January Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 7th March 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. The 5th Bilateral Technical Meeting on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine between India and ___________ was held in New Delhi.
Answer: Malaysia

Q2. With which organization UN Environment has agreed a new, wide-ranging collaboration to accelerate action to curb environmental health risks that cause an estimated 12.6 million deaths a year?
Answer: WHO

Q3. The railway station of which city has become the first railway station in the country to have a sanitary napkin vending machine?
Answer: Bhopal

Q4. Name the former director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies who has passed away recently.
Answer: Baldev Raj

Q5. Who was the guest of honour of the National Youth Festival 2018?
Answer: Culture Minister Dr Mahesh Sharma

Q6. The cabinet has approved MoU between India and ___________ for cooperation in the field of Science & Technology.
Answer: Canada

Q7. Name the Noted rocket scientist who has been appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO).
Answer: Sivan K

Q8. The Matunga suburban station has found its way into the Limca Book of Records 2018 for having an all-woman staff. Matunga station is situated in __________.
Answer: Mumbai

Q9. Name the lender which is the owner of online payment company Freecharge.
Answer: Axis Bank

Q10. Sunil Mehta is the present chairman of ____________.
Answer: Punjab and National Bank

Q11. With which country, India has signed nine documents to further the cooperation that includes cooperation in Cybersecurity, cooperation in the field of Petroleum and natural gas etc?
Answer: Israel

Q12. Sports Ministry launched the official anthem and mascot of Khelo India School Games, recently. Who is the present Minister of Sports in India?
Answer: Rajyavardhan Rathore

Q13. According to data released by Ministry of Commerce and Industry, the Country's exports grew by __________ in December 2017.
Answer: 12.36%

Q14. Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), has launched a competition for college and university students to foster a culture of innovation and creativity in the youth. The competition has been named as ___________.
Answer: IPrism

Q15. Romania's Prime Minister Mihai Tudose has resigned recently after losing the backing of his party due to internal power struggles. What is the Capital of Romania?
Answer: Bucharest