20- 20 Quiz GA Capsule (Based on Schemes)


1. Under One Rank One Pension (OROP), the pension would be re-fixed after how many years?
Answer. Every 5 years

2. Name the fund hat will facilitate acquisition of clean, green and energy efficient technologies.
Answer. Technology Acquisition and Development Fund (TADF)

3. What is the name of the mission which aimed to achieve full immunisation of children below two years & will be implemented in 352 districts of the country in its second phase?
Answer. Mission Indradhanush

4. Imprint India which encourages the Indian technical institutions to develop a blueprint for research to crack major engineering and technology challenges relevant to the nation is a joint initiative of?
Answer. Pan-IIT and IISc

5. What is the full form of CVCF?
Answer.   Central Victim Compensation Fund (CVCF)

6. Name the initiative that aimed at promoting the interests of 5.77 crore small businesses in the context of rapid expansion of e-commerce in the country. 
Answer. E-lala initiative

7. Under which scheme,two states would undertake a unique partnership for a period of one year?
Answer. ‘Ek Bharat, Shresth Bharat’ scheme

8. Which is the scheme for financial restructuring of debt of power distribution companies & aimed for financial turnaround and revival of Power Distribution companies (DISCOMs)?
Answer. Ujwal DISCOM Assurance Yojna (UDAY)

9. Name the scheme which is meant to provide for the welfare of people and areas affected by mining related operations by using the funds collected by District Mineral Foundations (DMFs).
Answer. Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY)

10. Integrated Power Development Scheme (IPDS) which aimed to ensure 24×7 power supply to every house was launched in?
Answer. Varanasi, Uttar Pradesh

11. Union Government has launched which polict to promote greening of National Highway corridors across the country?
Answer. Green Highways (Plantation, Transplantation, Beautification & Maintenance) Policy-2015

12. Which state government has launched, Mission Abaas to provide affordable houses to Economically Weaker Sections (EWS), Low Income Groups (LIG) and slum dwellers in the state?
Answer. The Odisha Government

13. The Delhi Government lauched which scheme to encourage people to receive or demand proper bills for purchases. Citizens will be eligible for the scheme only on a bill or cash memo/retail invoice of not less than 100 rupees for purchases made from a registered dealer in Delhi?
Answer. Bill Banvao, Inaam Pao scheme

14. The Maharashtra state Government launched which scheme for pregnant and lactating women in the tribal areas of the state?
Answer. APJ Abdul Kalam Amrut Yojna

15. Which state government launched Swadhar Greh scheme which will assure economic and social security to women in distress, under which Swadhar Greh will be set up in every district with capacity to accommodate 30 women?
Answer. Haryana Government

16. Name the state which has set up Kissan Kendra, agri super markets across the whole state.
Answer. Kerala

17. Name the application which was launched by Madhya Pradesh Government for the teachers.
Answer. M-Shiksha-Mitra

18. Which state government has launched Mobile app named m-Sehat for health workers?
Answer. Uttar Pradesh government

19. Name the platform which will provide viewers access to over 500 television channels of their choice be it international, national, regional and local; besides a host of other services like e-applications and TV everywhere.
Answer. Headend In The Sky (HITS) digital platform initiative

20. The Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment (AMRIT) pharmacy outlet was launched at which place by Union Ministry of Health and Family Welfare?
Answer. All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in New Delhi



No comments