February Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 13th March 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1.  The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. MCLR stands for _____________.
Answer: Marginal Cost of Funds based Lending Rates

Q2. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by _____________.
Answer: Ripple Co-founder Chris Larsen

Q3. Which country has become the first to legalize and then repeal same-sex marriage?
Answer: Bermuda

Q4. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and ______________ for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.
Answer: China

Q5. One of the states Chief Minister had recently laid the foundation stone for Rhododendron Park. This park is situated in which of the following state?
Answer: Arunachal Pradesh

Q6. Name the officer who recently took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
Answer: Lt General Anil Chauhan

Q7. The first Khelo India School Games concluded recently in New Delhi. Which among the following state has topped the list?
Answer: Haryana

Q8. Name the newly appointed Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) credit card issuer SBI Card.
Answer: Hardayal Prasad

Q9. Name the lender that has recently launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives.
Answer: IndusInd Bank

Q10. What is the ranking of India in the International Intellectual Property (IP) Index among 50 nations, according to the US Chambers of Commerce report?
Answer: 44th

Q11. The 23rd Olympic Winter Games officially kicked off with a colorful ceremony in _______________.
Answer: Pyeongchang

Q12. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which state has been ranked top among the larger states in terms of overall performance?
Answer: Kerala

Q13. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 in ____________.
Answer: New Delhi

Q14. Which country has retained top spot as source market for Dubai In 2017, according to the latest data published Dubai Tourism Department?
Answer: India

Q15. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed ____________ as non-executive chairman for two years with immediate effect.
Answer: Biswamohan Mahapatra