Reasoning For SBI/IBPS/UIIC 2016


Directions (Q.1-5): Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship between these two statements:
Mark answer (a) if statement I is the cause and statement II is its effect.
Mark answer (b) if statement II is the cause and statement I is its effect.
Mark answer (c) if both the statements I and II are independent causes.
Mark answer (d) if both the statements I and II are effects or independent causes.
Mark answer (e) if both the statements I and II are effects or some common causes.

1. I. Computer education has been made compulsory for all the classes by many schools.
   II.The current job market prefers computer-literate workforce.              
Answer:(b) Job market is an important consideration in determining the curriculum of schools.

2. I. The standard of education in evening colleges of the State has been deteriorating.
   II.The standard of school education has been fast deteriorating in the State. 
Answer:(e) There seems to be some common cause that is leading to deterioration in both kinds of education.

3. I. All domestic airlines increased the fares in all sectors with immediate effect.
   II.Railways increased the fare of all its classes with immediate effect.    
Answer:(e) Hike in fuel prices seems to be the common cause.

4. I. The prices of fruits and vegetables fell substantially over the last few days.
   II.The quality of fruits and vegetables improve considerably over the last few days.
Answer:(d) The two effects are unrelated.

5. I. Recent floods in the area changed the nutritional contents of the soil.
   II.Farmers in the area switched over to cultivating rice instead of wheat.
Answer:(a) The farmers’decision is apparently an effect of change in the soil

Directions (Q.6-10): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Mark answer (a) if the inference is ‘definitely true’, i.e. it properly follows from the statement of facts given.
Mark answer (b) if the inference is ‘probably true’ thought not ‘definitely true’ in the light of the facts given.
Mark answer (c) if the ‘data are inadequate’, i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
Mark answer (d) if the inference is ‘probably false’,  though not ‘definitely false’ in the light of the facts given.
Mark answer (e) if the inference is definitely false’, i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

"In its most ambitious bid ever to house 6 crore slum dwellers and realize the vision of a slum-free India, the government is rolling out a massive plan to build 50 lakh dwelling units in five years across 400 towns and cities. The programme could free up thousands of acres of valuable government land across the country and generate crores worth of business for real-estate developers. Proliferation of slums had an adverse impact on the GDP growth for years. Slum dwellers are characterized by low productivity and susceptibility to poor health conditions. The government believes that better housing facilities will address social issues and also have a multiplier effect and serve as an economic stimulus."

6. Health and sanitary conditions in slums are far below the acceptable norms of human habitat in Indian cities and towns.              
Answer:(a) The passage says that the slum dwellers are susceptible “to poor health conditions.”

7. Cities and towns of developed countries are free from slums.  
Answer:(b) As slums have led to a lower GDP growth in India

8. Per capita income of slum dwellers is significantly lower than that of those living in better housing facilities.          
Answer:(b) Low productivity is likely to lead to low income.

9. Majority of the slums in cities and towns in India are on prime private properties.  
Answer:(e) The passage says to the contrary: getting rid of slums would “free up … valuable government land.”

10.Development of land occupied by slums in cities of India will not have any effect on the common public.        
Answer:(c) We have no information regarding how the freed-up land will benefit the common public.