Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.




Q1. __________ are certificates issued by banks that have overreached their priority sector lending targets.
 Commercial Papers
 Certificate of Deposits
 Treasury Bills
 Priority Sector Lending Certificates
 None of the given options is true
Solution:
Domestic banks as well as foreign banks have to lend of their total loans to priority sectors which consist of agriculture, micro credits, education, social infrastructure and housing so that these unprivileged sections can get credit. To encourage lending to the priority sector, the central bank has introduced the concept of Priority Sector Lending Certificates (PSLC).



Q2. How many types of PSLCs can be issued by the Banks?
 Four
 Five
 Six
 Eight
 Ten
Solution:
There are only four eligible categories of PSLCs i.e. PSLC General, PSLC Small and Marginal Farmer, PSLC Agriculture & PSLC Micro Enterprises.

Q3. The joint exercise has been recently started between Special Forces of Pakistan and Russia Armies. The Joint exercise has been named as _________________.
 Russak 2017
 PAKIA V
 Razia VI
 DRUZBA 2017
 Shaheen V
Solution:
The joint exercise DRUZBA 2017 between Special Forces of Pakistan and Russia Armies started in Minralney Vody, Russia.

Q4. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held recently in ______________.
 China
 South Korea
 Indonesia
 Japan
 Oman
Solution:
The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held in Seoul, South Korea. Theme for this year’s meeting was ‘Innovative Partnership for Inclusive Prosperity’.

Q5. Prime Minister Narendra Modi has recently launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. What is the total outlay for the scheme?
 Rs 18,000 crore
 Rs 23,300 crore
 Rs 16,320 crore
 Rs 25,560 crore
 Rs 12,230 crore
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. The scheme will cover all rural families after electrification of all villages by December 2017. The government stated that states will be required to complete the household electrification by March 31, 2019. The total outlay for the Saubhagya scheme will be Rs 16,320 crore.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement. 
Input: 18 was his 27 first 36 input 33 still 49 clear 42 
Step I: was 50 18 his 27 first 36 input 33 still clear 42 
Step II: still 41 was 50 18 his 27 first 36 input 33 clear 
Step III: input 35 still 41 was 50 18 his 27 first 33 clear 
Step IV: his 34 input 35 still 41 was 50 18 27 first clear 
Step V: first 28 his 34 input 35 still 41 was 50 18 clear 
Step VI: clear 17 first 28 his 34 input 35 still 41 was 50 
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input. 
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19 

Q6. In which step the elements ‘75 broad 24’ found in the same order?
 Step I
 Step II
 Step III
 Step V
 Step IV
Solution:(6-10)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step. 1) For words arrangement- Words are arranged according to descending order given in English dictionary. In first step the words which comes last according to English dictionary arranged first to extreme left. And in second step next word are arranged to left.And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to descending order. In first step greatest number arranged in left. And in second step next number is arranged. And this process is continued in further step( Each odd number is added by one(+1) while they are arranged and one is subtracted by each even number(-1) while they are arranged).

Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19
Step I: with 75 59 broad 48 smile 35 then 24 hold firmly 19
Step II: then 60 with 75 broad 48 smile 35 24 hold firmly 19
Step III: smile 47 then 60 with 75 broad 35 24 hold firmly 19
Step IV: hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
Step V: firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19
Step VI: broad 20 firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75

Q7. In step V, which of the following words would be at 3rd to the left of 6th from the right end?
 23
 hold
 36
 smile
 47

Q8. How many step required completing the above arrangement?
 Three
 Four
 Five
 Seven
 Six

Q9. Which of the following would be the step IV after arrangement?
 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
 hold 36 smile 47 19 then 60 with 75 broad 24 firmly
 36 hold smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19 24 firmly
 None of these

Q10. In step III, ‘smile’ is related to ‘60’ and ‘with’ is related to ‘35’. In the same way ‘then’ is related to?
 broad 35 24 hold firmly 19
 47
 smile
 75
 None of these

Q11. Ms. Pooja Pushpan invests 13% of her monthly salary, i.e. Rs 8554 in Mediclaim Policies. Later she invests 23% of her monthly salary on child Education Policies. Also she invests another 8% of her monthly salary on Mutual Funds. What is the total annual amount invested by Ms. Pooja Pushpan?
 Rs 28952
 Rs 43428
 Rs 347424
 Rs 173712
 None of these
Solution:

Q12. Meera purchased an item for Rs 62,000 and solid it at a loss of 25 percent. With that amount purchased another item and sold she it at a gain of 30 percent. What was her overall gain/loss?
 Loss of Rs 1560
 Profit of Rs 1560
 Loss of Rs 1550
 Profit of Rs 1550
 None of these
Solution:

Q13. Rs 800 becomes Rs 956 in 3 years at a certain simple rate of interest. If the rate of interest in increased by 4%, what amount will Rs 800 become in 3 years?
 Rs 1020.8
 Rs 125
 Rs 1052
 Data inadequate
 None of these
Solution:

Q14. In a college, the ratio of boys to girls is 31 : 23 respectively. When 75 more girls join the college, this ratio becomes 124 : 107. How many more girls should join the college to make the number of boys and girls equal?
 75
 90
 60
 85
 None of these
Solution:

Q15. The circumference of two circles is 88 metres and 220 metres respectively. What is the difference between the area of the larger circle and the smaller circle?
 3422 sq. metre
 3242 sq. metre
 3244 sq. metre
 3424 sq. metre
 None of these
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (e) as the answer. 

Q16. He’s trying to figure down how to earn enough money to go on the trip to Spain.
 figure in
 figure off
 figure about
 figure out
 No improvement
Solution:
figure out -To understand, find the answer

Q17. There was a war on, so some kids were only sixteen when they joined up.
 joined upon
 joined on
 joined away
 joined out
 No improvement
Solution:
. join up To engage in, become a member of To meet and unite with

Q18. I feel so let up because they promised me a puppy but all I got was a doll.
 let in
 let down
 let out
 let on
 No improvement
Solution:
let down-To disappoint

Q19.He didn’t drink enough water so he passed out at the end of the race.
 passed off
 passed away
 passed in
 passed down
 No improvement
Solution:
pass out-To faint pass away-To die

Q20. Don’t buy that. Let’s shop down and see if we can find something cheaper.
 shop away
 shop through
 shop around
 shopped round
 No improvement
Solution:
shop around-To compare prices

Q21. Which of the following options is used to display information such as title, page number of the document?
 Insert Table
 Header and Footer
 Thesaurus
 Spelling and Grammar
 Auto correct
Solution:
The header is a section of the document that appears in the top margin, while the footer is a section of the document that appears in the bottom margin. Headers and footers generally contain information such as the page number, date, and document name.

Q22. Which icon represents an e-mail message that has not been read?
 Question Mark
 Red envelope
 Highlighted envelope
 Flashing letter
 Closed envelope
Solution:
Closed envelope icon represents an e-mail message that has not been read.

Q23. Which among the given options is computer peripheral that is tangible?
 menu
 Print
 Software
 Hardware
 None of these
Solution:
Hardware is tangible component of a computer system i.e. they are perceptible by touch.

Q24. Functions of keys F1, F2 and F3 are _____________ respectively.
 activating menu bar, search and renaming selected icon
 search, reboot and activating menu bar
 activating help, renaming selected icon and search
 reboot, activating help and refresh
 activating help, reboot, renaming selected icon
Solution:
Functions of keys F1, F2 and F3 are activating help, renaming selected icon and search respectively.

Q25. What type of monitoring file is commonly used on and accepted from Internet sites?
 Smartware
 Phishes
 Cookies
 Trojans
 None of the above
Solution:
Cookies are small files which are stored on a user's computer. They are designed to hold a modest amount of data specific to a particular client and website, and can be accessed either by the web server or the client computer.

               


You May Also Like to Read:

      


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments