Monday, 9 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
Department of Industry Policy and Promotion
Department of Innovation Policy and Promotion
Department of Industrial Policy and Promotion
Department of Industrial Policy and Partnership
Department of Internet Pulse and Partnership
Solution:
Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q2. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
Restructuring
Reporting
Recognizing
Remote
Recurring
Solution:
International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q3. World Red Cross Day is observed every year to commemorate the birth anniversary of ______________, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).
Martin Luther King-I
Mark Lunger
Henry Dunant
Jack Dinarthy
Osman Waghar
Solution:
World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q4. India has recently organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of ___________________.
S. Radhakrishnan
Rabindranath Tagore
Mahatma Gandhi
G. K. Gokhle
Pt. Jawahar Lal Nehru
Solution:
India has organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore. The Tagore festival is being organized by the Maulana Azad Centre for Indian Culture, the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Q5. Pro-European centrist leader ____________ has been elected as President of France.
Nikolas Sarkozy
Socker Yosera
Abraham Sarfez
Emmanuel Macron
Steven Ambrose
Solution:
Pro-European centrist leader Emmanuel Macron has been elected as President of France. 39-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Élysée Palace (official residence of the President of France).

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: India 36 is 52 the 26 second 48 largest 82 producer 72
Step I: largest 48 India 36 is 52 the 26 second 82 producer 72
Step II: is 36 largest 48 India 52 the 26 second 82 producer 72
Step III: producer 82 is 36 largest 48 India 52 the 26 second 72
Step IV: the 72 producer 82 is 36 largest 48 India 52 26 second
Step V: second 26 the 72 producer 82 is 36 largest 48 India 52
Step VI: India 52 second 26 the 72 producer 82 is 36 largest 48
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input
Input: the 72 bill 92 has 38 been 42 passed 26 now 54 

Q6. How many step required completing the above arrangement?
Three
Four
Five
Seven
Six
Solution:
(6-10)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
1) For words arrangement- We have to see the last letter of each word. And then all words are arranged according to last letter of each word in descending order from left to right.
2) For number arrangement- We have to multiply both the digits of given numbers. And then each number is arranged according to their multiplication value in descending order from left to right.
Input: the 72 bill 92 has 38 been 42 passed 26 now 54 
 Step I: now 38 the 72 bill 92 has been 42 passed 26 54
 Step II: has 54 now 38 the 72 bill 92 been 42 passed 26
 Step III: been 92 has 54 now 38 the 72 bill 42 passed 26
 Step IV: bill 72 been 92 has 54 now 38 the 42 passed 26
 Step V: the 26 bill 72 been 92 has 54 now 38 42 passed
 Step VI: passed 42 the 26 bill 72 been 92 has 54 now 38

Q7. In which step the elements ‘the 42 passed’ found in the same order?
Step I
Step II
Step III
Step IV
Step VI

Q8. Which of the following would be the step III after arrangement?
been 92 has 54 now 72 bill 42 passed 26 38 the
been 92 has 54 now 38 the 72 bill 42 passed 26
been 92 has 54 now 38 bill the 72 42 passed 26
been has 92 54 now 38 the 72 bill 42 passed 26
been 92 has 54 now the 72 38 bill 42 passed 26

Q9. In step IV, which of the following element would be at 2nd to the left of 6th from the right end?
bill
72
been
92
has

Q10. In step II, ‘has’ is related to ‘26’ and ‘54’ is related to ‘passed’. In the same way ‘now’ is related to?
bill
92
been
42
None of these

Directions (11-15): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer the following questions based on this table. 

 

Q11. What is the average marks scored by all students in Maths?
130.4
120.4
128.5
68.5
130
Solution:

Q12. What is the total marks scored by Rohit in all subjects together ?
405
409
419
400
397
Solution:

Q13. What is 20% of the difference between the total marks obtained by Mamta in Maths& Biology together and that obtained by her in Hindi and English together?
11.25
31.8
8.3
12.5
13.7
Solution:

Q14. What is the ratio between marks scored by Ajay in Maths and Hindi to the Kavita in the same subjects?
116 : 135
120 : 115
135 : 116
120 : 157
None of these
Solution:

Q15. Marks scored by Rohit in Chemistry is how much more or less than the marks scored by him in Biology?
23
25
15
13
17
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए गद्यांश को ध्यानपूर्वक पढ़िए और उस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिए. कुछ शब्दों को मोटे अक्षरों में मुद्रित किया गया है, जिससे आपको कुछ प्रश्नों के उत्तर देने में सहायता मिलेगी. दिए गए विकल्पों में से सबसे उपयुक्त का चयन कीजिए. 
स्वामी विवेकानन्द ने भारक के पुनर्निर्माण में कार्यरत् मनुष्य के लिए जिन मुख्य बातों पर बल दिया था, वे हैं-चरित्र, आध्यात्मिकता, आत्मविश्वास और अन्ततः सबके प्रति प्रेम, विशेषतः दरिद्र, अशिक्षित तथा पद-दलितों के लिए. यह कार्य वास्तव में महान् है, किन्तु दृढ़ इच्छा के सामने कुछ नहीं टिक सकता. 
 भारतीयों में भारत माता के प्रति देश-भक्ति की भावना जाग्रत करने के लिए स्वामी विवेकानन्द ने कहा था, ‘‘तुम मत भूलना कि तुम्हारी स्त्रियों का आदर्श सीता, सावित्री, दमयन्ती हैं ........... मत भूलना कि तुम्हारा जीवन अपने व्यक्तिगत सुख के लिए नहीं है- मत भूलना कि नीच, अज्ञानी, दरिद्र तुम्हारा रक्त और तुम्हारे भाई हैं’’. 
पं. जवाहरलाल नेहरू का कथन स्मरणीय है, जो उन्होंने एक बार स्वामी विवेकानन्द को श्रद्धांजलि देते हुए कहा था- ’’अतीत में संलग्न तथा भारतीय धरोहर के प्रति गर्व से परिपूर्ण होते हुए भी विवेकानन्द जीवन की समस्याओं के प्रति आधुनिक धारणा रखते थे तथा भार के अतीत एवं वर्तमान के मध्य सेतु की भाँति थे.’’ ‘प्रत्यक्ष अथवा परोक्ष रूप से उन्होंने आज के भारत को अत्यन्त प्रभावित किया है. हमारी युवा पीढ़ी स्वामीजी से लाभान्वित होगी, जिनकी वाणी प्रज्ञा एवं शक्ति से ओतप्रोत है.’’ 
 स्वामीजी ने एक अधैर्यवान शिष्य को समझाया कि ‘‘श्रद्धावान बन, वीर्यवान बन, आत्मज्ञान प्राप्त कर. यही मेरी इच्छा एवं आशीर्वाद है’’. श्रद्धा का अभिप्राय कई बातों से है. पहली है आत्मश्रद्धा (आत्मविश्वास), दूसरी है हमारी सांस्कृतिक धरोहर के प्रति श्रद्धा.‘‘हमारी मातृभूमि का केंद्र, प्राण-पखेरू धर्म में तथा केवल धर्म में ही है- मातृ देवो भव, पितृ देवो भव, आचार्य देवो भव-इन पर श्रद्धा, वीर्यवान भव’’ - ’’तुम्हारे अन्दर पूर्ण शक्ति निहित है- तुम सब कुछ करने में समर्थ हो. इस शक्ति को पहचानो. उठो और अपना अन्तस्थ ब्रह्मभाव अभिव्यक्त करो............वीर बनो. मानव केवल एक बार ही मरता है. सारी शक्ति तुम्हारे अन्दर है. बल ही जीवन है, दुर्बलता मृत्यु...........शैशव से ही तुम्हारे मस्तिष्क में सकारात्मक, सशक्त एवं परोपकारी विचार प्रविष्ट होने चाहिए’’. 

 Q16. जीवन अपने ‘व्यक्तिगत सुख के लिए न होने’ से स्वामीजी का क्या अभिप्राय है?
दूसरों का जीवन सुखी बनाना
अपने सुख की अपेक्षा निर्बल एवं दरिद्र देशवासियों को सुखी रखने का प्रयास करना
देशभक्त का जीवन दुःखदायी होना
देशभक्त का सुखी न होना
इनमें से कोई नहीं

Q17. विवेकानन्द अतीत एवं वर्तमान के मध्य सेतु की भाँति थे, क्योंकि वे-
भारतीय संस्कृति पर गर्व करते हुए भी आधुनिक विचारधारा का यथावश्यक लाभ उठाने में तत्पर रहते थे.
पुरातन एवं आधुनिक विचाराधारा का सहअस्तित्व चाहते थे.
बीते हुए समय की तथा वर्तमान समस्याओं को एक नजर से देखते थे.
चाहते थे कि हम आज की समस्याओं तथा पिछली बातों में समन्वय करें.
इनमें से कोई नहीं

Q18. ‘अन्तस्थ ब्रह्मभाव की अभिव्यक्ति है’ से अभिप्रेत है-
मन में ब्रह्म के विषय में विचार लाना
परमात्मा को बाहर खोजने की अपेक्षा अपने ही अन्दर उस सर्वशक्तिमान का अनुभव करना
भगवान को अपना सहयोगी समझना
भगवान को पूरे मन से पुकारना
इनमें से कोई नहीं

Q19. स्वामीजी ने पुनर्निर्माण कार्य हेतु कार्यकर्ताओं के गुणों पर ध्यान दिया क्योंकि वे-
ऐसे कार्यकर्ताओं से परिचित थे
पुनर्निर्माण के कार्य में सफलता हेतू कार्यरत् व्यक्ति में इन गुणों का होना परम आवश्यक समझते थे
स्वयं ऐसे गुणवान थे
अपने सहयोगियों पर विशेष ध्यान रखते थे
इनमें से कोई नहीं

Q20. स्वामीजी पुनर्निर्माण कार्यरत् व्यक्ति में किस गुण का होना परम आवश्यक मानते थे?
चरित्र-निर्माण
शिक्षा-प्रसार में रूचि
सबके प्रति प्रेम
दृढ़ इच्छा
इनमें से कोई नहीं

Q21. In DHCP, C stands for?
Centralised
Centered
Cut
Common
Control
Solution:
DHCP stands for Dynamic Host Control Protocol.

Q22. Which type of operation in the given options can be performed by a CD-RW?
read and write information
read, write and rewrite information
only write information
only read information
None of these
Solution:
CD-RW (Compact Disc-Rewritable) is a digital optical disc storage format. A CD-RW disc is a compact disc that can be written, read arbitrarily many times, erased, and written again.

Q23. By firmware we understand _______.
physical equipment used in a computer system
a set of instructions that causes a computer to perform one or more tasks.
the people involved in the computing process.
a set of programs that is pre-installed into the read only memory of a computer during the time of manufacturing
None of these
Solution:
Firmware is programming that's written to the read-only memory (ROM) of a computing device. Firmware, which is added at the time of manufacturing, is used to run user programs on the device.

Q24. What is an ad hoc query?
Pre-planned question
Pre-scheduled question
Spur-of-the-moment question
Question that will not return any results
None of these
Solution:
An Ad-Hoc Query is a query that cannot be determined prior to the moment the query is issued. It is created in order to get information when need arises and it consists of dynamically constructed SQL which is usually constructed by desktop-resident query tools.

Q25. A _________ is used to direct and dispatch data packets between different networks.
Connection
Bridge
Gateway
Hub
Router
Solution:
A router is used to route data packets between different networks. It reads the information in each packet to tell where it is going. If it is destined for an immediate network it has access to, it will strip the outer packet (IP packet for example), readdress the packet to the proper ethernet address, and transmit it on that network.

               



You may also like to Read: 

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment