Saturday, 11 November 2017

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Which is a full service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises?
CRISIL
ICRA
CARE
ONICRA
SMERA
Solution:
SMERA Ratings Limited (formerly SME Rating Agency of India Ltd.) is a full service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises.

Q2. Which of the following is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in the country?
BBB
IBA
BCSBI
IBRD
RBI
Solution:
The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in India.

Q3. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was recently presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel ___________.
Kapalkundala
Every one has a Story
Suryaheen
Matam
Hawthan
Solution:
Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel 'Hawthan'. The novel 'Hawthan', published in 2009, captures cultural lives of traditional potter community in Goa.

Q4. Name the India's autonomous public organisation that has been ranked ninth in the world, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.
National Centre for Trade Information (NCTI)
Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
Indian Telephone Industries Limited (ITI Limited)
Federation of Indian Export Organisations (FIEO)
Solution:
India's largest autonomous public organisation Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked ninth in the world. The institute has been ranked ninth amongst a total of 1,207 government institutions, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.

Q5. Which of the following two states were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to the data published by the Central Statistics Office?
Jammu and Kashmir and Uttar Pradesh
Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh
Arunachal Pradesh and Maharashtra
Maharashtra and Jammu and Kashmir
Karala and Karnataka
Solution:
Jammu & Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
There are eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. All are facing towards the center. No two successive friends are sitting together according to alphabetical order. For Example: A does not sit with B; similarly B does not sit with C and so on.All of them also like different colour like orange, yellow, red, blue, green, white, pink and violet but not necessarily in the same order. 
There is one person sits between the one who likes white colour and F, who likes violet colour. E is not immediate neighbor of G. The one who likes pink colour sits second to right of E. There is one person sits between the one who likes pink colour and green colour. Immediate neighbor of E does not like blue colour. B does not like blue colour. G sits third to right of one who likes white colour.A likes yellow colour and sits second to right of G.B is not immediate neighbor of E. Immediate neighbor of E does not like red colour. 

Q6.Who among following likes red colour?
E
A
H
G
B
Solution:(6-10)

Q7. Who among following sits opposite to C?
G
F
D
B
H

Q8. Who among following sits second to left of D?
A
E
C
B
G

Q9. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
F
H
D
E
C

Q10. Who among following likes orange colour?
C
B
F
A
H

Q11. One year ago the ratio between Sanjay’s and Ajay’s age was 4 : 3. One year hence the ratio of their ages will be 5 : 4. What is the sum of their present ages in year?
18
16
15
24
None of these
Solution:


Q12. The sum of the ages of a Sita’s mother and her daughter is 50 years. Also 5 years ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter?
45 years,5 years
35 years,15 years
40 years,10 years
42 years,8 years
None of these
Solution:



Q13. Rashmi and Dhaxmi invested in the ratio 3 : 2 in a business. If 20% of the total profit goes to charity and Rashmi’s share’s was Rs 960 in the total profit, find the total profit.
3200
1550
2500
2000
None of these
Solution:



Q14. A, B and C hire a meadow for Rs 2920. A puts in 20 cows for 10 days; B 12 cows for 20 days and C 9 cows for 16 days. Find the rent paid by each one of them.
Rs.1240, Rs.850, Rs.720
Rs.1000, Rs.1200, Rs.720
Rs.1050, Rs.585, Rs.875
Rs.1155, Rs.1200, Rs.720
None of these
Solution:



Q15. The base of a triangluar field is three times of its altitude. If the cost of cultivating the field at Rs 50 per hectare be Rs 675, find its base and height. (1 hectare = 10000 m²)
900 m , 300 m
350 m , 850 m
750 m , 450 m
875 m, 325 m
None of these
Solution:

Directions (16-20): Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change. 

Q16.
She is afraid of going out alone at night.
She is afraid at going out alone during night.
She is afraid of go out alone at night.
She is afraid of going out alone in night.
She is afraid to going out alone at night.
Solution:
words with prepositions can take the gerund

Q17.
I heard of her having gain a prize.
I heard of her gain a prize.
I heard of her having gained a prize.
I heard of her have gained a prize.
I heard of her having gaining a prize.
Solution:
Compound Gerund: are formed by placing a past participle after the Gerunds of ‘have’ and ‘be’.

Q18.
My teacher got angry on me reading late in class.
My teacher got angry over me for reading late in the class.
My teacher got angry at me reading late in class.
My teacher got angry on my reading late in class.
My teacher got angry over my reading late in the class.
Solution:
The noun or pronoun preceding Gerund should always be in the Possessive case.

Q19.
On Hear the noise, the girl woke up.
to hearing the noise, the girl woke up.
Hearing the noise, the girl woken up.
Hearing the noise, the girl woke up.
over Hearing the noise, the girl woken up.
Solution:
Like a Verb it may govern a noun or pronoun.(Here the noun ‘noise’ is governed by the participle ‘hearing’)

Q20.
God will, we shall have another great monsoon season.
God willing, we shall have another great monsoon season.
If God willing, we shall have another greater monsoon season.
God wills , we shall have another great monsoon season.
If God wills, we shall have another greater monsoon season.
Solution:
Participles used absolutely with a noun or pronoun going before it.

Q21. Who invented the QWERTY keyboard?
Carl Sholes
Karl Sholes
Christopher Latham Sholes
Khristopher Sholes
None of these
Solution:
Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

Q22. What is Windows Vista?
Processor
Operating System
Input device
Memory
None of these
Solution:
Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

Q23. Assembly is a _______ based low-level language replacing binary machine-code instructions, which are very hard to remember, it is the classic and uncontroversial example of a low level language.
Memory
High Level
Key
Mnemonic
FORTRAN
Solution:
Assembly language is mnemonic based low level language. Mnemonics are short codes of assembly language which chosen to remind the programmer of the instructions of binary machine-code which are apparently which are very hard to remember, write down, or correct.

Q24. China now has more of the world's fastest supercomputers than other countries. Which among the following is a Chinese super computer?
BlueGene/Q system
Cray XC30
Shaheen II
Fujitsu’s K
Tianhe-2
Solution:
Tianhe-2 is China’s Supercomputer. It was the fastest until its position being taken up by Sunway Tiahu Light as the Fastest Supercomputer.

Q25. What is a spooler?
Type of printer
Peripheral device
Program
Output device
None of these
Solution:
Spooler is a program in computing that is used to line up print jobs by storing them in the buffer for a short time and allows the printer to print at the time when it is use.

               



You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment