February Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 8th March 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1.  The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a _______________ dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometers all-weather rural roads in 5 states under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). 
Answer: 250 million

Q2. Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system named ____________.
Answer: Mihir

Q3. India has been ranked ______________ in the list of wealthiest countries with the total wealth of 8,230 billion US dollars.
Answer: 6th

Q4. Name the Table Tennis player who has recently won the men singles title for the eighth time in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals Championship.
Answer: Sharath Kamal

Q5. Name the person who had launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.
Answer: Narendra Modi

Q6. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to ____________ from the earlier estimates of 8%.
Answer: 8.2%

Q7. The Govt. has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
Answer: Operation Green

Q8.  India has slipped to which place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
Answer: 42nd

Q9. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,40 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of which Indian state?
Answer: Tamil Nadu

Q10. In the Union Budget 2018, how much amount has been allocated for the National Livelihood Mission?
Answer: Rs5750 Crore

Q11. India has joined which agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan?
Answer: Ashgabat Agreement

Q12. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun recently in Haryana. This year ___________ is the Partner Nation of the crafts mela.
Answer: Kyrgyzstan

Q13. The 7th India Energy Congress was held recently in ___________.
Answer: New Delhi

Q14. Name the Magahi writer who has been honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.
Answer: Shesh Anand Madhukar

Q15. Name the country that has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million populations.
Answer: Rwanda