Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Name the country that has unveiled Asia's largest artificial island-building ship.
Indonesia
Oman
Sri Lanka
China
India
Solution:
China unveiled Asia's largest artificial island-building ship. The 140-metre-long vessel, which has been dubbed as "magic island maker", is capable of digging 6,000 cubic metres an hour, which is equivalent to three standard swimming pools.

Q2. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on __________________.
8 November
19 November
5 November
12 November
15 November
Solution:
The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.

Q3. Which among the following Indian city will host the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’?
Goa
New Delhi
Puducherry
Pune
Chennai
Solution:
The Goa government signed a trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India (GoI) and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held from February 1-28, 2018 in Goa along with a month-long exhibition brought from Nobel Museum, Sweden.

Q4. Name the state government that has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises at World Food India 2017.
Uttar Pradesh
Haryana
Himachal Pradesh
Kerala
Assam
Solution:
The Haryana government has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises and establishments that will provide employment to 5,012 persons. The MoUs were signed in the presence of State Chief Minister Manohar Lal Khattar at the Haryana Session on the second day of the three-day World Food India organized in the national capital.

Q5. Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank has recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. How many Regional Rural Banks (RRBs) are currently working in India?
52
27
45
56
67
Solution:
Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17. According to the Reserve Bank of India’s ‘Report on Trend and Progress of Banking in India’, 45 of the 56 RRBs earned profits without carrying any accumulated losses during 2015-16.

Directions (6-10): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 

Q6. Conclusions: All dog is cat. No horse is boy.
Statements:
All horse is rat. No rat is boy. Some boy is cat. All cat is dog. Some dog is elephant.
All rat is elephant. Some elephant is cat. Some cat is boy. All boy is dog. No dog is horse.
All dog is boy. All boy is cat. Some horse is elephant. All elephant is rat. No horse is cat.
Some rat is elephant. All elephant is boy. Some boy is horse. No horse is cat. All cat is dog.
None of these.
Solution:

Q7. Conclusions: Some train is bus. No station is platform.
Statements:
Some queen is train. No train is station. All bus is station. Some station is platform. All platform is road.
All queen is station. All platform is train. Some train is bus. All bus is road. No station is train.
Some queen is train. All train is road. No road is platform. Some platform is bus. No bus is station.
Some queen is train. No train is bus. No bus is road. Some road is station. All station is platform.
None of these.
Solution:

Directions (8-10): In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q8. Statements: 
Some village is street.
All street is block.
No block is city.
All city is state.
Conclusions: 
I. Some village is block.
II. No street is city.
III. No block is state.
Only I and II follow
Only I and III follow
Only II and III follow
All I, II and III follow
None of these
Solution:

Q9. Statements: 
Some election are important.
Some important is corrupt.
All corrupt is politician.
Some politician is criminal.
Conclusions: 
I. Some election is criminal.
II. Some important is criminal.
III. Some election is politician.
Only I and II follow
Only II and III follow
Only I and III follow
All, I, II and III follow
None is true.
Solution:

Q10. Statements: 
Some holy is festiwal.
Some festiwal is enjoyment.
Some enjoyment is colourful.
Some colourful is happiness.
Conclusions: 
I. Some holy is happiness
II. Some festiwal is colourful
III. Some enjoyment is happiness.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only II and III follow
Solution:

Q11. In an examination Raman scored 25 marks less than Rohit. Rohit scored 45 more marks than Sonia. Rohan scored 75 marks which is 10 more than Sonia. Ravi’s score is 50 less than maximum marks of the test. What approximate percentage of marks did Ravi score in the examination if he gets 34 marks more than Raman?
90%
70%
80%
60%
85%
Solution:

Q12. A gave 25% of an amount to B. From the money B got, he spent 30% on a dinner. Out of the remaining amount, the respective ratio between the amount B kept as savings and the amount he spent on buying a book is 5 : 2. If B bought the book for Rs 460, how much money did A have in the beginning?
Rs 12600
Rs 9200
Rs 12000
Rs 9000
Rs 8000
Solution:

Q13. An item was bought at Rs x and sold at Rs y, there by earning a profit of 20%. Had the value of x been 15% less and the value of y Rs 76 less, a profit of 30% would have been earned. What was the value of x.
Rs 640
Rs 400
Rs 600
Rs 800
Rs 840
Solution:

Q14. Uday sells an article at a gain of 12 ½ %. If he had sold it at Rs 22.50 more, he would have gained 25%. The cost price of the article is
Rs 162
Rs 140
Rs 196
Rs 180
None of these
Solution:

Q15. Mr. Uday deposited a total amount of Rs 65,000 in three different schemes A, B and C with rates of interest 12%, 16% and 18% per annum, respectively and earned a total interest of Rs 10,180 in one year. If the amount invested in scheme A was 72% of the amount invested in scheme C, then what was the amount invested in scheme B?
Rs 25000
Rs 22000
Rs 18000
Cannot be determined
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, a set of five words are given, out of which one is incorrectly spelt. You have to figure out this incorrectly spelt word which is also your answer.

Q16.
Cavalry
Psychiatry
Notoreity
Jeopardous
Incipient
Solution:
Notoriety

Q17.
Questionnaire
Obstriperous
Moustache
Jubilee
Caterpillar
Solution:
Obstreperous

Q18.
Jurisdiction
Admittance
Bibliography
Querimonious
Casette
Solution:
Cassette

Q19.
Reconnaissance
Secretarial
Amalgammation
Thesaurus
Tranquilize
Solution:
Amalgamation

Q20.
barbecue
camouflage
subterfuge
millennium
minnuscule
Solution:
Minuscule