Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. AU Small Finance Bank has recently received Reserve Bank of India approval to operate as Scheduled Commercial Bank. Who is the present MD & CEO of AU Small Finance Bank?
Samit Ghosh
Sanjay Agarwal
Sarvjit Singh Sarma
V S Radhakrishnan
Govind Singh
Solution:
AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Sanjay Agarwal, MD & CEO, AU Small Finance Bank.

Q2. Who is the governor of Goa?
Mridula Sinha
Acharya Dev Vrat
Om Prakash Kohli
N. N. Vohra
Vajubhai Vala
Solution:
Mridula Sinha is the Governor of the Indian state Goa. She is also a renowned writer in Hindi literature and a politician.

Q3. Who is Union Defence Minister of India?
Manohar Parrikar
Kalraj Mishra
Nirmala Sitharaman
Ravi Shankar Prasad
Anant Geete
Solution:
Nirmala Sitharaman is an Indian politician currently serving as the Defence Minister of India. She is also a member of the Rajya Sabha for Karnataka.

Q4. Periyar Wild Life Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
Assam
Kerala
West Bengal
Uttar Pradesh
Odisha
Solution:
Periyar Wildlife Sanctuary and national park is situated at Western Ghats in Kerala.

Q5. The theme for 2017 World Tsunami Awareness Day is _________________.
Effective Education and Evacuation Drills
Manage the Disaster with Preparation
Lets Drill for Prevention
Reduce the Number of Affected People
None of the given theme is true
Solution:
The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer:

Q6.Who among A, B, C, D and E was the first to reach the station? 
I. B reached earlier than E. Neither A nor C was the first one to reach the station.
II. A reached earlier than both C and E, but could not reach earlier than D, who was at the station before B. 
III. C didn’t reach just after A
only I and II
only II and III
only II
All are required
none of these
Solution:
From I. E>B (B takes less time than E) and A and C are not first
From II.C,E > A (A reached earlier than C and E) and also A>D (D is earlier than A) and B>D (D was at station before B ) so we get D is first to reach the station
From III. We can’t say anything.

Q7.On which day of the week did Yogesh arrive? (The week starts from Monday) 
I. Archit correctly remembers that Yogesh did not arrive on Thursday.
II. Sunil correctly remembers that Yogesh arrived before Saturday but after Tuesday.
III. Namah remembers that Yogesh did not arrive a day before Saturday.
only I and II
only III
all of them
Only II
none of these

Q8.How many students are there between Amar and Anuj in a row of sixty students? 
I. Aman is twentieth from the left end and Amar is five places away from Aman.
II. Amar is twenty-second from the left end and Anuj is twenty-seventh from the right end. 
III. Anuj sits at an end
Only I
Only II
Only III
Only I and II
none of these
Solution:
From second it is clear that,
(21 students) Amar (11 students) Anuj (26 students)

Q9.How many pens does A have? 
I.A has 12 pens less than what B have
II.C has 18 pens more than what B what
III.D has eight pens, which are forty percent of what B has
Only I
Only II
Both I and II
Both II or III
Both I and III
Solution:
From I and III, D =8 B = 8*100/40 = 20; A = 20-12 = 8

Q10. In a five-floor building, on which floor does Mr.Ravi live? (Starting from first floor going up to fifth floor) 
I. Mr. Ravi lives exactly above Ram’s flat, whose flat is exactly above Vinay’s flat.
II. Shiva lives on top floor.
III. Rohan lives exactly above Mr. Ravi’s flat. Vinay lives on the first floor.
Only I
Only II
Both II and III
Both I and III
Data inadequate
Solution:
From-I and III, Ravi lives in 3rd floor.

Q11. Two trains A and B crosses the same platform in 12 and 18 seconds respectively. The respective length of trains A and B is 160 metres and 200 metres and the respective ratio of their speeds is 4:3. What is the length of platform ?
110 m
160 m
150 m
125 m
180 m
Solution:

Q12. A car dealer gives a discount of 22.5% on marked price of cars. Ashok purchases a car in Rs. 2,32,500. What is the marked price of car?
Rs. 3,00,500
Rs. 3,04,000
Rs 3,00,000
Rs 3,06,000
None of these
Solution:

Q13. The difference between present ages of Rakhi and Suman is 22 years. After 6 years, Rakhi’s age is thrice of Suman’s age. What will be Rakhi’s age after 3 years?
28 years
27 years
35 years
30 years
32 years
Solution:

Q14. Two persons X and Y enter into a business by investing their sum in the ratio of 5 : 8. After 5 months, Y leaves the business. After nine month, if share of Y in total profit is Rs.2,760, what is the total profit (in rupees)?
5,658
5,865
5,685
5,586
6,685
Solution:

Q15. In a 72 litre mixture of glucose and water, the ratio of glucose to water is 3 : 5. What amount of glucose should be added to this mixture to make the ratio of glucose to water 4 : 5 ?
9 li
10 li
8 li
6 li
5 li
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q16. The old man went on about his school days for nearly an hour.
visit
called up
rehash
rehabilitate
gave training
Solution:
Go on about means to speak for too long about something uninteresting. Correct option is C.

Q17. After her holiday, it took Kate a few hours to get back up to speed on the recent developments in her company.
run
updated
walk
receive
define
Solution:
Up to speed- to be updated; to not be behind; to have all the current information

Q18. The politician passed the buck onto someone else instead of accepting responsibility for the problem.
summon
go to river
pass off
pass on
revamp
Solution:
Passed the buck -to pass blame onto someone else. Hence the correct choice is option D.

Q19. People were up in arms over the government’s plan to raise the retirement age.
provoking
angry
buttering
promoting
love
Solution:
Be up in arms-in an uproar; very angry. Hence the correct choice is option B.

Q20. After breaking his leg, Darryl’s dream to play professional hockey went up in smoke.
lessened
smoke up
postponed
fall flat
developed
Solution:
Go up in smoke- to be wasted; to become impossible; when the chances of something happening burn away