Thursday, 23 November 2017

Test of the Day for IBPS PO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-po-mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS PO Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife) has recently appointed ____________ as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.
Amrut Sinha
Ashish Srivastava
Yash Khera
 Pritam Prabhakar
Vikram Nerula
Solution:
PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife), a life insurer, has appointed Ashish Srivastava as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.

Q2. Name the State Government that has recently launched ‘Solar Briefcase’ in one of its Dham to provide electricity to far-flung areas in the hill state.
Himachal Pradesh
Karnataka
Kerala
Uttarakhand
Rajasthan
Solution:
Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. The initiative was taken to provide electricity to far-flung areas in the hill state.

Q3. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the third International Conference on Yoga in ______________.
Dehradun
Nainital
New Delhi
Bengaluru
Chennai
Solution:
Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness.’

Q4. Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for loan of amount ___________.
Rs.300 crore
Rs.350 crore
Rs.375 crore
Rs.400 crore
Rs.450 crore
Solution:
Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai.

Q5. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation MPC has decided to keep the policy repo rate unchanged. MPC stands for-
Money Policy Committee
Management Policy Committee
Monetary Product Committee
Monetary Policy Corporation
Monetary Policy Committee
Solution:
On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting on 04th October 2017, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to: keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 per cent.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer .

Q6. Is Q granddaughter of P?
 I. S has two children and Q is daughter of R. 
 II. P is father of R and married to S.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q7. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing the centre. Who sits second to the left of E? 
I. C sits second to the right of D, who sits second to the right of E.
II. B and F sit opposite each other and E sits between B and D.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. How is ‘new website’ written in a code language? 
 I. ‘CP launches a new website’ is written as ‘sa mi ku lu ta’ and ‘CP brings competition’ is written as ‘pa ta sa’.
 II. ‘New website is CP’ is written as ‘ku mi bu ta’.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Both The statement is sufficient to answer the question.

Q9. Who scores the highest run in a match, among five players A, B, C, D and E? 
 I. A scores equal to B, who scores five runs more than C.
 II. D does not score the highest run, but he scores nine runs more than C.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From I: A=B>C
From II: _>D>C
E>D>A=B>C

Q10. How many sisters does A have? 
 I. P is father of A and he has three children.
 II. A has two siblings one of them is Q.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q11. The company A earned 40% more profit in the year 2003 than that in the year 2001. The company A earned a total profit of Rs. 22000 in the year 2001 and 2002 together. While in the year 2003, the company A earned 80% profit of that in 2002. How much profit did the company earn in the year 2002?
12500
14000
10400
12000
14500
Solution:

Q12. What is the area of the hall if the Material cost of flooring per m2 is Rs. 250 while labour cost of flooring the hall is Rs. 3500 and the total cost of flooring the hall is Rs. 14500?
40
48
45
44
50
Solution:

Q13.30% of the graduates in the college can speak French while 560 graduates can speak the language other than French. How many graduates are there in the institution?
780
800
700
820
900
Solution:

Q14. A starts working on a job and continues for 12 days completing 40% of the work. To complete the work, he employs C. Together they work for another 12 days and completed it. How much more efficient is A than C ?
75
150
100
50
Both are equally efficient
Solution:
In 12 days A done 40% of work
 ∴ In another 12 days A’ll do another 40% of the work while C’ ll do remaining 20% of the work
Hence A is 100% more efficient than C.

Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate at the end of two years?
Rs.14,908
Rs.5,724
Rs.26,234
Rs.8,568
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the following sentences each contain two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence. 

Q16. Successful partnership will ______ both countries to navigate, calibrate and accommodate their _________ national interests.
lead, selfish
make, own
give, very
require, respective
result, neglected
Solution:
Option D is the correct choice. Successful partnership need countries to plan and direct their respective interests.

Q17. Indian information technology industry is going through a challenging _____ , when the traditional business is being disrupted and companies have to _______ their own path to non-linear growth.
phase, identify
step, see
way, notify
path, calculate
instinct, deal
Solution:
Option A is the correct choice. Phase- a distinct period or stage in a process of change or forming part of something's development.

Q18. Normally, we tend to breathe with just the top half of our lungs, ______ the bottom half unused and full of stale, impure air, ________ the fullest absorption of oxygen.
causing, and
remaining, promoting
leaving, preventing
through, helping
making, fascinating
Solution:
Option C is the correct choice.

Q19. We take tens of thousands of breaths per day; yet, it is quite possible that we may spend our whole _______ without ever pondering about whether we can improve the _____ of breathing.
dream, specification
lifetime, quality
time, caliber
scenario, quantity
quality, deal
Solution:
Option B is the correct choice.

Q20. The cow over multiple eras assumed a holy ______ . It draws respect by a culture, as though it was a crucial family ______ .
image, team
statue, membership
instinct, bonding
status, member
view, bond
Solution:
Option D is the correct choice.

               



You May Also Like to Read: 

         


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment