Wednesday, 6 December 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Assistant Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Assistant Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Golden Global Trust merged with which of the following bank?
HDFC Bank
Punjab National Bank
Oriental Bank of Commerce
Axis Bank
None of these
Solution:
Golden Global Trust was merged with Oriental Bank of Commerce.

Q2. In which of the following capital city, Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN)?
Agartala
Imphal
Itanagar
Shillong
Kohima
Solution:
The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Meghalaya. The concept was envisaged keeping in mind the conducive weather terrain offering optimal training environment.

Q3. Name the country that has recently won Women’s Asia Cup Hockey after defeating China.
Indonesia
Japan
India
Sri Lanka
Pakistan
Solution:
India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion.

Q4. AU Small Finance Bank has recently received Reserved Bank of India approval to operate as Scheduled Commercial Bank. Who is the present MD & CEO of AU Small Finance Bank?
Samit Ghosh
Sanjay Agarwal
Sarvjit Singh Sarma
V S Radhakrishnan
Govind Singh
Solution:
AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Sanjay Agarwal, MD & CEO, AU Small Finance Bank.

Q5. What is the ranking of India in 'business optimism' index in the September quarter as per Grant Thornton's International Business Report (IBR)?
5th
6th
7th
8th
9th
Solution:
India has slipped in 'business optimism' index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy, as per Grant Thornton's International Business Report (IBR). Indonesia is at the top, followed by Finland (2nd), the Netherlands (3rd), Philippines (4th), and Austria (5th).

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions: 
A word and answer arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: son 28 hide18 96 49 love name 76 rife 
Step I: hide son 28 18 49 love name 76 rife 96
Step II: love hide son 28 18 49 name rife 96 76
Step III: name love hide son 28 18 rife 96 76 49
Step IV: rife name love hide son 18 96 76 49 28
Step V: son rife name love hide 96 76 49 28 18
And step V is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the input given below: 
Input: 48 line zoo 15 82 you come veto 31 all 85 53 

Q6. How many steps will be needed to complete the arrangement?
IV
V
VI
VII
None of these
Solution:
(6-10)
Input: 48 line zoo 15 82 you come veto 31 all 85 53
Step I: all 48 line zoo 15 82 you come veto 31 53 85
Step II: come all 48 line zoo 15 you veto 31 53 85 82
Step III: line come all 48 zoo 15 you veto 31 85 82 53
Step IV: veto line come all zoo 15 you 31 85 82 53 48
Step V: you veto line come all zoo 15 85 82 53 48 31
Step VI: zoo you veto line come all 85 82 53 48 31 15

Q7.Which of the step is- veto line come all zoo 15 you 31 85 82 53 48
III
II
VII
IV
None of these

Q8. Which of the following would be step I?
all 48 come zoo 15 you veto 31 53 85 82 line
veto line come all zoo 15 you 31 85 82 53 48
zoo 48 line 15 82 you come veto 31 all 53 85
all 48 line zoo 82 you come veto 31 85 53 15
None of these

Q9. In step V, which of the following words numbers would be at 6th position from the right?
85
15
31
zoo
all

Q10. Which of the following would be the final arrangement?
zoo you veto line come all 15 31 48 53 82 85
all come line veto you zoo 15 31 48 53 82 85
all come line veto you zoo 85 82 53 48 31 15
zoo you veto line come all 85 82 53 48 31 15
None of these

Directions (11-15): The following pie-chart shows the percentage distribution of students in 2016 in different class of a school and also the table shows the ratio of boys and girls in the respective classes. Study the graphs carefully to answer the related questions.
 

Q11. What is the average number of boys studying in class I, III and V together?
4,254
2,088
2,048
3,120
None of these
Solution:

Q12. Number of boys studying in class IV are what percent of number of boys studying in class III ?
62.5%
67.5%
65.2%
71.5%
None of these
Solution:

Q13. Number of girls in class III are what percent more or less than the number of girls in class I ?
 
 45%
 28.5%
 42.66%
Solution:

Q14. What is the different between total number of boys studying in class II, IV and VI together and number of girls studying in I, III and V together?
2,560
2,040
3,000
2,480
None of these
Solution:

Q15. If there is an increase of 25% in class VI students in 2017 as compared to 2016 and the ratio of boys to girls in newly admitted students is 3 : 5, then find the ratio of boys to girls in 2017 in class VI.
75 : 53
19 : 21
57 : 77
21 : 19
None of these
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. It is not worthy (A)/ the company’s reputation (B)/ to compromise on quality (C)/ for the sake of profit (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘of’ after ‘worthy’ [‘Worthy’ is always followed by ‘of’. E.g. You are not worthy of praise.]

Q17. The company which has (A)/ won the government contract (B)/ also plans to invest (C)/ with power sector (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘in’ in place of ‘with’. [‘Invest’ is always followed by ‘in’. I must invest in this lucrative business.]

Q18. You have failed to produce (A)/ no evidence to support (B)/ the charge that he (C)/ is responsible for the error (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘any’ in place of ‘no’. [Error of double negatives]

Q19. As per the agreement (A)/ scientists from both of (B)/ the countries will work (C)/ together to find a solution (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Remove ‘of.’ ‘Both’ is followed by a noun with ‘of’. But in case of a pronoun, we always use ‘both of’. E.g. Both the boys are my friends. Both of us good friends.

Q20. These goods have been (A)/ damaged and as such (B)/, should be declared (C)/ unsuitable for sale (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Remove ‘as such’, because ‘as such’ normally refers to a noun preceding it and not to a sentence or a phrase. E.g. He was the leader and as such was required to make a decision.

               



You May Also Like to Read: 

         

No comments:

Post a Comment