Banking Pathway 2015:Reasoning Mix Quiz.

Directions (Q. 1-5) Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number, arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following an illustration of input and rearrangement.
Input: 96 gain 63 forest 38 78 deep house
Step I: deep 96 gain 63 forest 38 78 house
Step II: deep 38 96 gain 63 forest 78 house
Step III: deep 38 forest gain 96 63 78 house
Step IV: deep 38 forest 63 gain 96 78 house
Step V: deep 38 forest 63 gain 78 96 house
Step VI: deep 38 forest 63 gain 78 house 96
And step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
1. Input: train 59 47 25 over burden 63 sky
Which of the following steps will be the last but one?
A) VI 
B) V 
C) IV
D) VII
E) None of these

2. Input: service 46 58 96 over there desk 15
Which of the following will be step VI?
A) desk 15 over service 46 58 96 there
B) desk 15 over 46 service there 58 96
C) desk 15 over 46 service 58 there 96
D) desk 15 over 46 service 58 96 there
E) There will be no such step

3. Step II of an input is: below 12 93 house floor 69 57 task
Which of the following will definitely be the input?
A) 93 house 69 57 below task floor 12
B) 93 house below 69 57 task floor 12
C) 93 house floor 69 57 task below 12
D) Can’t be determined
E) None of these

4. Step III of an input is: art 24 day 83 71 54 star power
Which of the following steps will be the last?
A) V 
B) VIII 
C) IX
D) VII 
E) None of these

5. Step II of an input is: cold 17 wave 69 never desk 52 43
How many more steps will be required to complete the rearrangement?
A) Six 
B) Five 
C) Four
D) Three 
E) None of these

Directions (Q. 6-10) In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
6. Statements: Some carrots are brinjals.
Some brinjals are apples.
All apples are bananas.
Conclusions: I. Some apples are carrots.
II. Some bananas are brinjals.
III. Some bananas are carrots.
A) Only I follows
B) Only II follows
C) Only III follows
D) Only either II or III follow
E) None of these

7. Statements: All keys are locks.
All locks are bangles.
All bangles are cars.
Conclusions: I. Some cars are locks.
II. Some bangles are keys.
III. Some cars are keys.
A) Only I follows
B) Only I and II follow
C) Only I and III follow
D) Only II and III follow
E) All I, II and III follow

8. Statements: All fruits are leaves.
Some leaves are trees.
No tree is house.
Conclusions: I. Some houses are fruits.
II. Some trees are fruits.
III. No house is fruit.
A) Only I follows
B) Only II follows
C) Only III follows
D) Only either I or III follows
E) None follows

9. Statements: All tables are mirrors.
Some mirrors are chairs.
All chairs are glasses.
Conclusions:I. Some glasses are mirrors.
II. Some chairs are tables.
III. Some mirrors are tables.
A) Only I and II follow
B) Only II and III follow
C) Only I and III follow
D) All I, II and III follow
E) None of these

10. Statements: All calculators are boxes.
All boxes are taps.
Some taps are machines.
Conclusions:I. Some machines are boxes.
II. Some taps are calculators.
III. Some boxes are calculators.
A) Only I and II follow
B) Only I and III follow
C) Only II and III follow
D) All I, II and III follow
E) None of these

Directions (Q. 11-15): In the following questions the symbol $, @, *, ** and # are used with the following meaning.
A $ B means A is greater than B
A @ B means A is either greater than or equal to B
A * B means A is equal to B
A ** B means A is smaller than B
A # B means A is either smaller than or equal to B
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely True ? 
Give answer
A) if only conclusion I is true.
B) if only conclusion II is true.
C) if either I or II is true.
D) if neither I nor II is true.
E) if both I and II are true.

11. Statements : P @ Q, M # N, N**Q
Conclusions : I. P $ M 
II. N # P

12. Statements : D**X, F @ Y, D $ F
Conclusions : I. X @ Y 
II. Y # D

13. Statements : M**P, S $ T, M @ T
Conclusions : I. S * M 
II. T ** P

14. Statements : U*V, X $ W, U**W
Conclusions : I. W $ V 
II. U ** X

15. Statements : G $ H, J # K, H * K
Conclusions : I. H $ J 
II. J * H


Answer:

1. B
2. E
3. D
4. D
5. C
6. B
7. E
8. D
9. C
10. C
11. A
12. D
13. B
14. E
15. C




No comments