Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS SO Prelims etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS SO Prelims is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Nepal Electricity Authority (NEA) has signed a joint venture agreement with CTGC to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. CTGC is a/an _____________.
Indian company
Indonesian company
Canadian company
Chinese company
Combodian company
Solution:
Nepal Electricity Authority, NEA has signed a joint venture agreement with China Three Gorges Corporation (CTGC), a Chinese company to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. The agreement was signed in Kathmandu by NEA Executive Director Kulman Ghising and representatives of China Three Gorges Corporation (CTGC).

Q2. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to _________________.
Baa1 from Baa2
Baa2 from Baa3
Baa1 from Baa3
P2 from P3
H2 from H3
Solution:
International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to Baa2 from Baa3 and changed the outlook on the rating to stable from positive. Moody’s has revised the sovereign rating of India a notch above investment grade after a long gap of 14 years.

Q3. Who is the present president of International rating agency Moody's Analytics?
Isabel Gomez Vidal
Keith Berry
Mark Almeida
Gus Harris
Robert King
Solution:
Moodys Analytics President- Mark Almeida, Headquarters- USA.

Q4. Name the Indian Economist who was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS).
RBI Governor Urjit Patel
Former RBI Governor Raghuram Rajan
Former PM Manmohan Singh
Minister Arun Jaitley
None of the Given option is true
Solution:
RBI Governor Urjit Patel was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS). The Bank of International Settlement is a global financial organization owned by major central banks from across the world.

Q5. A facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called?
Repo Rate
Reverse Repo Rate
Bank Rate
Marginal Standing Facility (MSF)
Liquidity Adjustment Facility (LAF)
Solution:
Marginal Standing Facility (MSF) is a facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR).

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below: 
There are eight employee Q, R, S, T, W, X, Y and Z of Career Power whose marriage are scheduled in the months of November and December but not necessarily in the same order. In each month, the marriage is scheduled on dates 6th, 9th, 17th and 23rd of the month. Only one marriage is scheduled on these given dates. Q’s marriage is on either 17th November or 17th December. There is only one person’s marriage between the Q and T. There are two persons marriage scheduled between the T and R. There is only one marriage scheduled between the R and S. S’s marriage is on 9th of any month either December or November. Only one marriage is scheduled between S and W. There are as many as marriage scheduled between W and Y and as between Y and Z. X’s marriage is not on 6th of November.

Q6. Whose marriage is on the 17th November?
Z
Q
R
Y
S
Solution:
(6-10)

Q7. How many person’s marriage scheduled between R and W?
One
Two
Three
More than three
None of these

Q8. Whose marriage is scheduled on 23rd December?
R
Y
S
X
W

Q9. If T is related to Q and R is related to S, in the same way Y is related to?
X
T
Z
Q
R

Q10. X’s marriage is scheduled on which of the following day?
9th November
23rd December
17th November
23rd November
None of these

Q11. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q12. P, Q and R enter into partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
350, 400, 1560
200, 320, 1760
400, 500, 1600
250, 300, 1730
None of these
Solution:

Q13. A man can row at 5 km/hr in still water. If the river is running at 1 km/hr it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
2.5 km
3 km
4 km
5 km
None of these
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the questions given below, find out which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q16. The grim job market has taken its toll on students, many of those has hoped for a much better future.
much of whom
many of whom
several of those
many of which
no correction required
Solution:
many of whom makes the sentence grammatically correct.

Q17. The relationship we have with our clients are the cornerstone of our failure.
our client are
each client is
our client is
all client are
no correction required
Solution:
‘our client is’ the correct choice as the subject of the sentence ‘the relationship’ is singular.

Q18. Many developed countries have been attempting to buy agriculture land in other countries to meet their own demand .
has been attempting
has been attempted
are being attempting
have been attempted
no correction required
Solution:
no correction required

Q19. A nuclear testing fills the air with radioactive dust and left the area uninhabitable.
and leaves the
also leaves the
and leaving the
and making the
no correction required
Solution:
It should be ‘and leaves the’. Here, the subject, a nuclear testing is singular and the sentence in simple past

Q20. Modern ideas of government started back to the time when people began to question kings.
started when
set back to
start back to
date back to
no correction required
Solution:
date back to is the correct use.

               





You May Also Like to Read: