English Quiz for SBI exam 2016


Directions (Q.1-10): In each one of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks and make the sentence meaningfully complete.

1. ______________ diseases spread like wild ______________.
(a) Contagious, flames 
(b) Contagious, fire 
(c) Fatal, wind 
(d) Minor, breeze 
(e) major, water 
Ans- b (Contagious-(of a disease) spread from one person or organism to another, typically by direct contact.)

2.  Riya and Teena decided to take the shortest ______________ to their ______________.
(a) Route, destiny
(b) Root, house  
(c) Route, residence 
(d) Distance, place 
(e) bus, college
Ans- c (Route- a way or course taken in getting from a starting point to a destination.) 

3. Rohan ______________ his fault and was ______________.
(a) Agreed, excused 
(b) Refused, Freed 
(c) Denied, sentenced 
(d) Confessed, pardoned 
(e) except, between 
Ans- d (pardon- forgive or excuse (a person, error, or offence).

4. She ______________ him because of his ______________.
(a) Love, impertinence 
(b) Hate, rudeness 
(c) Admire, hypocrisy 
(d) Detest, generosity 
(e) abhor, kindness 
Ans- b (hate and rudeness are correct words) 

5. The Police fired at the ______________ who was armed to the ______________. 
(a) Dacoit, teeth 
(b) Criminal, toe 
(c) Thief, head 
(d) Culprit, nail
(e) gentleman, ground 
Ans- b (Criminal and toe fits completely) 

6. During the ______________ many houses were ______________ to the ground.
(a) Riots,  Collapsed 
(b) Disturbances, brought 
(c) Fire, razed 
(d) Floods, razed 
(e) shower, decorated 
Ans- c (razed - completely destroy (a building, town, or other settlement).

7. Weather ______________, I shall ______________ the office.
(a) Allowing, reach
(b) Permitting, attend 
(c) Granting, manage 
(d) Favorable, visit 
(e) awesome, complete 
Ans- b (permit-officially allow (someone) to do something.) 

8. If I ______________ a doctor, I would ______________ you free.
(a) Am, see 
(b) Were, treat 
(c) Was, examine 
(d) Be, advise 
(e) being, fire 
Ans- b (we use 'were' with 'I' when we express a imaginary situation- subjunctive mood)

9. You will ______________ in business if you get him out of your ______________.
(a) Prosper, presence 
(b) Succeed, way 
(c) Fail, path
(d) Lose, sight 
(e) grow, stomach 
Ans- c (Fail and path fits correctly) 

10. Many tourists to India visit the beautiful ______________ of Kashmir ______________ in spring and summer.
(a) Scenery, generally 
(b) Town, frequently 
(c) Lakes, rarely 
(d) Valley, especially 
(e) river, stone 
Ans- d (Valley-a low area of land between hills or mountains, typically with a river or stream flowing through it.)