Wednesday, 22 November 2017

Test of the Day for IBPS PO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-po-mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS PO Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. In which of the following city, Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre for start ups, academicians, environmentalists and entrepreneurs?
Guwahati
Chennai
Bhubaneswar
Dispur
Gangtok
Solution:
The Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre in Guwahati, Assam for start ups, academicians, environmentalists and entrepreneurs.

Q2. Who is the governor of Sikkim?
Keshari Nath Tripathi
Acharya Dev Vrat
Shriniwas Dadasaheb Patil
V.P. Singh Badnore
Tathagata Roy
Solution:
Shriniwas Patil is the present Governor of Sikkim, India. He was a member of the 13th and 14th Lok Sabha of India. He represented the Karad constituency of Maharashtra and is a member of the Nationalist Congress Party (NCP). He is a former Indian Administrative Service officer.

Q3. Who is current Human Resource Development Minister in Narendra Modi government?
Dr. Harsh Vardhan
Kalraj Mishra
Jual Oram
Prakash Javadekar
Thawar Chand Gehlot
Solution:
Prakash Javadekar is an Indian Bharatiya Janata Party (BJP) politician and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development (MHRD), Government of India. He was elected to the Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2008, and re-elected from Madhya Pradesh in 2014.

Q4. World Telecommunication Day is observed on which of the following date?
July 10th
April 22nd
May 10th
May 17th
August 23rd
Solution:
World Telecommunication Day is celebrated marking the founding anniversary of International Telecommunications Union (ITU) which was initiated in 1865. World Telecommunication Day is celebrated annually on 17 May. This day was first celebrated in 1969.

Q5. Name the Former Union minister and socialist leader who passed away recently due to age-related ailments.
Sultan Ahmad
CN Annadurai
Dayanand Bandodkar
Barkatullah Khan
Purushottam Lal Kaushik
Solution:
Former Union minister and socialist leader Purushottam Lal Kaushik died due to age-related ailments at his home in Chhattisgarh's Mahasamund district. He was 87.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
G, H, I, J and K are five persons who are working in different IT companies in Bangalore. Two of them are working in Infosys, while the other three are working in different occupations, viz TCS, Cognizant and Tech Mahindra but not necessarily in the same order. They are living in different colonies of Bangalore viz; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. 
One of the person who is working in Infosys and the person working in Tech Mahindra stay in the same locality S. The other three stay in three different localities P, Q and R. Two of these five persons are Hindus, while the remaining three come from three different communities, viz Muslim, Christian and Sikh but not necessarily in the same order. The person who is working in Tech Mahindra is the oldest in age while the female person who is working in Infosys is the youngest. The other person who is working in Infosys is a male and lies between the employees of TCS and the Tech Mahindra age wise. J is a male and working in Infosys and stays in locality S while K is a Muslim and stays in locality R. The employee of TCS is a Christian and stays in locality P. H is a Sikh while, G is a Hindu and is a female and working in Infosys. 

Q6. In which company H is working?
TCS
Tech Mahindra
Cognizant
Business
Cannot be determined
Solution:

Q7. In which company K is working?
TCS
Tech Mahindra
Cognizant
Business
Cannot be determined
Solution:

Q8. In which company I is working?
TCS
Tech Mahindra
Cognizant
Business
Cannot be determined
Solution:

Q9. Age wise, who among the following lies between G and I?
Cannot be determined
The person who is working in Tech Mahindra
The person who is working in cognizant
The male person who is working in Infosys
None of these
Solution:

Q10. Which of the following statement(s) is/are true on the basis of the given information?
K’s religion is Hindu
G stays in place R
I is an employee of Tech Mahindra
J’s religion is Hindu
H is an employee of TCS
Solution:

Q11. In what ratio should milk and water be mixed so that after selling the mixture at the cost price a profit of 100/9% is made?
7 : 2
9 : 1
5 : 3
2 : 5
None of these
Solution:
Q12. Ram is twice efficient than Shyam. Shyam and Sarita can do a piece of work in 20 days together while Sarita can finish the same work in 30 days alone. Find, in what time Ram will finish the work alone ?
20
30
25
40
None of these
Solution:

Q13. A container has a capacity of 45 gallons and is full of spirit. 9 gallons of spirit is drawn out and the container is again filled with water. This process is repeated 3 times. Find out how much spirit is left in the resulting mixture finally?
23.04 gallons
26.45 gallons
16.5 gallons
17.25 gallons
None of these
Solution:

Q14. Three persons A, B and C invested their money in the ratio of 3 : 5 : 7. After 6 months C withdraws all his money and A invested an additional amount which was equal to his initial capital. If total profit after a year was Rs.6,604, then what was the share of B in the profit ?
2845
2540
4250
2450
None of these
Solution:

Q15. A shopkeeper mixes 240 kg of cheaper rice at the rate of Rs.15 per kg with some quantity of rice at the rate of Rs.25 per kg. He sells this mixture of rice at the rate of Rs.26 per kg and makes a profit of 30%. Find the quantity of costly rice mixed with the cheaper one.
305 kg
275 kg
250 kg
240 kg
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; and answer the questions given below. 
A. India has also renegotiated the much-abused provisions in some of its DTAAs, namely with Switzerland, Mauritius, Cyprus and Singapore. B. Tax administrators in India have for long implemented enforcement-based strategies and it is only in recent years that there has been a shift in stance to service-based strategies. C.Though the charter does not by itself create new legal rights, it surely helps in enforcing existing rights. D. They have further propagated the same intent by the introduction of a citizen’s charter in both direct and indirect tax statutes of India. E. Capital gains-related issues and exchange of information on taxation matters have been better addressed in these amended agreements. 

Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A
C
D
E
B
Solution:
Statement c is in continuation to the statement D as it further talks about charter, which was introduced in statement D..BDCAE is the correct choice.

Q17. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
BDCAE is the correct choice.

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
Sentence B is the introductory Statement. BDCAE is the correct choice.

Q19. Which of the following should be the LAST (Fifth) sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
BDCAE is the correct choice.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
C
D
Solution:
Statement D uses pronoun 'they' which refers 'Tax administrators' . BDCAE is the correct

               



You May Also Like to Read: 

         


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment