Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017



We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. National Housing Bank (NHB) was set up on ______________ under the National Housing Bank Act, 1987.
01st July 1956
02nd October, 1976
01st January 1934
21st May 1956
09th July 1988
Solution:
The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.

Q2. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
Branch Codes and Standards Board of India
Banking Codes and Stability Board of India
Banking Codes and Standards Bank of Industry
Banking Codes and Society Board of Investment
Banking Codes and Standards Board of India
Solution:
In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q3. President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing total expenditure of Rs 3,455 crore in which state to coincide with the state's 17th Foundation Day?
Chhattisgarh
Goa
Telangana
Uttarakhand
Jharkhand
Solution:
President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing total expenditure of Rs 3,455 crore in Jharkhand to coincide with the state's 17th Foundation Day.

Q4. Name the Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee who passed away recently in New Delhi.
Kumar Mangalam
Suresh Kumar
Barwari Lal
Kunwar Narayan
Makesh Sehgal
Solution:
Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee Kunwar Narayan passed away in New Delhi. He was 90.

Q5. Name the country that will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.
Russia
Japan
France
Indonesia
USA
Solution:
France will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.

Directions (6-8): Question consists of Five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together. 

Q6. Statements: Some mango is apple. No apple is sweet. Some sweet is papaya. All papaya is banana. No banana is grape
Conclusions:
Some mango is not sweet.
Some sweet is banana.
Some sweet is not apple.
No papaya is grape.
None of these
Solution:

Q7. Statements: Some shirt is pant. All pant is jeans. No jeans is cloth. Some cloth is dress. All dress is jacket.
Conclusions:
Some shirt is jeans.
Some shirt is not cloth.
No pant is cloth.
Some jacket is cloth.
Some shirt is jacket.
Solution:

Q8. Statements: All bat is ball. Some bat is football. All football is hockey. No hockey is badminton. All sport is badminton.
Conclusions:
Some ball is football.
Some hockey is bat.
No football is badminton.
All football is ball.
No sport is hockey.
Solution:

Directions (9-10): In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q9. Statements: 
Some pen is book.
No book is tree.
All tree is green.
No green is sun.
Conclusions: 
I. Some pen is green.
II. Some book is sun.
III. Some book is green.
IV. Some pen is not tree.
None follows
Only II follows
Only IV follows
III and IV follow
Only III follows
Solution:

Q10. Statements: 
Some air is green.
All green is tree.
No tree is water.
All carbon is water.
Conclusions: 
I. Some air is tree.
II. Some air is not water.
III. No green is water.
IV. No carbon is tree.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only III follows
All follow
Solution:

Directions (11-15): Study the following pie-chart carefully & answer the questions given below:
 Pie-chart shows the marks obtained by a student in different subjects in an examination. (In degree)
Total marks obtained in examination were = 648
 

Q11. The Marks obtained in Hindi is approximately what percent of total marks?
13.20 %
13.89 %
14.25 %
18.50 %
19.50 %
Solution:

Q12. What is the percentage difference between marks obtained in Sanskrit and English?
3.5%
2%
2.25%
2.5%
3.3%
Solution:

Q13. What is ratio between marks obtained in Maths and Computer together to the marks obtained in English and Science together?
22 : 19
35 : 41
11 : 13
42 : 37
19 : 22
Solution:

Q14. What is average marks obtained in Hindi, Sanskrit and Computer together?
110.5
110
112.2
106.8
108.5
Solution:

Q15. The marks scored in Hindi and English together exceeds the marks scored in Maths by?
73.50
74.50
74
66.60
78
Solution:

Directions (16-20): Read the following passages carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 
PASSAGE – I Despite the economic crunch worldwide that saw pulverization of some of the largest banking and finance giants, Indian banking houses have managed to show positive growth this quarter. Some of India’s leading national banks have posted a net profit rise of more than 40% over the last quarter amid global turmoil. This would come as a big shot in the arm for the investors and consumers of these banks even though apprehension is mounting on other banking and broking firms worldwide. One of the main reasons behind the success of these banks this quarter would be their direct banking by the Government India. People take solace in their investments in public sector watching the bailout packages being cashed out by governments all over the world to save big business houses.
 PASSAGE – II Other private banks in India have also reported a substantial net profit over the last quarter. Given the international and domestic scenario, one cannot put this down as a mundane achievement. While others are on a cost cutting spree and firing employees, Indian Companies are actually working on boosting staffing in banking and broking sectors. This can be seen as a big boon in the days to come when the current recession eases and the economy gradually comes back on to the fast track. The finance minister has assured Indian public about the sound health of all Indian banks. This could also be evident from the fact that there have been no mergers and takeovers in Indian Banking sector in a contrast to world scenario where finance houses are looking for mergers to cut costs on operations. We definitely are not looking to thrive; rather we are looking for growth, It is just that the pace of growth is a little slow now as compared to a year or two before. These are hard times of test the hard. The weak in business and career will be weeded out and it is sometimes very beneficial for business on the long run

Q16. What, according to the author, is the reason for the success for Indian national banks in this quarter?
Indian national banks do not have any commitments in troubled foreign markets
These banks can never face the financial crisis because of their sheer size
These banks are ready to give loans at a very low rate of interest
The public is ready to invest in these banks because of the knowledge that these banks get strong support from the Government.
None of these
Solution:
he public is ready to invest in these banks because of the knowledge that these banks get strong support from the Government.(Refer last two sentences of para 1)

Q17. What does the phrase ‘shot in the arm’ as used in the passage mean?
Shock
Fear
Encouragement
Anxiety
None of these
Solution:
something that has a sudden and positive effect on something, providing encouragement and new activity. Hence Option C.

Q18. How, according to the author, is the current recession beneficial?
Worldwide, companies have realized that India is a strong power to reckon with
India is surging ahead of the other companies throughout the world
After the recession is over international companies will turn to India for investments
Recession is bringing down the prices of essential commodities
None of these
Solution:
Refer to these lines. "While others are on a cost cutting spree and firing employees, Indian Companies are actually working on boosting staffing in banking and broking sectors. ". Here author talks about the benefits of recession only on the banking sector in India.

Q19. What, according to the author, will be a big boon in the days to come?
The economy coming back on the fast track
The slowing down of the economy
Increased hiring in Indian financial sector in times of economic slowdown
The cost cutting carried out by all the companies
None of these
Solution:
Increased hiring in Indian financial sector in times of economic slowdown ( Refer para 2)

Q20. Which of the following statements is definitely true in the context of the passage?
(A) India has not been affected by the economic slowdown. 
(B) Indian Banks are showing growth in this quarter despite the recession. 
(C) While banking industry in the West was severely affected by the recession in the past, it is now gradually recovering and showing a positive growth.
Only (A)
Only (B)
Only (C)
Only (A) and (B)
Only (B) and (C)
Solution:
(A) is not true because the passage says that “the pace of growth is a little slow now.” (B) is true from the very first sentence of the passage. (C) is false as the recession still has its impact in the passage.