January Current Affairs for Canara Bank PO 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. The Reserve Bank of India has recently introduced Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of ____________ on the reverse.
Answer: Sun Temple, Konark

Q2. According to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO), the Indian economy will expand by _____________ in 2017-18.
Answer: 6.5%

Q3. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 2015-16 to 2016-17. Which state has the highest GER in the country?
Answer: Tamil Nadu

Q4. Which state has signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
Answer: Meghalaya

Q5. SAARC stands for _________________________.
Answer: South Asian Association for Regional Cooperation

Q6. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
Answer: Assamese and Manipuri

Q7. Which two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
Answer: Saudi Arabia and United Arab Emirates

Q8. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
Answer: Pankaj Jain

Q9. Anwar Jalalpuri passed away recently at the age of 71 in Lucknow. He was famous ____________.
Answer: Poet

Q10. SBI has recently revised down the benchmark prime lending rates from 13.7 percent to ______________.
Answer: 13.4 percent

Q11. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. She is from which country?
Answer: Ukraine

Q12. In which Indian city, the vibrant Khelo India logo was launched by the Union Minister of State Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore?
Answer: New Delhi

Q13. Switzerland won their third Hopman Cup by defeating Germany in the deciding mixed doubles final. The winning pair was of _________________.
Answer: Roger Federer and Belinda Bencic

Q14. Name the Legendary astronaut, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, who passed away recently.
Answer: John Young

Q15. Name the player who has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy, recently.
Answer: Gilles Simon