January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018


So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. Philippe Coutinho has recently become the second most expensive player after his transfer from team Liverpool to the team Barcelona. He is from which country?
Answer: Brazil

Q2. PM Narendra Modi inaugurated the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in _______________ on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas.
Answer: Delhi

Q3. Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ____________ to the nation.
Answer: Pratyush

Q4. Pravasi Bharatiya Divas is commemorated across the nation to mark the _______________.
Answer: Return of Mahatma Gandhi

Q5. Which city has become first in the world to launch common card for rides on public buses and the metro?
Answer: Delhi

Q6. Name the Indian who made history after winning India's first ever international medal in skiing.
Answer: Aanchal Thakur

Q7. The World Bank has recently projected India’s growth rate at _______ in 2018.
Answer: 7.3 percent

Q8. Name the bank that has tied up with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families.
Answer: Punjab National Bank

Q9. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company __________ to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.
Answer: FreeCharge

Q10. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed ________ as Managing Director and CEO of the organization.
Answer: Dilip Asbe

Q11. Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced __________.
Answer: A.S. Kiran Kumar

Q12. President Ram Nath Kovind has recently inaugurated the three-day International Dharma-Dhamma conference in ___________.
Answer: Bihar

Q13. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. Who is the present Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI?
Answer: Ajay Bhushan Pandey

Q14. With which of the following  country, the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?
Answer: South Korea

Q15. Name the Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
Answer: Sunny Verghese