Tuesday, 21 November 2017

Test of the Day for IBPS PO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-po-mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS PO Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. The first ever ASEAN-India music festival organized by the Ministry of External Affairs has concluded recently in- _____________.
Bhubaneswar
Chennai
New Delhi
Kolkata
Chandigarh
Solution:
The first ever ASEAN-India music festival began at Purana Quila in New Delhi. The 3-day festival has organised by the Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Culture Ministry to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations.

Q2. Name the lender that has recently entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions.
ICICI Bank
IndusInd Bank
Karur Vyasya Bank
Syndicate Bank
Vijaya Bank
Solution:
Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q3. Under which program, MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya to boost cultural ties?
Naveen Yug, Naya Bharat
Ek Bharat, Shrestha Bharat
Naveen Bharat, Swaccha Bharat
Ek Bharat, Adhunik Bharat
Ek Shrestha Adhunik Bharat
Solution:
An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

Q4. The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held recently in _______________.
New Delhi
Chandigarh
Hissar
Bangalore
Chennai
Solution:
The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held in New Delhi. Shri TVSN Prasad, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs and Mr. Stephen Bouwhuis, First Assistant Secretary, International and Auscheck Division, Criminal Justice Group, Attorney-General's Department led the respective delegations. This meeting was a follow-up to the MoU on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime exchanged between the two sides during the visit of Australian Prime Minister Mr. Malcolm Turnbull to New Delhi in April 2016.

Q5. HDFC Life Insurance Company has launched ____________ a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service.
Ping
Seog
Neo
Jong
Meen
Solution:
HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Directions (6-8): Read the following passage carefully and answer the questions given below.
The government's version of the Lokpal Bill says that sitting prime ministers will not come under the ombudsman's lens. Now, the Lokpal will have jurisdiction over ministries, but not the prime minister. It's a mistake. He is the head of the Cabinet and the first among equals; as liable to scrutiny as his peers. Ministries and various departments are the functioning arms of the government, which enforce rules. The root of corruption lies in how these rules and policies are administered.

 Q6. Which of the following is the conclusion of the above discussion?
The government has no will to fight corruption.
In case the prime minister is brought under the purview of the Lokpal, his office may face frequent frivolous allegations.
Keeping the prime minister out of the purview of the Lokpal will render the institution impotent to check corruption in the country.
Ministries and departments are not under the effective control of the government.
None of these
Solution:
This statements clearly shows the conclusion of the passage that PM can’t be out of the purview of the Lokpal

Q7. Which of the following is the assumption of the above discussion?
The incumbent government wants to protect the prime minister from facing corruption charges.
The prime minister wants to maintain his supremacy over the ministers.
The prime minister is a constitutional position and it can't be brought under the Lokpal.
Bringing ministers under the Lokpal is enough to check corruption in high places.
None of these
Solution:
This statements shows the hidden assumption being taken in this passage.

Q8. Which of the following is an inference of the above passage?
There are fundamental flaws in how policies and rules are administered any ministries and departments.
Ministries and departments are incapable of enforcing rules and policies properly in lack of support from ministers.
Scrutiny of ombudsman is not a necessary factor for controlling corruption.
Only sitting prime ministers are accused of corruption charges.
None of these
Solution:
This statement gives the inference which comes from this passage.

Q9. Read the following passage carefully and answer the question given below. 
Though focused on inflation, the RBI’s monetary policy can never ignore economic growth. The RBI has recognized the signs of slowdown but says that it is essentially confined to sectors that are sensitive to interest rates. There is no evidence yet of a broad-based slowdown.

 Which of the following weakens the above discussion?
Hike in short-term lending and borrowing rates contain inflation and control price rise.
Measures to control inflation hurt investment across all sectors.
The costly auto, home and corporate loans do not have overall impact on the economy.
The stock markets, bankers and corporate leaders do not represent overall economy of the country.
None of these
Solution:
Measures to control inflation hurt investment clearly oppose the passage. So it weakens the above discussion.

Q10. Read the following passage carefully and answer the question given below. 
It is a major contradiction in India’s healthcare service: even as there has been a mushrooming of huge, well equipped, multi-discipline hospitals in big cities serving the rich, thousands of rural India’s poor patients have to go without a semblance of medical care.

 Which of the following in an assumption of the above passage?
Rural India lacks sufficient trained medical personnel to take care of poor patients.
Rural poor bear the brunt of government apathy towards their health even as rich among them avail superior healthcare facilities in nearby cities.
The government wants the rural people to opt for city-based specialty hospitals in case of serious illness.
The rural poor are themselves to blame for poor medical facilities as they go for indigenous medical systems.
None of these

Q11. Two guns were fired form the same place at an interval of 10 minutes and 30 seconds, but a person in the train approaching the place hears the second shot 10 minutes after the first. The speed of the train (in km/hr), supposing that speed of sound travels at 330 metres per second, is
19.8
58.6
59.4
111.80
None of these
Solution:

Q12. Four identical coins are placed in a square. For each coin, the ratio of area to circumference is same as the ratio of circumference to area. 


 Then, find the area of the square that is not covered by the coins
16 (π-1)
16 (8-π)
16 (4-π)
16 (4-π/2)
None of these
Solution:

Q13. The figure shows a circle of diameter AB and radius 6.5 cm. If chord CA is 5 cm. long, find the area of ∆ ABC



60 sq. cm
30 sq. cm
40 sq. cm
52 sq. cm
None of these
Solution:

Q14. Ram and Shyam appear for an interview for two vacancies in an organization for the same post. The probabilities of their selection are 1/6 and 2/5 respectively. What is the probability that at least one of them will be selected?
5/6
1/5
1/2
3/5
None of these
Solution:

Q15. Three groups of children contain 3 girls and 1 boy, 2 girls and 2 boys and 1 girl and 3 boys respectively. One child is selected at random from each group. The probability that the three selected consists of 1 girl and 2 boys is
13/32
12/32
15/32
11/32
None of these
Solution:
The event definition is
 A girl is selected from the first group and one boy each is selected from the second and third groups. OR A girl is selected from the second group and one boy each is selected from the first and third groups. OR A girl is selected from the third group and one boy each is selected from the first and second groups.
 

Directions (16-20) Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change. 

 Q16.
I have seven dozens of shoes.
I have seven dozen of shoes.
I has seven dozens of shoes.
I have seven dozen shoes.
I have seven dozens of shoe.
Solution:
There are some nouns that indicate length, measure, money, weight or number. When they are preceded by a numeral, they remain unchanged in form.

Q17.
Those five students, who has been sitting there, love each other.
Those five students, who is sitting there, love one other.
Those five students, who are sitting there, love each other.
Those five students, who are sitting there, love one another.
Those five student, who are sitting there, love each other.
Solution:
‘Each other’ is used when there are two subjects or objects and ‘one another’ when there are more than two.

Q18.
The teacher, along with the students, have been dancing.
The teacher, along with the students, were dancing.
The teacher, along with the students, was going.
The teacher, alonged with students, were dancing.
Teacher, along with the students, were dancing.
Solution:
When ‘as well as’, ‘along with’, together with’, ‘no less than’, ‘in addition to’ and ‘not’ and ‘with’ join two subjects, the verb will be used according to the first subject.

Q19.
The little water that is in the bottle may be use for the patient.
The little water that is in the bottle may be used for the patient.
Little water that is in the bottle may be used for the patient.
A little water that is in the bottle may be used for the patient.
The little water which is in the bottle may be used for the patient.
Solution:
‘The little means ‘not much but all there is’.
‘Little’ means ‘hardly any’

Q20.
I consulted with a doctor whom I met in school.
I consulted with a doctor who I met in school.
I consulted with a doctor whose I met in school.
I consulted with a doctor to who I met in school.
I consulted with a doctor to whom I meet in school.
Solution:
“Who” is subjective and is used when the pronoun acts as the object of a clause.

               


You May Also Like to Read: 

         



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment