Wednesday, 11 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
Technology
Tribunal
Terminal
Technical
Telecom
Solution:
The National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. Airtel would take over its spectrum in all seven circles — Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.

Q2. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state ?
Odisha
Rajasthan
Tamil Nadu
Gujarat
Karnataka
Solution:
Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q3. What is the Currency of Bhutan?
Marka
Manat
Ngultrum
Dong
Tala
Solution:
The Ngultrum is the currency of Bhutan. It replaced the rupee in 1974. It is subdivided into 100 chhertum. The Ngultrum is currently pegged to the Indian rupee at par.

Q4. Keoladeo Bird Sanctuary/Bharatpur National Park is situated in which of the following Indian state?
Maharashtra
Rajasthan
West Bengal
Madhya Pradesh
Gujarat
Solution:
Formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary, the Avifauna sanctuary is located in Rajasthan. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary (or Bharatpur National Park) was created around 250 years ago and was named after a Shiva temple located within the forest by the Rajput King Maharaja Suraj Mal. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary was announced as a bird sanctuary in 1971 and is famous for housing over 230 species of birds.

Q5. Name the Senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
Mohammad Mustafa
Amit Kulkarni
Asraf Parvez
Raja Mehta
Sandeep Kumar
Solution:
Senior bureaucrat Mohammad Mustafa was appointed as Chairman and Manging Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 
Eight persons A, B, C, D E, F, G and H sit on the line and all of them face north direction but not necessarily in same order. All of them stay in different floors viz. 16th, 19th, 21st, 37th, 49th, 51st, 53rd and 59th of a multi-storey building but not necessarily in same order.
 A sits third to right of one who lives on 37th floor. There is only one person sits between the one who lives on 37th and 59th floor. H sits fourth to right of one who lives on 59th floor. There is only one person sits between H and one who lives on 53rd floor. B sits second to right of G. Neither B nor G is an immediate neighbor of A or H. C sits second to right of D. D sits second to left of one who lives on 51st floor. More than four persons sit between D and F. The one who lives on 16th floor sits immediate left of one who lives on 19th floor. A lives neither 16th nor 19th floor. The one who lives on 21st floor does not sit any of the extreme end of the line. 

 Q6. E lives on which floor?
37
16
21
19
53
Solution:
(6-10)

Q7. How many persons sit between D and E?
two
One
three
four
None of these

Q8. F lives on which floor?
37
16
21
19
53

Q9. Who among following sits immediate left of the person one who lives on 37th floor?
A
F
D
B
C

Q10. Who among following sits third to right of C?
H
A
F
G
E

Directions (11-15): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? 

 Q11. 12.002 × 15.005 – 8.895 × 6.965 = ?
130
117
105
110
95
Solution:

Q12. 105.1% of 8401.01 – 3/7 % of 5600.12 + 9.999 = ?
8880
8080
8850
8760
8806
Solution:

Q13. 30.01² – 19.98² - ? = 21.97²
49
50
30
39
16
Solution:

Q14.   
9219
9391
9319
9129
9643
Solution:

Q15.   
98
65
102
35
79
Solution:

Directions (16-20): निम्नलिखित प्रश्नों में, अनुच्छेदों (गद्यांशों) पर आधारित पाँच-पाँच प्रश्न दिये गये हैं. अनुच्छेदों को ध्यान से पढ़िए तथा प्रत्येक प्रश्न के उत्तर के लिए दिये गये विकल्पों में से उचित विकल्प का चयन कीजिए. 
मानव-जीवन के आदिकाल में अनुशासन की कोई संकल्पना नहीं थी और न आज की भाँति बडे़-बडे़ नगर या राज्य ही थे. मानव जंगल में रहता था.‘जिसकी लाठी उसकी भैंस’ वाली कहावत उसके जीवन पर पूर्णतः चरितार्थ होती थी. व्यक्ति पर किसी भी नियम का बन्धन या किसी प्रकार के कर्तव्यों का दायित्व नहीं था. किन्तु इतना स्वतंत्र और निरकुंश होते हुए भी मानव प्रसन्न नहीं था. आपसी टकराव होते थे, अधिकारों-कर्तव्यों में संघर्ष होता था और नियमों की कमी उसे खलती थी. धीरे-धीरे उसकी अपनी ही आवश्यकताओं की पूर्ति के लिए समाज और राज्य का उद्भव और विकास हुआ. अपने उद्देश्य की सिद्धि एवं आवश्यकताओं की पूर्ति के लिए मानव ने अन्ततः कुछ नियमों का निर्माण किया, उनमें से कुछ नियमों के पालन करवाने का अधिकार राज्य को और कुछ का अधिकार समाज को दे दिया गया. व्यक्ति के बहुमुखी विकास में सहायक होने वाले इन नियमों का पालन ही अनुशासन कहलाता है. अनुभव सबसे बड़ा शिक्षक होता है. समाज ने प्रारम्भ में अपने अनुभवों से ही अनुशासन के इन नियमों को सीखा, विकसित किया और सुव्यवस्थित किया होगा.

 Q16. गद्यांश में रेखांकित शब्द से आशय ऐसे व्यक्ति से है-
जो किसी व्यवस्था को न माने
जिसका व्यवहार कुश जैसा न हो
जो अहं भावना से ग्रस्त हो
जो निरपराध एवं निरभिमान हो
इनमे से कोई नहीं
Solution:
जो किसी व्यवस्था को न माने

Q17. ‘अनुशासन’ से अभिप्रेत है-
शासन द्वारा निर्धारित नियमों की पहचान और परख
व्यक्ति द्वारा अपने बहुमुखी विकास के लिए बनाये गये सामाजिक नियमों का पालन
प्रज्ञा पर शासक का पूर्णरूप से नियंत्रण जिससे राजव्यवस्था सुचारू बन सके
शासित द्वारा शासक के आदेशों का सम्यक् रूप से पालन
इनमे से कोई नहीं
Solution:
व्यक्ति द्वारा अपने बहुमुखी विकास के लिए बनाये गये सामाजिक नियमों का पालन

Q18. इस गद्यांश का सर्वाधिक उपयुक्त शीर्षक हो सकता है-
जीवन का उद्देश्य
अनुशासन की संकल्पना
जिसकी लाठी उसकी भैंस
आवश्यकता अविष्कार की जननी है
इनमे से कोई नहीं
Solution:
अनुशासन की संकल्पना

Q19. आदिकाल में मानव प्रसन्न नहीं था, क्योंकि-
उस काल में सामाजिक नियमों का निर्धारण नहीं हुआ था
वह नगरों में न रहकर जंगलों में रहता था
उसकी जीवन-आवश्यकताओं की पूर्ति नहीं हो पाती थी
उसका जीवन और रहन-सहन सरल न था
इनमे से कोई नहीं
Solution:
उस काल में सामाजिक नियमों का निर्धारण नहीं हुआ था

Q20. इस गद्यांश का प्रतिपाद्य है कि मनुष्य को-
आवश्यकताओं की पूर्ति के लिए पशु बल का प्रयोग करना चाहिए
अधिकारों के लिए संघर्ष करना चाहिए
सामाजिक नियमों का पालन करना चाहिए
स्वतंत्र और निरंकुश होना चाहिए
इनमे से कोई नहीं
Solution:
सामाजिक नियमों का पालन करना चाहिए

Q21. A ___________ search engine is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet.
Meta
Individual
Directory
Subject directory
Dependent
Solution:
A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

Q22. Which of the following is file extension for Word documents?
WRD
TXT
DOC
FIL
None of these
Solution:
'.doc' is a file extension for Word file.

Q23. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
MIDI
CPU
USB
BUS
OCR
Solution:
MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q24. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
Compact Disk
Hard disk
Permanent disk
Optical disk
None of the above
Solution:
A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material.

Q25. What is the new default font used in MS Word document?
Times New Roman
Arial
Algerian
Preeti
Calibri
Solution:
In Microsoft Office 2007, Calibri replaced Times New Roman as the default typeface in Word and replaced Arial as the default in PowerPoint, Excel, Outlook, and WordPad.

               



You May Also Like to Read:

           

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment