20-20 GA Capsule Quiz (Defence/NASA/Religious Census/Designation & Other)

1. What is the name of the joint air exercise between China and its strategic partner?
Answer. Shaheen (Eagle)

2. AUSINDEX15 is the first maritime exercise between India and which country which recently conducted in Visakhapatnam?
Answer. Australia

3. Expand IACCS?

Answer. Integrated Air Command & Control System (IACCS)

Note: IACCS system is an automated command and control system for Air Defence (AD) which integrates different air sensors and radars to protect Indian airspace.

4. What is the joint military exercise between India-Sri Lanka named?
Answer. MITRA SHAKTI

5. Name the naval ship which was decommissioned after 31 years of service?
Answer. INS Astravahini

6. Name the astronaut  which is having the record of the most time spent in space.
Answer. Russian astronaut Gennady Padalka

7. Name the global satellite for earth observation and disaster risk reduction which is to be dedicated to A.P.J. Abdul Kalam.
Answer. GlobalSat for DRR

8. Indian Space Research Organisation (ISRO) has fully commissioned and started commercial production at the first indigenous Titanium Sponge Plant in which place?
Answer. Chavara in Kerala

9. What is the full form of GSLV?
Answer. Geosynchronous Satellite Launch Vehicle

10. Who is the Attorney General of India?
Answer. Mukul Rohtagi

11. Who is the Direcor of Intelligence Bureau (IB)?
Answer. Dineshwar Sharma

12. Who is the Speaker of Lok Sabha?
Answer. Sumitra Mahajan

13. In the recently revealed 2011 religion-based census data, which religion population growth rate was maximum and which religion population was minimum?
Answer.Muslims: 24.6%

Jains: 5.4%

14. What is the FDI limit in Defence?
Answer. 49

15. Where will be the 2018 Men’s Hockey World Cup held?
Answer. India

16. Which country topped the medal tally in 5th Common Wealth Youth Games which held in Apia?
Answer. Australia

17. Who won the women’s singles title of US Open 2015?
Answer. Flavia Pennetta(Italy)

18. Who is the chairperson of SIDBI?
Answer. S Muhnot

19. Who is the Chairperson of National Housing Bank?
Answer. Sriram Kalyanaraman

20. Where is Jagannath Rath Yatra held in 2015?
Answer. Puri, Odisha



For More Quizzes, CLICK HERE