Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): In each of the following questions four words are given of which two words are most nearly the same or opposite if meaning. Find the two words which are most nearly the same opposite in meaning and indicate the number of the correct combination.

Q1. A. Proximate
B. Elevated
C. Nimble
D. Agile
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-C
(d) B-D
(e) C-D

S1. Ans.(e)
Sol. (A) Proximate – nearest or next, without anything between a cause and its effect.
(B) Elevated – dignified, elated, grand, high, lofty, noble, raised, sublime
(C) Nimble – active, agile, alert, brisk, deft, light-footed, lively, ready
(D) Agile – active, adroit, brisk, clever, quick, sharp, swift, spy
Hence C-D bear same meaning

Q2. A. Notion
B. Symbol
C. Concept
D. Massage
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-C
(d) C-D
(e) B-D

S2. Ans.(c)
Sol. (A) Notion – apprehension, belief, concept, fancy, image, judgment, knowledge
(B) Symbol – badge, emblem, image, logo, representation, token, type
(C) Concept – abstraction conception, construct, idea, image, type, view
(D) Massage – rubbing, kneading, manipulation, rub-down
Hence, A-C bear same meaning

Q3. A. Limpid
B. Luscious
C. Acrid
D.  Benign
(a) A-B
(b) B-C
(c) C-D
(d) B-D
(e) A-C

S3. Ans.(b)
Sol. (A) Limpid – bright, clear, comprehensible, crystal-clear, glassy, intelligible, pure
(B) Luscious – appetizing, delicious, desirable, juicy, sweet, tasty
(C) Acrid – acid, acrimonious, bitter, sharp, burning, pungent, sarcastic
(D) Benign – amiable, benevolent, friendly, genial, gentle, good, gracious
Hence, B-C bear opposite meanings.

Q4. A. Asinine
B. Furious
C. Fortunate
D. Ridiculous
(a) A-D
(b) A-B
(c) A-C
(d) B-C
(e) B-D

S4. Ans.(a)
Sol. (A) Asinine –of or like an ass, idiotic
(B) Furious - angry, boiling, enraged, fierce, mad, violent, stormy
(C) Fortunate – Advantageous, blessed, bright, Lucy, happy, successful, felicitous
(D) Ridiculous – absurd, comical, derisory, farcical, foolish, funny, stupid, ludicrous
Hence, A-D bear the same meaning.

Q5. A. Companion
B. Amateur
C. Adapt
D. Antagonist
(a) B-C.
(b) B-D
(c) C-D
(d) A-B
(e) A-D

S5. Ans.(e)
Sol. (A) companion – accomplice, assistant, associate fellow, mate, partner
(B) Amateur-buff, dabbler, dilettante, ham, layman, non-professional
(C) Adept – able, accomplished, adroit, versed, skilled, proficient, practiced nimble.
(D) Antagonist-adversary,rival
Hence, A-D bear opposite meanings.

Q6. A. Squander
B. Disunite
B. Flicker
D. Preserve
(a) A-C
(b) B-C
(c) A-B
(d) A-D
(e) B-D

S6. Ans.(d)
Sol. (A) Squander – blow, consume, dissipate, expend, fritter, waste, scatter, misuse
(B) Disunite – to separate from union, detach, divide, to sever or surrender
(C) Flicker – flare, flash, flutter, waver, vibrate, twinkle, glimmer, gutter
(D) Preserve – care for, conserve, continue, defend, guard, keep, uphold, shelter
Hence, A-D bear opposite meanings.

Q7. A. Mitigate
B. Acquiesce
C. Relinquish
D. Duplicate
(a) A-C
(b) B-D
(c) A-B
(d) C-D
(e) B-C

S7. Ans.(e)
Sol. (A) Mitigate – to mollify, appease, to make more easily born, to temper,
(B) Acquiesce – accede, accept, agree, allow, approve, assent, comply, concur
(C) Relinquish – abandon, cede, desert, discard, forgo, resign, vacate
(D) Duplicate – corresponding, identical, method, twofold, twin
Hence, B-C bear opposite meanings.

Q8. A. Fable
B. Legend
C. Portrayal
D. Contract
(a) A-C
(b) B-C
(c) B-D
(d) A-B
(e) B-C

S8. Ans.(d)
Sol.Fable-legends or myths collectively; a short tale to teach a moral lesson, often with animals or inanimate objects as characters; apologue
Hence, A-B bear the same meaning.

Q9. A. Occurrence
B. Pretence
C. Profusion
D. Extravagance
(a) B-D
(b) C-D
(c) B-C
(d) A-C
(e) A-B

S9. Ans.(b)
Sol. (A) Occurrence – adventure, affair, instance, incident, episode
(B) Pretence – acting, affection, aim, allegation, appearance, charade, grab
(C) Profusions – abundance, copiousness, glut, multitude, wealth, extravagance
(D) Extravagance – abundance, excess, folly, squandering, waste, profusion
Hence, C-D bear the same meaning.

Q10. A. Excellent
B. Passionate
C. Apathetic
D. Discrepant
(a) A-B
(b) A-C
(c) A-D
(d) B-C
(e) C-D

S10. Ans.(d)
Sol. (A) Excellent ¬– admirable, commendable, unequaled, superb, wonderful, worthy
(B) Passionate – ardent, erotic, stormy, violent, wild, zealous, fiery, inflamed, fervent
(C) Apathetic – Cold, Cool, impassive, passive, unemotional, indifferent
(D) Discrepant – contrary, disagreeing
Hence, B-C bear opposite meanings.

Q11.A.Consent
B. Nascent
C.Emerging
D. Insecure
(a)A-C
(b)B-D
(c)B-C
(d)A-D
(e)A-B

S11. Ans(c)
Sol.A. consent(N.)-permission to do something
B. Nascent(Adj.)-beginning to exist; not yet fully developed
Emerging-starting to exist, grow, or become known
Insecure-not safe/protected
(B) and (c) are same meaning words.

Q12. A Elated
B.Eccentric
C.Explicit
D.Abnormal
(a)A-B
(b)B-D
(c)A-C
(d)A-D
(e)D-C

S12. Ans(b)
Sol.A.Elated-very happy, excited
B.Eccentric-a person who is considered by other people to be strange /unusual
C. Explicit-clear and easy
D. Abnormal-different form what is usual/expected,
B and D are same meaning words

Q13. A. Abundance
B.Incomparable
C.Projection
D.Plethora
(a)A-C
(b)A-B
(c)C-D
(d)B-D
(e)A-D

S13. Ans(e)a large quantity that is more than enough
B.Incomparable-matchless; so good/impressive that nothing can be compared to it
C.Projection -bulge, overhang, prominence,estimate; an estimate or forecast of a future situation based on a study of present trends.
D.Plethora- an amount that is needed/can be used; excess
(A) and (D) are same meaning words.

Q14. A. Purposefully
B.Inaccurately
C.Inadvertently
D.Unchangeably
(a)A-B
(b)B-D
(c)A-C
(d)B-C
(e)A-D

S14. Ans(c)
Sol.A-C
(A) purposefully- in a way that has a useful purpose
Inaccurately- in a way that is not exact/accurate
Inadvertently-By accident; without intending to
Unchangeable- In an unalterable manner
(A) and (C) are opposite in meaning words

Q15. A.Germane
B.Generate
C.locate
D.Irrelevant
(a)B-D
(b)B-C
(c)A-B
(d)C-D
(e)A-D

S15. Ans(e)
Sol.A-D
(A).Germane-relevant
(B) Generate - produce or create something
(C) Locate-uncover,detect,discover
(D) Irrelevant-not important to/connected with a situation
(A) and(D) are opposite meaning words

You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF