SBI PO 2015: English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fills the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

One of the most brutal features of gender inequality takes the form of physical violence against women.The (1) of such violence is remarkably high, not in poorer and less developed economies but also in wealthy and modern societies. Indeed the (2) of battering women even in the richest and most developed economies is (3) high. Turing to India, it must be (4) first that the frequency of assaults on women is high in the country. To that (5) general recognition has to be added the special role of violence connected with particular (6) features, such as dowry and economic settlements. Even though the numbers involved with in violent deaths are (7) by the larger numbers that (8) from (9) of healthcare, the crude and brutal nature of this from gender inequality makes it a particularly severe (10) of the deprivation of women.

1.(a) expectations 
(b) counting
(c) incidence 
(d) acceptance 
(e) responses

2.(a) frequency 
(b) occurrence
(c) event 
(d) chance
(e) blocking

3.(a) relatively 
(b) clearly
(c) surely 
(d) undoubtedly
(e) astonishingly

4.(a) accomplished 
(b) acknowledged
(c) cleared 
(d) understand
(e) assured

5.(a) anxiety 
(b) terrible
(c) surprise 
(d) power
(e) form

6.(a) national 
(b) visible
(c) social 
(d) category
(e) personal

7.(a) fewer 
(b) outshine
(c) lean 
(d) dwarfed
(e) horrible

8.(a) perish 
(b) develop
(c) spoil 
(d) incline
(e) direct

9.(a) omission 
(b) attention
(c) care 
(d) effort
(e) neglect

10.(a) remark 
(b) indication
(c) happening 
(d) manifestation
(e) rise

Directions (11-15): Which of the phrase (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct mark (e) i.e. No correction required as the answer.

11. Long ago, there had no such thing as money and people exchanged the things that they wanted.
(a) was no such thing 
(b) have not such things
(c) had been not things like 
(d) was no such things
(e) No correction required.

12. While playing cricket, I sprained my foot.
(a) Since playing 
(b) Despite played
(c) From playing 
(d) When played
(e) No correction required.

13. Mohanlal looking over himself into the mirror of the waiting room at the railway station.
(a) was looked at himself in 
(b) looked into himself from
(c) looked at himself in 
(d) looks at oneself in
(e) No correction required.

14. The chilly wind hits me the over the face and the rain pounded me.
(a) hit me on face 
(b) hit me in the face
(c) has hit me in the face 
(d) hit me into my face
(e) No correction required

15. I shall make you realize your mistake.
(a) make you to realize 
(b) make you in realizing
(c) made you realize 
(d) make you realized
(e) No correction required. 

Answers:
1). (c) 
2). (a)
3). (e) 
4). (b) 
5). (e) 
6). (c) 
7). (a) 
8). (a) 
9). (e) 
10). (d) 
11). (a)
12). (e)
13). (c)
14). (b)
15). (e)


No comments