Gateway to SBI Mains: Quant Quiz

1.  The number of students studying Arts, Commerce and Science in an Institute in the year 2002 were in the ratio 8 : 5 : 6 respectively if the number in the three disciplines increased by 30%, 20% and 60% respectively in the year 2003, what was the new respective ratio?
A) 9:7:8
B) 26 :l5 :24
C) 27: 13 : 12 
D) Cannot be determined
E) None of these


2. In how many different ways can the letters of the word ‘HOUSING’ be rearranged"
A)120
B)720
C)2150
D)2520
E) None of these

3. A boy walks 14 metres to cross a square field diagonally What is the area of the square?
A) 78 sqm.
B) l20 sqm.
C) 118 sqm
D) Cannot be determined
E) None of these

4. 8 women can complete a work in 10 days and 10 children take 16 days to complete the same work. How many days will 10 women and 12 children take to complete the work?
A) 5 
B) 7
C) 3 
D) 9
5) None of these

5. The difference between the compound interest and the simple interest accrued on an amount of Rs 2,500 in 3 years was Rs 153.86. What was the rate of interest p. c. p. a.?
A) 15
B) 12
C) 14
D) 18
E) None of these

Directions (Q. 6-10): Find the odd one out.
6. 289 288 279 254 205 128 
A)288
B)254
C)205
D)128
E) None of these

7. 2 10.5 53 265.5 1327.5 6640.5
A) 10.5
B) 1327.5
C) 6640.5
D) 265.5
E) None of these

8. 16 18 32 52 86 138 224
A) 52
B) 86
C) 138
D) 18
E) None of these

9. 6 35 173 689 2063 4125 
A) 689
B) 35
C) 4l25
D) 2063
E) None of these

10. 4  5 18  81  385  2065
A)385
B) 18
C) 2065
D) 81
E) None of these


Answers :

1. B
2. E
3. E
4. A
5. C
6. D
7. B
8. E
9. C
10.A

To view the above post in Hindi  Click Here


No comments