January Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 6th March 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. The research arm of Ministry of Railways, Research Designs & Standards Organization (RDSO) has recently launched “New Online Vendor Registration System”. RDSO headquarters in ____________.
Answer: Lucknow

Q2. Name the Present Governor of Sikkim.
Answer: Shriniwas Dadasaheb Patil

Q3. Music composer A R Rahman has recently became the brand ambassador of __________.
Answer: Sikkim

Q4. The Supreme Court stated that playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The decisive bench was headed by ____________.
Answer: Dipak Misra

Q5. Name the Union Territories that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Commerce & Industry Ministry.
Answer: Daman & Diu

Q6. Indu Malhotra has recently become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. Who was the first woman to be appointed as a judge of the apex  court since independence?
Answer: Justice M Fathima Beevi

Q7. In which city, the Agriculture ministers of ASEAN countries met for the  fourth sitting?
Answer: New Delhi

Q8. American and Japanese military forces have recently launched 13th edition of the joint  exercise named ______________.
Answer: Iron Fist

Q9. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to ________ in December 2017 on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near future.
Answer: 5.21 percent

Q10. Name the country that has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian  Infrastructure Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans in 2017.
Answer: India

Q11. In which state, Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the project commencement of the state refinery? This is the first oil refinery in the state.
Answer: Rajasthan

Q12. Indian Oil Corporation has signed Letters of Intent (LoI) with Phinergy that will allow Indian Oil to work on adoption of advanced energy systems for the Indian market both for mobility and stationary industrial applications. Phinergy is a/an ___________.
Answer: Israeli start-up company

Q13. World Cup team winner Ronaldinho has formally confirmed his retirement from football, recently. He was from which country?
Answer: Brazil

Q14. Name the IT services firm that has signed an over GBP 500 million (USD 690 million) deal with M&G Prudential, the UK and European savings and investments business of Prudential plc.
Answer: TCS

Q15. The Centre has recently sanctioned projects over 10,000 crore rupees in the North East for better network connectivity. Who is the present Telecommunication Minister of India?
Answer: Manoj Sinha