# Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRBs PO Exam 2017

**Dear Readers,**

Practice is the key to perfection in Quant, so brush up your skills and test yourself with these 15 questions of Quantitative Aptitude for

**IBPS RRB PO and Clerk 2017.**

**Direction (Q1 – Q5) : In each of these equations, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer among the following options.**

(a) x≥y

(b) x≤y

(c) x>y

(d) Relationship between x and y cannot be established

(e) x<y

**Q6. A goods train and a passenger train are running on parallel tracks in the same direction. The driver of the goods train observes that the passenger train coming from behind overtakes and crosses his train completely in 30 seconds. Whereas a passenger on the passenger train makes that he crosses the goods train in 20 seconds. If the speeds of the Goods train to passenger train be in the ratio of 1 : 2, find the ratio of length of passenger train to the length of goods train.**

(a) 3 : 2

(b) 3 : 1

(c) 2 : 1

(d) 4 : 1

(e) None of these

**Q7. A bath tubcan be filled by the cold water pipe in 20 minutes and by the hot water pipe in 30 minutes. A person leaves the bathroom after turning on both pipes simultaneously and returns at the moment when the bath should be full. Finding, however, that the waste pipe has been open, he now closes it. In 6 minutes more the bath is full. In what time would the waste pipe empty it ?**

(a) 16 min

(b) 29 min

(c) 24 min

(d) 27 min

(e) None of these

**Q8. If 12 men with 13 boys can earn Rs. 4893.75 in 3 days and 5 men with 6 boys can earn Rs. 3562.50 in 5 days, in what time will 3 men with 4 boys earn Rs. 3150?**

(a) 8 days

(b) 7 days

(c) 10 days

(d) 9 days

(e) None of these

**Q9. A group of 30 men, working 4 hours a day can do a piece of work in 10 days. Find the number of days in which another group of 45 men working 8 hrs a day can do twice the work. Assume that 2 men of the first group do as much work in 2 hours as 4 men of the second group do in 1 hr.**

(a) 6 1/3days

(b) 6 2/3days

(c) 5 3/6days

(d) 3 1/6days

(e) None of these

**Q10. The manufacturer of an article makes a profit of 5%, the wholesale dealer makes a profit of 10%, and the retailer makes a profit of 15%. Find the manufacturing price of the article if the retailer sold it for Rs. 5313.**

(a) Rs. 4000

(b) Rs. 4500

(c) Rs. 5000

(d) Rs. 4950

(e) None of these

**Q11. In a class there are 36 boys whose average age is decreased by 5 months, when 1 boy aged 30 years is replaced by a new boy. Find the age of the new boy.**

(a) 16 years

(b) 10 years

(c) 15 years

(d) 20 years

(e) None of these

**Q12. 3 years ago Ambuj was thrice as old as Avinash. If he ratio of their present ages is 8 : 3 respectively, what is the difference between their present ages in years ?**

(a) 32 years

(b) 30 years

(c) 28 years

(d) 35 years

(e) None of these

**Q13. Ajay calculates his profit percentage on the selling price whereas Vijay calculates his profit on the cost price. They find that the difference of their profits is Rs. 130. If the selling price of both of them are the same, and Ajay gets 15% profit and Vijay gets 10% profit, then find their selling price.**

(a) Rs. 220

(b) Rs. 2200

(c) Rs. 2300

(d) Rs. 230

(e) None of these

**Q14. Ashok borrowed some money at simple interest at the rate of 6 per cent per annum for the first two years, at the rate of 9 per cent per annum for the next three years and at the rate of 14% per cent per annum for the period beyond five years. If he pays a total interest of Rs. 11400 at the end of 9 years how much money did he borrow ?**

(a) Rs. 16,000

(b) Rs. 14,000

(c) Rs. 18,000

(d) Rs. 12,000

(e) None of these

**Q15. A man borrows Rs. 4000 at 20% compound rate of interest. At the end of each year he pays back Rs. 1500. How much amount should he pay at the end of the third year to clear all his dues ?**

(a) Rs. 2592

(b) Rs. 2852

(c) Rs. 2952

(d) Rs. 2953

(e) None of these

Sol.

Amount 4000 rate 20%

At end of 1st year 4000 + 800 = 4800

Amount 4800 – 1500 = 3300

At the end of 2nd year 3300 + 660 = 3960

Amount 3960 – 1500 = 2460

Hence, Amount to be paid at the end of third year = 2460 + 492 = 2952