IBPS PO Mains: English Quiz

Directions (1-5): Each question below has two blanks. Each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.


1. Drawing attention to the pitfalls of ……………… solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors. Indian scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its ……………… must be revived.
(a) using, substitute
(b) believing, replacement
(c) depending, reserve
(d) reckoning, option
(e) relying, alternative

2. In an effort to provide……………… for higher education to all, most of the universities have been providing  education without adequate infrastructure, thus churning out …………….. graduates every year.
(a) chances, fresh
(b) platform, capable
(c) opportunities, unemployable
(d) prospects, eligible
(e) policy, incompetent

3. The move to allow dumping of mercury ……… an outery from residents to the area who ………….. that high levels of mercury will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.
(a) resulted, insist
(b) provoked, fear
(c) incited, determined
(d) activated, accept
(e) angered, believe

4. ………………….. has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid license and maintaining a stock of ……………. Drugs.
(a) Note, overwhelming
(b) Step, impressive
(c) Execution, outdated
(d) Action, expired
(e) angered, believe

5. Even as the ……………. Elsewhere in the world are struggling to come out of recession. Indian consumers are splurging on consumer goods and to ……………. this growth. Companies are investing heavily in various sectors.
(a) economies, meet
(b) countries, inhibit
(c) governments, measure
(d) nations, inflict
(e) companies, counter

Directions (6-10): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow:

(A) While these disadvantages of bio fuels are serious. They are the only alternate energy source of the future and the sooner we find solutions to these problems. The faster we will be able to solve the problems we are now facing with gasoline.

(B) This fuel can also help to stimulate jobs locally since they are also much safer to handle than gasoline and can thus have the potential to turnaround a global economy.

(C) These include dependence on fossil fuels for the machinery required to produce bio fuel which ends up polluting as much as the burning of fossil fuels on roads and exorbitant cost of biofuels which makes it very difficult for the common man to switch to this option.

(D) This turnaround can potentially help to bring world peace and end the need to depend on foreign countries for energy requirements.

(E) Bio-fules are made from plant sources and since these sources are available in abundance and can be reproduced on a massive scale they form an energy source that is potentially unlimited.

(F) however, everything is not as green with the biofuels as it seems as there are numerous disadvantages involved which at times overshadow their positive impact.

6. Which of the following sentence would be the FIFTH after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E 
(e) F

7. Which of the following sentences should be the THIRD after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

8. Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

9. Which of the following sentences should be the SIXTH (Last) after rearrangement?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F

10. Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) F

Answers 
1.  e
2.  c
3.  b
4.  d
5.  a
6.  c
7.  b
8.  e
9.  a
10.c



No comments