January Current Affairs for Canara Bank PO 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. With which Port Trust, the Indian Navy has inked an MoU towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years?
Answer: Kochin Port Trust

Q2. Name the state that has become the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal.
Answer: Haryana

Q3. Saudi Arabia has recently given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also. What is the capital of Saudi Arabia?
Answer: Riyadh

Q4. Name the Brazilian footballer who has recently become the second most expensive player in the Soccer history with the transfer from Team Liverpool to Team Barcelona.
Answer: Philippe Coutinho

Q5. As per the notification of RBI, what is the dimension of the newly introduced Rs10 note?
Answer: 63 mm x 123 mm

Q6. Name the Indian who made history after winning India's first ever international medal in skiing.
Answer: Aanchal Thakur

Q7. The World Bank has recently projected India’s growth rate at _______ in 2018.
Answer: 7.3 percent

Q8. Name the bank that has tied up with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families.
Answer: Punjab National Bank

Q9. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company __________ to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.
Answer: FreeCharge

Q10. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed ________ as Managing Director and CEO of the organization.
Answer: Dilip Asbe

Q11. The Indian Olympic Association (IOA) appointed ______________ as the ‘Chef De Mission’ for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea.
Answer: Harjinder Singh

Q12. The Ministry of Railways has launched SFOORTI App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business. What does 'RT' stands for in SFOORTI?
Answer: Real Time

Q13. Who is the present President of Indian Olympic Association (IOA)?
Answer: Narinder Dhruv Batra

Q14. The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in ______________.
Answer: Geneva, Switzerland

Q15. Who was the Founder and 1st Chairman of ISRO?
Answer: Vikram Ambalal Sarabhai