Sunday, 29 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. The scientists of which country have developed the world’s smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients?
Canada
France
USA
UK
India
Solution:
British scientists have developed the worlds smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients. A team of 100 scientists and engineers have used low-cost technology originally developed for mobile phones and space industry.

Q2. When is the World's Diabetes Day?
14th November
11th December
15th October
1st July
21st June
Solution:
World Diabetes Day is the primary global awareness campaign of the diabetes world and is held on November 14 each year. It was introduced in 1991 by the International Diabetes Federation and the World Health Organization in response to the alarming rise of diabetes around the world.

Q3. According to area, which Union Territory is smallest in India?
Andaman & Nicobar Islands
Pondicherry
Daman and Diu
Lakshadweep
Chandigarh
Solution:
Lakshadweep formerly known as the Laccadive, Minicoy, and Aminidivi Islands is a group of islands in the Laccadive Sea, 200 to 440 kilometres off the south western coast of India. The archipelago is a Union Territory and is governed by the Union Government of India. The islands form the smallest Union Territory of India: their total surface area is just 32 km square.

Q4. Mohiniattam dance from developed originally in which state....?
Orissa
Kerala
Tripura
Tamil Nadu
Mizoram
Solution:
Mohiniyattam is a classical Indian dance from Kerala. Mohiniyattam, also spelled Mohiniattam is one of two classical dances of India.

Q5. Textiles Ministry has recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Who is the present Cabinet Minister of Textiles in India?
Prakash Javadkar
Smriti Irani
Uma Bharati
Kalraj Mishra
Ravi Shankar Prasad
Solution:
Textiles Ministryhas recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Smriti Irani is the present Cabinet Minister of Textiles in India.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
A word arrangement Machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of rearrangement.
Input: rat acute 36 animal 17 mouse in basket 7 11 
Step I: acute rat 36 animal 17 mouse in basket 7 11
Step II: acute 36 rat animal 17 mouse in basket 7 11
Step III: acute 36 animal rat 17 mouse in basket 7 11
Step IV: acute 36 animal 7 rat 17 mouse in basket 11
Step V: acute 36 animal 7 in rat 17 mouse basket 11
Step VI: acute 36 animal 7 in 17 rat mouse basket 11
Step VII: acute 36 animal 7 in 17 basket rat mouse 11
Step VIII: acute 36 animal 7 in 17 basket 11 rat mouse
Step IX: acute 36 animal 7 in 17 basket 11 mouse rat
Step IX is the last step. 

 Q6. If the following is the IInd step of an input what will be the Vth step? 
Step II: After 89 she 38 wins 11 Olympic 22 the 7
after 89 she 7 the 22 Olympic 11 wins 38
after 89 Olympic she 38 wins 11 22 the 7
after 89 Olympic 7 she 38 the wins 11 22
after 89 Olympic 7 she 38 the 11 wins 22
None of the above
Solution:
(6-10)
Word arrangement machine first arranges words having first letter vowel will be arranged in increasing alphabetical order, after that words having first letter consonant will be arranged in increasing alphabetical order. Alternately the numbers are arranged such that- greatest, lowest, 2nd greatest, 2nd lowest and so on.

 Step II: After 89 she 38 wins 11 Olympic 22 the 7
 Step III: After 89 Olympic she 38 wins 11 22 the 7
 Step IV: After 89 Olympic 7 she 38 wins 11 22 the
 Step V: After 89 Olympic 7 she 38 the wins 11 22

Q7. Which of the following is the last step for the Input ‘eat 9 fast icecream 22 3 umbrella cat 5’?
cat eat 9 fast 5 icecream 22 umbrella 3
eat 22 icecream 3 umbrella 9 cat 5 fast
eat 22 umbrella 3 icecream 9 cat 5 fast
eat 22 icecream 3 umbrella 5 cat 9 fast
None of the above
Solution:
Input : eat 9 fast icecream 22 3 umbrella cat 5
Step I: eat 22 9 fast icecream 3 umbrella cat 5
Step II: eat 22 icecream 9 fast 3 umbrella cat 5
Step III: eat 22 icecream 3 9 fast umbrella cat 5
Step IV: eat 22 icecream 3 umbrella 9 fast cat 5
Step V: eat 22 icecream 3 umbrella 9 cat fast 5
Step VI: eat 22 icecream 3 umbrella 9 cat 5 fast

Q8. Which step will be the last step for the Input ‘expenses 17 rate over 41 27 profit 15’?
IV
V
VI
VII
None of these
Solution:
Input : expenses 17 rate over 41 27 profit 15
 Step I: expenses 41 17 rate over 27 profit 15
 Step II: expenses 41 over 17 rate 27 profit 15
 Step III: expenses 41 over 15 17 rate 27 profit
 Step IV: expenses 41 over 15 profit 17 rate 27
 Step V: expenses 41 over 15 profit 27 17 rate
 Step VI: expenses 41 over 15 profit 27 rate 17

Q9. Which word/number will be at 4th from the left in step V for the input ‘expenses 17 rate over 41 27 profit 15’?
41
profit
over
15
None of these

Q10. Which word/number will be 3rd to the right of ‘41’ in step IV for the input ‘expenses 17 rate over 41 27 profit 15’?
over
profit
15
17
None of these

Directions (11-15): Study the following graph carefully to answer the questions that follow: Cost of three different fruits (in rupees per kg.) in five different cities. 
 

Q11. In which city is the difference between the cost of one kg. of apple and cost of one kg. of guava second highest?
Jalandhar
Hoshiarpur or Chandigarh
Delhi
Ropar
None of these
Solution:
From the graph it is clear that 2nd highest differences are in Hoshiarpur (Rs 60 per kg) and Chandigarh (Rs. 60 per kg)

Q12. Cost of one kg. of guava in Jalandhar is approximately what percent of the cost of two kgs. Of grapes in Chandigarh?
66
24
28
33
58
Solution:

Q13. What will be the average of total amount paid for 3 kgs.of apples and 2 kgs.of guavas in Delhi and Chandigarh together?
Rs 530
Rs 450
Rs 675
Rs 620
Rs 490
Solution:

Q14. Ravinder had to purchase 45 kgs. of grapes from Hoshiarpur. Shopkeeper gave him discount of 4% per kg. What amount did he pay to the shopkeeper after the discount?
Rs 8,208
Rs 8,104
Rs 8340
Rs 8,550
Rs 8,410
Solution:

Q15. What is the respective ratio between the cost of 5/2 kg. of grapes from Ropar and the cost of 3/2 kg. of apples from Jalandhar?
3 : 2
2 : 3
5 : 11
4 : 9
5 : 3
Solution:

Directions (16-20): नीचे सम्बद्ध वाक्यों के दो अनुच्छेदों में से कतिपय शब्द निकाल दिए गए हैं. ये शब्द प्रत्येक रिक्त-स्थान की पूर्ति के लिए प्रस्तावित विकल्पों में सम्मिलित हैं. अनुच्छेदों के विषय को समझने के लिए इसे ध्यान से पढ़िए. अब प्रस्तावित विकल्पों में से समुचित विकल्प चुनिए. 
नए समाज में मीडिया और संचार माध्यमों की क्या भूमिका है वह समाज के ..........(16)........ के लिए एक महत्त्वपूर्ण विषय है. इन माध्यमों ने हमें विश्व से ..........(17).......... ढंग से जोड़ दिया है. इनके द्वारा एकदम खुले समाज की जो सृष्टि हुई है उसका किस प्रकार ..........(18)........ किया जाए, यह एक महत्त्वपूर्ण प्रश्न है. इस बारे में महात्मा गांधी का ..........(19)......... सबसे अच्छा था. उनका कहना था कि ‘‘मैं चाहता हूँ कि मेरे मकान की सभी खिड़कियाँ खुली रहें और बाहर की हवा मेरे घर में .............(20)........... के साथ आए. लेकिन मैं यह नहीं चाहता कि यह बाहरी हवा हमें जड़ों से ही उखाड़ दे।’’

 Q16.
परिचालन
प्रतिपादन
मूल्यांकन
संश्लेषण
इनमे से कोई नहीं
Solution:
मूल्यांकन

Q17.
प्रभावशाली
समृद्धिपूर्ण
अनमने
वैभवशाली
इनमे से कोई नहीं
Solution:
प्रभावशाली

Q18.
प्रवर्तन
संक्रमण
विद्रोह
सामना
इनमे से कोई नहीं
Solution:
सामना

Q19.
अलगाव
सुझाव
उलझाव
मतभेद
इनमे से कोई नहीं
Solution:
सुझाव

Q20.
आवेश
स्वच्छंदता
संकोच
तरलता
इनमे से कोई नहीं
Solution:
स्वच्छंदता

Q21. Which of the following is true about Assembly language?
It is an Object Oriented Programming Language
It is a High-level programming language
It is a low-level programming language
It is a language for assembling computers
It is latest flash memory language
Solution:
An assembly (or assembler) language, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device

Q22. Changing desktop wallpaper is a simple task which can be accessed through ________ section of all control panel items.
Personalize
Image
Graphics
Windows
Picture
Solution:
Wallpapers can be changed by the personalize section of all control panel items.

Q23. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
Start Menu
Browser
Status
Control Panel
None of these
Solution:
Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software through it like paint or Word.

Q24. WORM stands for?
Write Once Read Many
Wanted Once Read Memory
Wanted Original Read Memory
Write Original Read Memory
None of the above
Solution:
In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

Q25. Which of the following is the full-form of ENIAC?
Electronic Numerical Integrator and Computer
Electrical Numerical Integer and Calculation
Electrical Numerical Integer and Computation
Efficient Numerical Integrator and Computer
Electronic Numbers Integer and Calculator
Solution:
ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer

               




You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment