Thursday, 26 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. Who is the present Prime Minister of Japan?
Shinzo Abe
Yoshihiko Noda
Naoto Kan
Xi Jinping
Yukio Hatoyama
Solution:
India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. The two countries resolved to ramp up overall military engagement under the bilateral special strategic framework. Shinzo Abe is the present Prime Minister of Japan.

Q2. The book of Former Foreign Secretary named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched recently. The book is written by __________.
Ranjan Mathai
Chokila Iyer
Shyam Saran
Lalit Mansingh
Nirupama Rao
Solution:
The book of Former Foreign Secretary Shyam Saran named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh.

Q3. NITI Aayog has recently constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. The Task Force will be headed by ____________.
Arvind Panagariya
Rajiv Kumar
Amitabh Kant
Narendra Modi
Shereen Bhan
Solution:
NITI Aayog has constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. It will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Dr. Rajiv Kumar.

Q4. The defence entity of which of the following company had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces?
TATA Power
Bharat Earth Movers
Heavy Vehicles Factory
Ashok Leyland
Reliance Defence Services
Solution:
The defence entity of Hinduja Group flagship company Ashok Leyland had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces.

Q5. What is the duration of Public Provident Fund (PPF) account?
3 years
5 years
9 years
15 years
18 years
Solution:
A PPF account matures in 15 years, but you can extend the tenure in blocks of five years after maturity. The balance continues to earn interest at the normal rate. The minimum investment of Rs 500 has to be maintained even for accounts extended beyond 15 years.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 
In the following questions, δ, @, ©, % and * are used with the following meanings as illustrated below: 
‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q.’
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q.’
‘P * Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q.’
‘P δ Q’ means ‘P is not greater than Q.’
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q.’
 Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II, and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

 Q6. Statements: 
 AδB, B%C, D@C, E%D.
Conclusions: 
I. A%E
II. B*E
III. DδA
I is true
III is true
All are true
Either I or II are true
None true
Solution:
A≤B>C=D<E

Q7. Statements: 
 A*B, B@C, C©D, DδE
Conclusions 
I. E%D
II. E@D
III. C%A
I and II are true
Either I or II and III are true
II, III are
All are true
None of these
Solution:
A<B=C≥D≤E

Q8. Statements: 
 F©G, G%H, H@J, J*K
Conclusions 
 I. F%J
II. G%J
III. H*F
None is true
Only III is true
Only I, II and III are true
Only II is true
None of these
Solution:
F≥G>H=J<K

Q9. Statements: 
 J*K, Kδ L, M%L, M ©N
Conclusions 
I. J©N
II. K©N
III. M%J
None is true
Only I is true
Only II is true
Only III is true
None of these
Solution:
J<K≤L<M≥N

Q10. Statements: 
 Tδ U, U©V, V@W, W*X
Conclusions 
 I. T%V
II. W@U
III. X%V
None is true
Only I is true
Only II is true
Only III is true
None of these
Solution:
T≤U≥V=W<X

Q11. Twenty-four men can complete a work in sixteen days. Thirty-two women can complete the same work in twenty-four days. Sixteen men and sixteen women started working and worked for twelve days. How many more men are to be added to complete the remaining work in 2 days?
48
24
36
30
None of these
Solution:

Q12. A shopkeeper gave an additional 20 per cent concession on the reduced price after giving 30 per cent standard concession on an article. If Arun bought that article for Rs. 1120, what was the original price?
Rs. 3000
Rs. 2400
Rs. 2400
Rs. 2000
None of these
Solution:

Q13. The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B, the average would be 21. What are the ages of A, B and C?
22, 18, 20
18, 22, 20
22, 20, 18
18, 20, 22
None of these
Solution:

Q14. In an examination a student who gets 20% of the maximum marks fails by 5 marks. Another student who scores 30% of the maximum marks gets 20 marks more than the pass marks. The necessary percentage required for passing is
32%
23%
22%
20%
None of these
Solution:

Q15. A trader bought two horses for Rs 19,500. He sold one at a loss of 20% and the other at a profit of 15%. If the selling price of each horse is the same, then their cost prices are respectively?
10,000 and 9,500
11,500 and 8,000
12,000 and 7,500
10,500 and 9,000
None of these
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए गद्यांश का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये तथा इस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
जीवन का सबसे बड़ा कलाकार और सबसे सफल व्यक्ति वह है जो उपयुक्त चुनाव करना जानता है. चुनाव करने में तनिक भी भूल-चूक हो गई तो असफलता, पतन और हानि सुनिश्चित है. कुछ चुनाव हमारे वश में नहीं हैं जैसे माता-पिता का, देश-काल का, जन्म-मृत्यु का; किन्तु कुछ चुनाव हमारे अपने वश में हैं, जिन पर हमारी सफलता और असफलता निर्भर है. जैसे काम करने या न करने का चुनाव, आलस्य और परिश्रम का चुनाव और अच्छी-बुरी संगति का चुनाव, अच्छी-बुरी संगति का चुनाव इनमें सबसे ज्यादा महत्वपूर्ण है, क्योंकि इस चुनाव पर ही हमारा आचरण, हमारा कर्म, हमारे विचार, हमारी भाषा का स्तर, हमारी मनुष्यता का स्तर और हमारी सफलता-असफलताओं की संभावनाएँ निर्भर हैं. मनुष्य का चित्त बुराइयों और बुरे लोगों की ओर जल्दी आकर्षित होता है, क्योंकि जिस प्रकार पानी सदैव निचाई की ओर ही तेजी से बहता है उसी तरह मनुष्य का मन बुराइयों की तरफ तेजी से भागता है. इसका कारण यह है कि अच्छाई की ओर चलने के लिए परिश्रम करना पड़ता है; ऊँचाई की तरफ चढ़ने में कष्ट उठाना पड़ता है; इसलिए बुरे लोग, बुरी घटनाएँ, ओछे वाक्य हमारा ध्यान आकर्षित करते हैं. यही हमारे विवेक और बुद्धि की परीक्षा है. अच्छे-बुरे का यह चुनाव ही हमारे भाग्य का निर्माण करता है.

 Q16. सफल व्यक्ति किसे कहा गया है?
जो उपयुक्त व्यवहार करे
जो उपयुक्त व्यापार करे
जो उपयुक्त चुनाव करे
जो उपयुक्त संभाषण करे
इनमे से कोई नहीं
Solution:
जो उपयुक्त चुनाव करे

Q17. कौन-सा चुनाव हमारे वश में है?
माता-पिता का
देश-काल का
जन्म-मृत्यु का
अच्छी-बुरी संगति का
इनमे से कोई नहीं
Solution:
अच्छी-बुरी संगति का

Q18. सबसे महत्वपूर्ण चुनाव कौन-सा है?
परिश्रम या आलस्य
उत्थान या पतन
अच्छी या बुरी संगति
भ्रद या अभद्र भाषा
इनमे से कोई नहीं
Solution:
अच्छी या बुरी संगति

Q19. ‘पानी का निचाई की ओर जाना’ किसका प्रतीक है?
मन का बुराई की ओर जाना
मन का अच्छाई की ओर जाना
पहाड़ से झरने का गिरना
नदी का समुद्र की ओर बहना
इनमे से कोई नहीं
Solution:
मन का बुराई की ओर जाना

Q20. सही चुनाव का परिणाम होता है-
असफलता
पतन
हानि
सफलता
इनमे से कोई नहीं
Solution:
सफलता

Q21. Which of the following is not a type of DVD?
DVD-ROM
DVD-R
DVD-RW
DVD-O
All of these
Solution:
DVD-ROM, DVD-R and DVD-RW are all types of DVD.

Q22. Which among the following devices has highest storage capacity?
SSD
CD
DVD
PD
BD
Solution:
Solid State Drive (SSD) has the highest storage capacity. It can store up to 4 TB of data.

Q23. An image that is displayed on the monitor includes thousands of small coloured dots known as ___________.
Bytes
Bits
Pixels
Nibble
Nits
Solution:
An image that is displayed on that monitor comprises thousands of small coloured dots known as pixels.

Q24. Which of the following mouse can work on any surface from a granite countertop to a carpet?
Mechanical mouse
Optical mouse
Laser mouse
Blue Track mouse
All of these
Solution:
BlueTrack mouse is a type of mouse that is based on the Blue Track Technology and can work on any surface from granite countertop to the carpet.

Q25. Which of the following devices is mainly used to draw objects in CAD?
Keyboard
Printer
Joystick
Scanner
None of these
Solution:
Joystick is used to draw objects in Computer-Aided Design (CAD).

               



You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment