Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 16th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 16th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Directions (1-3): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
 

Q1. If each symbol is first converted into a number and then all the numbers are converted into English letters, how many converted English letters will be there in the above arrangement of elements?
7
12
13
25
None of these
Solution:
Required number of letters = number of symbols + number of numerals
= 7+6
= 13

Q2. Four of the following five are alike in a certain way with respect to their position in the above arrangement. Which is the one that is different from the other four?
£ 2 6
Q 7 W
# 3 E
T M N
S Q 7
Solution:
The first and second elements each move two steps forward to give the second and third elements respectively.

Q3. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a symbol?
Nil
One
Two
Three
More than three

Directions (4-5): Study the following information and answer the given questions. 
• K is the brother of J. J is the mother of Y.
• Y is the sister of T. T is married to Q. S is the father of J.
• S has only one daughter. S is married to R.
• K is the brother of D. U is the father-in-law of D.

 Q4. How is D related to Y?
Cannot be determined
Mother
Uncle
Father
Aunt
Solution:
(4-5)

Q5. If U is the father of C, who is U’s only child then how is D related to C?
Cousin
Husband
Wife
Cannot be determined
Brother

Directions (6-10): find out the missing no. in the following given series. 

Q6. 4, 21, 56, 115, 204, ?
319
327
323
329
339
Solution:

Q7.
9
43/3
38/3
8
None of these
Solution:

Q8. 3, 7, 13, 21, ?, 43
45
35
31
40
38
Solution:

Q9. 14, 27, 82, 327, 1636, ?
9916
9815
9906
9705
9601
Solution:

Q10. 7, 15, ?, 88, 113, 329
27
25
24
31
None of these
Solution:

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. On the one hand government policy would be press forward with the transition as fast as it can.
(I) would pressed forward with
(II) should pressing forward with
(III) should press forward with
Only (II)
Only (I)
Only (III)
All (I),(II)&(III)
No correction required
Solution:
On the one hand government policy should press forward with the transition as fast as it can- As other given options are grammatically incorrect. Therefore, option (III) is the most suitable alternative here.

Q12. Even so, he shall sought to unite to his country in a region where many clung to power by stoking tribal tensions.
(I) he sought to unite to his country
(II) he will sought to unite to his country
(III) he will sought to unite in his country
Only (III)
Only (II)
Both (II)&(III)
Only (I)
No correction required
Solution:
Even so, he sought to unite to his country in a region where many clung to power by stoking tribal tension- 'sought' is the past form of 'seek'. So 'will/shall'(modals) can't take it after them.

Q13. Using artificial intelligence, Dark trace finds the quiet cyber-threats inside your organization, no matter how they got off. 
(I) how they got at
(II) how they got in
(III) how they got for
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All (I),(II)&(III)
No correction required
Solution:
Using artificial intelligence, Dark trace finds the quiet cyber-threats inside your organization, no matter how they got in- 'how they got in' is grammatically correct phrase here. Other options are inappropriate as they either form meaning out of the context or don't exist.

Q14. There has been concerted efforts to discredit me and my legacy, as was the case with the allegations made against me in your article.
(I) There will been concerting efforts
(II) There have been concerting efforts
(III) There have been concerted efforts
All (I),(II)&(III)
Only (III)
Only (II)
Only (I)
No correction required
Solution:
There have been concerted efforts to discredit me and my legacy, as was the case with the allegations made against me in your article- As the 'efforts' is a plural noun, so it will take plural verb with it. Other given options are ignored as they grammatically incorrect.

Q15. I would like to reiterate that every dollar at public money is accounted for, as it is my duty before God and the nation.
(I) every dollar of public money
(II) every dollar in public money
(III) every dollar off public money
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
I would like to reiterate that every dollar of public money is accounted for, as it is my duty before God and the nation- the correct preposition that should be used here is 'of' which gives the context a meaningful form.

               




You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF