Wednesday, 15 November 2017

Test of the Day for OICL AO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like OICL AO etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Name the first Indian Journalist-activist who has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award.
Santosh Kumar Ghosh
Kanchan Gupta
Gauri Lankesh
Sucheta Dalal
Teesta Setalvad
Solution:
Journalist-activist Gauri Lankesh, who was shot dead by unknown assailants recently, has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award, instituted by Reach All Women (RAW) in War. She is the first Indian Journalist to win Anna Politkovskaya Award.

Q2. Moortidevi Award is given annually in which of the following fields?
Literature
Films
Journalism
Music
Art
Solution:
The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for Literature In 2003, the prize included an amount of 1 lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to 2 lakh in the year 2011 and to ?4 lakh in the year 2013.

Q3. Who is the present Chief Minister of Assam?
Sarbananda Sonowal
Vajubhai Vala
Pawan Kumar Chamling
Manik Sarkar
Nara Chandrababu Naidu
Solution:
Sarbananda Sonowal is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016. Previously he served as Union Minister for Sports & Youth Affairs and Minister of State for Entrepreneurship and Skill Development in the Narendra Modi Government. He was elected to the 16th Lok Sabha from the Lakhimpur Lok Sabha constituency in Assam as a member of the Bharatiya Janata Party.

Q4. Similipal National Park is situated in which of the following Indian state/UT?
Madhya Pradesh
Daman and Diu
Odisha
Uttar Pradesh
Kerala
Solution:
Simlipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha. It is part of the Similipal-Kuldiha-Hadgarh Elephant Reserve popularly known as Mayurbhanj Elephant Reserve, which includes three protected areas — Similipal Tiger Reserve, Hadgarh Wildlife Sanctuary and Kuldiha Wildlife Sanctuary. Simlipal National Park derives its name from the abundance of semul (red silk cotton trees) that bloom here.

Q5. The Wushu World Championship 2017 was held recently in _____________.
Paris, France
Moscow, Russia
New York, USA
Washington DC, USA
Kazan, Russia
Solution:
The Wushu World Championship 2017 was held recently in Kazan, Russia.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. 
The following is an illustration of input and its rearrangement. 
 Input: curfew 16 was 28 imposed 11 as 23 measure 37 to 32 
Step I: as curfew 16 was 28 imposed 23 measure 37 to 32 12 
Step II: curfew as 16 was 28 imposed measure 37 to 32 12 24 
Step III: imposed curfew as 16 was 28 measure to 32 12 24 38 
Step IV: measure imposed curfew as was 28 to 32 12 24 38 15 
Step V: to measure imposed curfew as was 32 12 24 38 15 27 
Step VI: was to measure imposed curfew as 12 24 38 15 2731 
Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules follow in the given steps find out the appropriate steps for the given input. 

 Input: has 13 been 19 on 26 the 38 end 29 since 42 

 Q6. In which of the following step the element ‘end been 
14’ has been found in the same order?
Step I
Step IV
Step V
Step II
Step VI
Solution: (6-10)

Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step. a) For words arrangement- Words are arranged in ascending order from left to right. b) For numbers arrangement- There are three even numbers and three odd numbers. Odd number are arranged in first three step in ascending order from right to left(Each odd number is added by one while they are arranged). And from step IV to VI , even numbers are arranged from right to left(One is subtracted by each even number while they are arranged).
 Input: has 13 been 19 on 26 the 38 end 29 since 42
 Step I: been has 19 on 26 the 38 end 29 since 42 14
 Step II: end been has on 26 the 38 29 since 42 14 20
 Step III: has end been on 26 the 38 since 42 14 20 30
 Step IV: on has end been the 38 since 42 14 20 30 25
 Step V: since on has end been the 42 14 20 30 25 37
 Step VI: the since on has end been 14 20 30 25 37 41

Q7. What is difference between the element which is third from right end in Step VI and the one which is third from left end in Step I?
6
7
8
9
None of these

Q8. In step V, ‘since’ is related to ‘37’ and in Step III ‘has’ is related to ‘30’. In the same way in Step II ‘end’ is related to?
39
20
14
42
26

Q9. Which element is exactly between ‘been’ and ‘42’ in the second last step of the given arrangement?
20
37
end
the
None of these

Q10. Which of the following is the fourth step of the arrangement based on the given input?
on has end been the 38 since 42 14 20 2530
on end been has the 38 since 42 14 20 30 25
on has end been 42 the 38 since 14 20 30 25
on has end been the 38 since 42 14 20 30 25
None of these

Q11. A bucket contains a mixture of two liquids A and B in the proportion 5: 7 . If 6 litres of the mixture is replaced by 6 litres of liquid B, then the ratio of the two liquids becomes 3 : 5. How much of the liquid B was there in the Bucket initially?
42 litre
44 litre
45 litre
35 litre
None of these
Solution:

Q12. The income of A and B are in the ratio 7 : 4. The expenses of A, B and C are in the ratio 9 : 7 :3. If C spends Rs. 4500 and B saves Rs. 1500, the How much amount would be saved by A?
Rs. 6500
Rs. 8000
Rs. 7500
Rs.8500
None of these
Solution:

Q13. Mr. Singhaniya invested Rs. 40,000 with rate of interest at 10 p.c.p.a. The interest was compounded half yearly for first year and in the next year it was compounded yearly. What will be the total interest earned at the end of two years?
Rs. 8,800
Rs. 9,040
Rs. 8,510
Rs. 9,800
None of these
Solution:

Q14. Saurabh invests Rs. 25,500 in a scheme which earns him simple interest at the rate of 20 p.c.p.a. for two years. At the end of two years he reinvests the principal amount plus interest earned in another scheme which earns him compound Interest at the rate of 10 p.c.p.a. What will be the total interest earned by Saurabh over the principal amount at the end of 4 years?
Rs. 17,697
Rs. 15,017
Rs. 23,597
Rs. 24,247
None of these
Solution:

Q15. In how many ways 7 persons can be seated around a circular table?
820
720
950
5040
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these. 

Q16. I. They eventually _______ him over with some persuasive arguments. II. It was a challenge, but we _______ out in the end. III. I feel like I can't _______. Nothing I do seems to make any difference.
talk
walk
win
get
see
Solution:
win (someone) over- to persuade (someone) to accept and support something (such as an idea) after opposing it can't win informal — used to say that success is not possible for someone in a particular situation

Q17. I. Students go to health _______ for medical attention. II. The lawyers offer their _______ for free to those who cannot afford to pay. III. They made sure there was a car at her _______ when she got there.
camp
demo
checkup
place
service
Solution:
at someone's service- ready or available for someone's use, work done by an organization or person that does not involve producing goods, an organization, company, or system that provides something to the public

Q18. I. Her ________ with the museum lasted over two decades. II. The teacher tried to ________ all the children in the game. III. She remained ________ with the organization for many years.
add
connection
bring
involve
interest
Solution:
I. Her involvement with the museum lasted over two decades.
II. The teacher tried to involve all the children in the game.
III. She remained involved with the organization for many years.
to cause (someone) to be associated with someone or something, to have or include (someone or something) as a part of something’

Q19. I. He's going to be ________ the company soon and starting his own business. II. The starting quarterback had to ________ the game because of an injury. III. Did you ________ your key in the door again?
going
join
leave
see
withdraw
Solution:
to stop attending, belonging to, or working for (a school, a group, an organization, etc.),to go away and allow or cause (something or someone) to remain

Q20. I. He signed an __________ to buy the property. II. They have been unable to reach __________ about how to achieve reform. III. Any changes to the plan require the __________ of everyone involved.
document
agreement
news
envelop
engagement
Solution:
an arrangement, contract, etc., by which people agree about what is to be done, the act of agreeing, a situation in which people share the same opinion: a situation in which people agree

               


You May Also Like to Read: 



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment