Thursday, 5 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Under which of the following project, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini?
Saras Parikrama Project
Navsagar Parikrama
Bon Voyage
Navika Sagar Parikrama
Sea-Sagar Project
Solution:
Under project Navika Sagar Parikrama, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.

Q2. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the 'BRO' to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry. BRO stands for _____________.
Basic RAW Organisation
Borrowing Roads Organisation
Border Roads Organisation
Border Roads Operation
Border Real Organisation
Solution:
The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO) to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry.

Q3. Name the Bank that has topped the share of wilful default to PSBs.
Punjab National Bank
State Bank of India
Allahabad Bank
Dena Bank
Indian Overseas Bank
Solution:
At 27%, SBI tops share of wilful default to PSBs. The country’s largest lender, SBI, accounts for over 27 per cent of the total amount owed to public sector banks by wilful defaulters. As many as 1,762 wilful defaulters owed SBI Rs25,104 crore.

Q4. India and ________ has established new two-by-two ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them recently?
Japan
China
Indonesia
Switzerland
US
Solution:
India and US have established new two-by-two (2 by 2) ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them and maintaining peace and stability in the Indo-Pacific region. The new dialogue format will replace the earlier India-US Strategic and Commercial Dialogue.

Q5. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging it moved to _______ position making it in the top 50 leading banks globally.
42nd
44th
47th
51st
40th
Solution:
With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging it moved to 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions that follow. 
Ten students are sitting in two parallel rows containing five persons each. In row 1, A, B, C, D and E are sitting and all of them are facing south. In row 2, P, Q, R, S and T are sitting and all of them are facing north. In the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. Moreover, each of them likes different colour viz. yellow, black, green, pink, orange, white, cream, red, blue and violet. Each of them also likes different subject viz. Computer, Urdu, Art, Hindi, Commerce, Science, English, History, Sanskrit and Maths. The following information is known about them.
There are two students sit between A and one who likes Black colour. Q likes Sanskrit subject. B does not like orange colour. E sits second to right of D, who likes Pink colour. Neither E nor D sits on the extreme end of the line. One of the immediate neighbor of E faces P, who likes science subject. The one who likes white sits second to left of one who likes red. T does not sit extreme right end of the row. The immediate neighbor of D faces S who like violet colour. There are two students sit between S and one who likes cream colour. The one who likes English sits immediate left of one who likes history. E does not face Q. Q likes blue colour. A does not sit adjacent to E. E does not like Art or Maths. The one who likes green colour sits immediate left of E. There is one student sits between the one who likes Hindi and the one who likes Computer subject. Neither A nor C like Computer subject. The immediate neighbor of Q faces the person who likes Urdu subject. A faces the person who likes Maths subject. T faces the student who likes Hindi subject. There is one student sits between P and T, who likes History subject.

 Q6. Who among following likes Commerce subject?
B
E
C
D
A
Solution:
(6-10)

Q7. D likes which of the following subject?
Art
Hindi
Urdu
Commerce
None of these

Q8. Who among following sits third to right of A?
D
C
E
B
None of these

Q9. Who among following likes cream colour?
S
R
Q
P
None of these

Q10. Who among following sits on the extreme end of the row?
B,Q
A,R
B,R
D,P
A,P

Q11. A man lends a certain sum of money at simple interest. Rate of interest for first one and half years is 6% per annum, for next 9 months is 5% per annum and after that 4% per annum. If he received Rs. 11496 at the end of 4 years, what was his capital?
Rs. 9600
Rs. 9400
Rs. 9000
Rs. 8500
None of these
Solution:

Q12.Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of years is equal to the rate per annum. What is the rate percent per annum?
5%
7%
3%
3.33%
None of these
Solution:

Q13. If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then when will the same amount of money be 8 times of itself?
8 years
10 years
20 years
25 years
15 years
Solution:

Q14. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 1460 in 2 years and to Rs. 1606 in 3 years. Find the rate of interest per annum?
15%
12%
5%
4%
10%
Solution:

Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What should be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
Rs 5600
Rs 5544
Rs 5724
Rs 5736
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. If none of these words fit well, mark your answer as none of these. 

Q16. A. He changed his mind and ______ the company's offer. 
B. The construction of new houses ______ five percent this year. 
C. The company ____ to comment on the scandal.
declined
said
increment
regret
None of these
Solution:
decline-(typically of something regarded as good) become smaller, fewer, or less; decrease; to say no to something in a polite way

Q17. A. The country health agency has _____ one inspector to monitor conditions in nursing homes. 
B. Luckily enough I have this ________ flat that is just along from my house that I go to every day. 
C. The new tractors use only high-priced _____ accessories.
single
dedicated
versatile
beautiful
None of these
Solution:
dedicated-TO devote wholly and earnestly, as to some person or purpose

Q18. A .He made mistakes, but he was willing to take _____ and responsible enough to take corrective action. 
B. We based the age on when the _____ of the mine changed hands and when it was last worked. 
C. In almost every sphere of life, the trend is to trade in _____ for access.
mind
decision
ownership
concise
None of these
Solution:
ownership -the act, state, or right of possessing something.

Q19. A. We know nothing of how _____, or otherwise, any of these tasks were performed. 
B. The converse proposition, that persons _____ protected from mosquito bites escape malaria, has been made the subject of several remarkable experiments. 
C. it is essential to make sure businesses operate ______to maximize profits.
beneficial
efficiently
slightly
poorly
None of these
Solution:
efficiently-civilization in a way that achieves maximum productivity with minimum wasted effort or expense.

Q20. A. When the foreign ____ perished, the old culture once more came to the surface. 
B.As _____ and technology advance, people begin to create more than they consume. 
C. Modern ______ is a product of industrialization and globalization.
people
civilization
discord
industry
None of these
Solution:
civilization-the stage of human social development and organization which is considered most advanced; the society, culture, and way of life of a particular area.

               



You may also like to Read: 

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment