Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS SO Prelims etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS SO Prelims is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Dudhawa Dam is located in Dhamtari district of Chhattisgarh. It is built across the ___________ river in the village of Dudhawa.
Kanhar
Shivnath
Indravati
Mahanadi
Sabari
Solution:
Dudhawa Dam is located in Dhamtari district of Chhattisgarh in India. It is built across the Mahanadi river in the village of Dudhawa.

Q2. The World Economic Outlook (WEO) database contains selected macroeconomic data series from the statistical appendix of the World Economic Outlook report. It is published by-
IMF
World Bank
UNCTAD
WTO
United Nations
Solution:
The World Economic Outlook (WEO) database contains selected macroeconomic data series from the statistical appendix of the World Economic Outlook report, which presents the IMF staff's analysis and projections of economic developments at the global level, in major country groups and in many individual countries. The WEO is released in April and September/October each year.

Q3. Which among the following countries has came back from a two-goal deficit to crush Spain 5-2 and win the FIFA U-17 World Cup final in Kolkata, India?
Austria
Brazil
England
Germany
France
Solution:
England came back from a two-goal deficit to crush Spain 5-2 and win the Fifa U-17 World Cup final in Kolkata.

Q4. 12th November is celebrated as-
International Day of Peace
World Animal Day
World Coffee Day
National Food Day
World Pneumonia Day
Solution:
World Pneumonia Day brings people from all over the world together uniting to demand that something be done to fight the pneumonia illness. World Pneumonia Day is marked every year on November 12th.

Q5. Fugdi is a Goan folk dance. It is famous folk dance in-
Bihar
Goa
Kerala
Assam
Manipur
Solution:
Fugdi is a Goan folk dance. It is famous folk dance in Goa.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and Give answer 

Q6.Among six people P, Q, R, S, T and V, each lives on a different floor of a six-storey building having its six floors numbered one to six (the ground floor is numbered 1, the floor above it, number 2, and so on, and the topmost floor is numbered 6). Who lives on the topmost floor? 
I. There is only one floor between the floors on which R and Q live.
II. T does not live on an even-numbered floor. Q lives on an even-numbered floor. Q does not live on the topmost floor.
III. S lives on an odd-numbered floor. There are two floors between the floors on which S and P live. T lives on a floor immediately above R’s floor.
if the data in Statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in Statement III are not required to answer the question.
if the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II are not required to answer the question.
if the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I are not required to answer the question.
if the data in Statement I alone or in Statement II alone or in Statement III alone are sufficient to answer the question.
If the data in all the Statements I, II and III together are necessary to answer the question.
Solution:
From II and III: T lives on an odd-numbered floor. Also, T lives immediately above R. So, R lives on an even-numbered floor which is not the topmost.
Again, II says Q lives on an even numbered floor which is not the topmost. Thus R and Q occupy floor (b) and (d).
Now, S lives on and odd-numbered floor. And there are two floors between S and P. So, P lives on an even-numbered floor and this must be floor 6 (the topmost).

Q7. There are six letters W, A, R, S, N and E. Is ‘ANSWER’ the word formed after performing the following operations using these six letters only? 
I. E is placed fourth to the right of A. S is not placed immediately next to either A or E.
II. R is placed immediately next (either left or right) to E. W is placed immediately next (either left or right) to S.
III. Both N and W are placed immediately next to S. The word does not begins with R. A is not placed immediately next to W.
if the data in Statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in Statement III are not required to answer the question.
if the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II are not required to answer the question.
if the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I are not required to answer the question.
if the data in Statement I alone or in Statement II alone or in Statement III alone are sufficient to answer the question.
If the data in all the Statements I, II and III together are necessary to answer the question.
Solution:
From I: _ A _ S _ E or A _ S _ E
 From II: RE or ER; WS or SW
From III: NSW or WSN …(a) R not at the beginning...(b) neither AW nor WA…(c)
From I and III (a): RANSWE (ruled out by III b)
RAWSNE (ruled out by III b and c)
ANSWER (possible)
AWSNER (ruled out by III c)
Hence, ANSWER is the word.

Q8.Point D is in which direction with respect to Point B? 
I. Point A is to the west of Point B. Point C is to the north of Point B. Point D is to the south of Point C.
II. Point G is to the south of Point D. Point G is 4m from Point B. Point D is 9m from Point B.
III. Point A is to the west of Point B. Point B is exactly midway between Point A and E. Point F is to the south of Point E. Point D is to the west of Point F.
if the data in Statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in Statement III are not required to answer the question.
if the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II are not required to answer the question.
if the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I are not required to answer the question.
if the data in Statement I alone or in Statement II alone or in Statement III alone are sufficient to answer the question.
If the data in all the Statements I, II and III together are necessary to answer the question.
Solution:
Combining I and III gives the answer that that D is south of B.

Q9.How is ‘one’ coded in a coded language? 
I. ‘one of its kind, is coded as ‘zo pi ko fe’ and ‘in kind and cash’ is coded as ‘ga to ru ko’.
II. ‘its point for origin’ is coded as ‘ba le fe mi’ and ‘make a point clear’ is coded as ‘yu si mi de’.
III. ‘make money and cash’ is coded as ‘to mi ru hy’ and ‘money of various kind’ is coded as ‘qu ko zo hy’.
if the data in Statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in Statement III are not required to answer the question.
if the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II are not required to answer the question.
if the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I are not required to answer the question.
if the data in Statement I alone or in Statement II alone or in Statement III alone are sufficient to answer the question.
If the data in all the Statements I, II and III together are necessary to answer the question.
Solution:
All three are required to and the question as I and II gives the code for ‘its’ and I and III gives code for ‘of’’

Q10.Are all the four friends, viz A, B, C and D, who are sitting around a circular table, facing the centre? 
I. B sits second to the right of D. D faces the centre. C sits on the immediate right of both B and D.
II. A sits on the immediate left of B. C is not an immediate neighbour of A. C sits on the immediate right of D.
III. D is an immediate neighbour of both A and C. B sits on the immediate left of A. C sits on the immediate right of B.
if the data in Statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in Statement III are not required to answer the question.
if the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II are not required to answer the question.
if the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I are not required to answer the question.
if the data in Statement I alone or in Statement II alone or in Statement III alone are sufficient to answer the question.
If the data in all the Statements I, II and III together are necessary to answer the question.
Solution:
Each statement is giving answer.

Q11. In a 120 litre mixture of milk and water, water is only 25%. The milkman sold 20 litres of this mixture and then he added 16.2 litres of pure milk and 3.8 litres of pure water in the remaining mixture. What is the percentage of water in the final mixture ?
22
21
24
25
20
Solution:

Q12. In a 90 litre mixture of milk and water, percentage of water is only 30%. The milkman gave 18 litres of this mixture to a customer and then added 18 litres of water to the remaining mixture. What is the percentage of milk in the final mixture ?
64
48
52
68
56
Solution:

Q13. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is
25
18
16
15
None of these
Solution:

Q14. The cost price of article A is Rs. 100 more than the cost price of article B. Article A was sold at 40% profit and article B was sold at 40% loss. If the overall profit earned after selling both the articles is 5%, what is the cost price of article B ?
Rs. 300
Rs. 400
Rs. 250
Rs. 350
Rs. 850
Solution:

Q15. 15 years ago the average age of a family of four members was 40 years. Two children were born in the span of 15 years. The present average age of the family remained unchanged. Among the two children who were born in between the 15 years, if the older child at present is 8 years more than the younger one, what is the respective ratio between the present age of the older child and the present age of the younger child ?
9 : 4
7 : 3
7 : 6
7 : 4
9 : 5
Solution:

Directions (16-20): In each question below four words which are numbered (a), (b), (c) , (d) and (e) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelled or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. 

Q16.RAW is a platform that brings together (a)/   intrenational women of (b)/ courage who stand for (c)/ human rights and justice in war and (d)/ conflict zones around the world. (e)
A
B
C
D
E
Solution:
international

Q17. A thorough probe should also be (a)/  conducted to find out(b)/  why government hospitals (c)/ were being denied (d)/ organs for transplantetion. (e)
A
B
C
D
E
Solution:
transplantation

Q18. The Ministry of External Affairs now has a States(a)/   devision, which keeps in touch with (b)/ the States to assist them in building bridges with the countries (c)/ in which they have a special interest on account of proximity(d)/  or the presence of diaspora from that State. (e)
A
B
C
D
E
Solution:
division

Q19. Think tanks should be established(a)/  in States to facilitatte(b)/  policy options and to provide (c)/ inputs to the States (d)/ and the Centre. (e)
A
B
C
D
E
Solution:
fascilitate

Q20. Small businesses are strugling, (a)/  even shutting down, (b)/ after a major overhaul to(c)/  both the country’s currency (d)/ and sales tax system. (e)
A
B
C
D
E
Solution:
struggling

               

            

You May Also Like to Read: 

         

No comments