Wednesday, 8 November 2017

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. ___________ is used to describe small loans granted to low income individuals that are excluded from the traditional banking system.
Industries credit
Micro credit
Small credit
Farmer credit
None of the given options is true
Solution:
Microcredit is used to describe small loans granted to low income individuals that are excluded from the traditional banking system. It is part of the larger microfinance industry, which provides not only credit, but also savings, insurance, and other basic financial services to the poor. The term ‘micro’ stems from the relatively small amounts of money that are being borrowed or saved.

Q2. In which among the following year FATF was established?
1978
1982
1995
1989
1962
Solution:
The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions.

Q3. Which of the following bank has been recently (August 2017) given scheduled bank status by RBI?
Janalakshmi Small Finance Bank
RGVN Small Finance Bank
AU Financiers Small Finance Bank
ESAF Small Finance Bank
Ujjivan Small Finance Bank
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been given scheduled bank status by RBI. Currently, Ujjivan SFB has 65 full-fledged brick and mortar branches in eight states and two Union Territories. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.

Q4. Name the bank, which State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore for partially funding its capital expenditure.
Axis Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
SBI
Central Bank of India
Solution:
State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. Gurdeep Singh is the MD and Chairman of NTPC.

Q5. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". What is the capital of Israel?
Banku
Astana
Kabul
Jerusalem
Mogadishu
Solution:
The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". Jerusalem is the capital of Israel.

Directions (6-10): Study the following information and answer the given questions: 
Seven persons Sachin, Pravin, Ravi, Tarun, Urvashi, Varun and Yuvraj live on separate floors of a 7-floor building. The ground floor is numbered 1, the first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each one of them is travelling to a different city, viz Delhi, Noida, Pune, Lucknow, Agra, Puri and Patna but not necessarily in the same order. Only three people live above the floor on which Sachin lives. Only one person lives between Sachin and the one who is travelling to Puri. Varun lives immediately below the one person who is travelling to Noida. The one who is travelling to Noida lives on an even numbered floor. Only three people live between the one who is travelling to Puri and Pune.Urvashi lives immediately above Ravi.Urvashi is not travelling to Pune. Only two people live between Pravin and the one who is travelling to Agra. The one who is travelling to Agra lives below the floor on which Pravin lives. The one who is travelling to Delhi does not live immediately above or immediately below Pravin. Tarun does not live immediately above or immediately below Sachin. Yuvraj does not travel to Lucknow.

 Q6. Who among following lives on the top floor?
Tarun
Praveen
Varun
Sachin
Ravi
Solution:
(6-10)

Q7. How many floors are there between the person who lives in Pune and Puri?
One
Two
Three
Four
None of these

Q8. Praveen lives on which of the following floor?
Six
Five
Four
Three
None of these

Q9. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions and so form a group. Which of the following is different from the group?
Ravi
Tarun
Yuvraj
Varun
Urvashi

Q10. Which of the following statements is/are definitely false?
Tarun-Lucknow
Ravi-Delhi
Yuvraj-Patna
Praveen-Agra
All are true

Directions (10-15): Study the pie-charts carefully to answer the questions that follow:
Percentage of employees and women working in different Departments of an Organisation Percentage of employees working in different departments  
Percentage of women working in different departments 
 

Q11. Which department has the lowest number of Men working in it?
HR
Marketing
Administration
Finance
IT
Solution:

Q12. What is the total number of men working in HR, Marketing and IT departments together in the organisation?
4155
4250
4118
4577
None of these
Solution:

Q13. Which is the respective ratio of number of women working in Administration department to the total number of employees working in that department?
6 : 7
245 : 507
7 : 6
243 : 322
None of these
Solution:

Q14. Number of women working in the Finance and IT department together form what per cent of total number of employees in the organisation? (rounded off to two digits after decimal)
19.05%
26.78%
95.83%
59.21%
25.1%
Solution:

Q15. What is the number of men working in the HR department?
794
823
926
683
None of these
Solution:

Directions (16-20): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete. 

Q16. Of all the problems that have __________ human beings since the beginning of recorded history. Perhaps the most significant has been the __________ of their own nature.
encountered …… importance
perplexed …… value
questioned …… scope
confronted …… riddle
directed …… issue
Solution:
encountered-unexpectedly be faced with or experience
confronted-face up to and deal with (a problem or difficulty).
Option D is the correct option because a word with negative connotation is required here. Riddle means something or someone difficult to understand, puzzling question

Q17. Self-concept and self-esteem are crucial to personal and professional effectiveness because if they are not fully __________ ,It may act in mystifying and sometimes __________ ways.
positive …… destructive
developed …… proactive
nurtured …… reactive
nourished …… think
devised …… vulnerable
Solution:
nurtured-care for and protect (someone or something) while they are growing. Option C is the correct choice.

Q18. A key factor in __________ an effective and fulfilling life in our complex society is the ability to __________ control over our actions.
achieving …… exert
obtaining …… energize
projecting …… restrain
providing …… admonish
expressing …… withhold
Solution:
Option A is the correct choice. Effective and fulfilling life is achieved. Exert means to apply. Hence both words gives a coherent meaning to the statement .

Q19. A theory is __________ evaluated to the degree that its concepts __________ to themselves a verification by independent investigators.
critically …… pertain
positively …… lend
obviously …… yield
alarmingly …… introduce
delightfully …… submit
Solution:
Option A is the correct choice. A theory iscritically evaluated. Other option are incorrect
'pertain-be appropriate, related, or applicable to.'

Q20. It is often the __________ that everyone agrees about objectives; the disagreement __________ about exactly how they are to be achieved.
view …… follows
situation …… talked
matter …… projects
happening …… matter
case …… matters
Solution:
Option E gives the grammatically correct meaning. Hence , is the answer.

Q21. A function inside another function is called a _______ function.
Nested
Round
Sum
Text
Grouped
Solution:
A function inside another function is called a nested function.

Q22. How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time?
On the file menu, point to print area, and then click set print area.
On the file menu, click print, and then click Print Selection under print settings
On the view menu, click custom views, then click add
All of the above
None of the above
Solution:
User can select an area and then print the selected section by clicking on print selection in the print settings

Q23. Which of the following will set text in selected cells to italics?
Pressing Ctrl + I on the keyboard
Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
Using the Format – Cells – Font menu item
Both (a) and (c)
None of the above
Solution:
Both options (a) and option (c) are correct to set text in Italics.

Q24. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
Root
Metadata
Section
Heading
Phrasing
Solution:
The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

Q25. Who invented the QWERTY keyboard?
Carl Sholes
Karl Sholes
Christopher Latham Sholes
Khristopher Sholes
None of these
Solution:
Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

               



You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment