Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.




Q1. PM Narendra Modi has recently reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues. The Council will be headed by _______________.
Arvind Pangaria
Bimal Anand
Narendra Modi
Archit Sahu
Bibek Debroy
Solution:
PM Narendra Modi reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues and appointed economist Bibek Debroy as its chairman. Debroy is a member of government think tank Niti Aayog.


Q2. In which Indian city would you find the Rock Garden, a sculpture garden created by artist Nek Chand using waste especially rags and broken ceramics?
Chandigarh
Bengaluru
Gandhinagar
Hyderabad
Pune
Solution:
The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.

Q3. Built across the Godavari river, Pochampad Dam is located in which state?
Karnataka
Maharashtra
Madhya Pradesh
Telangana
Odisha
Solution:
The Sri Rama Sagar Project also known as the Pochampadu Project is an Indian flood-flow project on the Godavari River. The Project is located in Nizamabad district, 3 km away from National Highway 44. It has been described by The Hindu as a "lifeline for a large part of Telangana".

Q4. Who among the following is also known as 'Bhartiya Kokila' (The Nightingale of India)?
Sarojini Naidu
Lata Mangeshkar
Indira Gandhi
M.S.Subbulakshmi
None of the given options is true
Solution:
Sarojini Naidu also known by the sobriquet as The Nightingale of India, was an Indian independence activist and poet. Naidu served as the first governor of the United Provinces of Agra and Oudh from 1947 to 1949; the first woman to become the governor of an Indian state.

Q5. Which of the following state Government has recently launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women?
Odisha
Karnataka
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Solution:
Odisha Government launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women, in Odisha. Under the scheme, Odisha government will provide Rs.1,000 as transport cost for pregnant women to travel to the hospital from inaccessible areas arranging their own vehicles.

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 
There are seven people A, B, C, D, E, F, and G. They all were born in different years viz. 1948, 1951, 1963, 1972, 1975, 1992 and 2002 but not necessarily in same order. But the date and month of birth of all these persons are same. The calculation is done with respect to the present year 2017 and assuming months and date to be same. A was born on the even number of years and his age is multiple of 5, but A is not the youngest person. Age of F is equal to double the difference between A and G. Age of E is equal to the difference between the age of B and C, but E is not the youngest among all of them. C was not oldest among all of them.

Q6. D borns in which of the following year?
1975
1963
1948
2002
1992
Solution:
(6-10)

Q7.How many people are younger than A?
Four
Three
Two
One
None of these

Q8.Who among the following is second youngest?
A
C
D
E
F

Q9. What will be the age of E after six years from now?
60year
48year
51year
31year
None of these

Q10. B was born in which of the following year?
2002
1972
1951
1992
1948

Q11. The cost of 8 pens and 4 pencils is Rs. 176 and the cost of 2 pens and 2 pencils is Rs. 48. What is the cost of one pen ?
Rs. 16
Rs. 14
Rs. 12
Rs. 18
None of these
Solution:

Q12. In how many different ways can the letters of the word TOTAL be arranged ?
120
60
48
72
None of these
Solution:

Q13. If the area of a circle is 616 cm², what is its perimeter ?
76 cm
88 cm
96 cm
80 cm
None of these
Solution:

Q14. There is a mixture of alcohol and water of 120 litre. The ratio of alcohol to water is 5 : 3. If 30% of mixture is taken out and same amount of water is added then find the new ratio of alcohol and water in the mixture.
7:3
5:8
7:9
11:4
None of these
Solution:

Q15. The ratio of milk and water in mixture of 90 litre is 7 : 2. If some amount of mixture is replaced by water, then ratio of milk to water becomes 5 : 2. Find the quantity of water added to the mixture.
6 litre
8 litre
12 litre
10 litre
None of these
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में एक रिक्त स्थान दिया गया है और उसके पांच विकल्प दिए गये है. इनमें से कोई एक उस रिक्त स्थान पर रख देने से वह वाक्य एक अर्थपूर्ण वाक्य बन जाता है. सही शब्द ज्ञातकर उसके क्रमांक को उत्तर के रूप में अंकित कीजिए, दिए गए शब्दों में से सर्वाधिक उपयुक्त का चयन कीजिये. 

Q16. केवल शिक्षित व्यक्ति ही बुद्धिमान होते हैं .......... व्यक्ति नहीं।
समरूप
अमीर
अशिक्षित
गरीब
इनमें से कोई नहीं
Solution:
अशिक्षित

Q17. अपराधी व्यक्ति से शत्रुता और ........... नहीं करनी चाहिए।
दोस्ती
प्रेम
मित्रता
कटुता
इनमें से कोई नहीं
Solution:
मित्रता

Q18. जो उत्पन्न हुआ है वह .............. भी होगा।
कष्ट
नष्ट
छिन्न
सशरीर
इनमें से कोई नहीं
Solution:
नष्ट

Q19. अपकार का बदला ............... से चुकाना चाहिए।
अविलम्ब
विलम्ब
धूर्तता
उपकार
इनमें से कोई नहीं
Solution:
उपकार

Q20. सत्ता पक्ष को .............. ने पानी-पानी कर दिया।
सेना
परोक्ष
विपक्ष
वाममोर्चा
इनमें से कोई नहीं
Solution:
विपक्ष

Q21. Keyboard is used:
for inputting text and numbers and sends commands to the computer
to create new keys to use with your computer
to open the computer
to create pictures and images and send them to your computer
None of the above
Solution:
Keyboard is used for inputting text and numbers and sends commands to the computer

Q22. __________ is also known as inkless printer.
Thermal printer
Inkjet printer
OCR
Dot Matrix printer
MICR
Solution:
Thermal printers are inkless.

Q23. A __________ represents approximately one billion memory location.
kilobyte
megabyte
gigabyte
terabyte
petabyte
Solution:
A gigabyte represents approximately one billion memory location.

Q24. An online discussion group that allows direct ‘live’ communication is known as _________.
Web crawler
Chat group
Regional service provider
Hyperlink
E-mail
Solution:
Chat group is an online discussion group that allows direct ‘live’ communication.

Q25. A communication network which is used by large organisations over regional, national or global area is called _________.
LAN
WAN
MAN
Telnet
SAN
Solution:
WAN is spread widely across geographical area.

               


 
You May Also Like to Read:

      

No comments