We have to keep going.
Solution:
She turned the offer down-turn down (someone or something) or turn (someone or something) down : to say no to (someone or something) especially in a polite way
turn around or turn around (something) or turn (something) around- to cause a vehicle to travel in the opposite direction
turn around (something) or turn (something) around-to change (something) in a way that makes it better or more successful
Turn away (someone) or turn (someone) away-to refuse to allow (someone) to enter a place
turn back -to move in the opposite direction in order to return to a place

Q17. Stand
I'll stand behind you no matter what you decide to do.
A group of students stood by and watched the boys fight.
She stood by her husband throughout the trial.
He can't be here today, so he asked me to stand over.
His bright tie made him stand out
Solution:
He can't be here today, so he asked me to stand in.-stand in-to take the place of (someone who is away for a time)
stand behind (someone or something)-to support (someone or something)
stand by-to stand or be present without taking any action while something is happening
stand by (someone) : to remain loyal to (someone) : to continue to support (someone) to be easily seen or noticed-stand out

Q18. Put
He washed, dried, and put away the dishes after dinner.
The books had been put back neatly on the shelf.
She carefully put the vase down on the table.
She has put some money by for emergencies.
We should put this question the voters.
Solution:
We should put this question 'before' the voters.- put (something) before (someone or something) to ask (a person or group) to make a decision about (something)
put (something) away or put away (something)- to return (something) to the place where it belongs
put (something) back or put back (something)-to return (something) to the place where it belongs
put by- to save (money) for a later time

Q19. Give
He virtually gave the election away when he made a racist remark.
He gave back the money he found to the person who'd lost it.
They agreed to give him his old job back.
The strike has been going on for weeks, and neither side seems willing to give in.
The chimneys gave on thick, black smoke.
Solution:
The chimneys gave off thick, black smoke.-give off (something) means to send (light, energy, etc.) out from a source
give (something) away or give away (something)-to lose (something) in a careless way
give (something) back or give back (something)-to cause someone to have (something) again : to return or restore (something) to someone
give in -to stop trying to fight or resist something : to agree to do or accept something that you have been resisting or opposing

Q20. GO
It's going to be cold tomorrow.
When the boy ran out the door, his mother quickly went after him.
Everything seemed to be going against her but she didn't give up hope.
Despite the weather, the party went as planned.
The government is going after people who cheat on their taxes.
Solution:
Despite the weather, the party went ahead as planned.-to happen or proceed
go after (someone)- to follow and try to stop or catch (someone)
go against (someone) : to not be good for (someone) : to not produce the result that is wanted by (someone)
go after -to try to find and punish (someone)

               

You may also like to Read: 

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment