20-20 GA Capsule Quiz (Obituaries/State In News/Operation/Committees)



1. Name the World's shortest man who died?
Answer. Chandra Bahadur Dangi

2. Aadesh Shrivastava who recently passed away, was a?
Answer. Bollywood Music Composer-Director

3. Who becomes the first state in the country to submit State Annual Action Plan under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)?
Answer. Rajasthan 

4. Name the former BCCI President who passed away in September 2015?
Answer. Jagmohan Dalmiya

5. Which state government inaugurated Sakhi, which is a one stop center for women in distress?
Answer. Haryana Government

6. Punjab Government has established a special cell to coordinate effective implementation of which scheme in their state?
Answer. National Rural Employment Guarantee Scheme(MGNREGA)

7. Dr. Syed Ahmad who died was the?
Answer. Former Manipur Governor

8. Name the World War-II hero, who passed away?
Answer. Colonel Harwant Singh

9. Om Prakash Munjal who passed away was the founder of which company?
Answer. The founder of Hero Cycle

10. Name the Former Chief Justice of India who recently passed away.
Answer. Y K Sabharwal

11. The Bharatiya Janata Party-affiliated ABVP has for the second consecutive year trounced National Students Union of India (NSUI) to win all four seats in the student union elections of Delhi University. Expand ABVP.
Answer. Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad

12. Which state has been placed to top position in World Bank’s first ever ranking of States on the ease of doing business in India?
Answer. Gujarat

13. The Indian Army started Operation Shiva to?
Answer. To secure Amarnath Yatra

14.Who is heading the committee to revisit civil services examination pattern?
Answer. B S Baswan

15. In which city of India, the Korea Caravan 2015 was organized?
Answer. Vishakhapatnam

16. Which committee is constituted for Re-drafting National Sports Development Code of India?
Answer. Justice Mahajan Committee

17. Which company announced that it will invest $5 billion over the next five years in Maharashtra?
Answer. Foxconn 

18. Which city becomes the first Indian city to be a member of Beijing head-quartered, World Tourism Cities Federation (WTCF) Council?
Answer. Kochi

19. China-based Smartphone maker Xiaomi Inc has tied up with which company to set first Assembly line in Andhra Pradesh under ‘Make in India’ initiative?
Answer. Taiwan-based Foxconn

20. Telecom Minister Ravi Shankar Prasad has launched a new mobile app to aid digital literacy in Bihar. It aims to help people learn about computers and Internet through self-learning modules. Name the App?
Answer. ‘Disha’ 


For previous post on "20-20 GA Capsule", Click here
For More quizzes on "20-20 GA Capsule", Click here

All the best!!

No comments