Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS SO Prelims etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS SO Prelims is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Name the country that has unveiled Asia's largest artificial island-building ship.
Indonesia
Oman
Sri Lanka
China
India
Solution:
China unveiled Asia's largest artificial island-building ship. The 140-metre-long vessel, which has been dubbed as "magic island maker", is capable of digging 6,000 cubic metres an hour, which is equivalent to three standard swimming pools.

Q2. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on __________________.
8 November
19 November
5 November
12 November
15 November
Solution:
The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.

Q3. Which among the following Indian city will host the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’?
Goa
New Delhi
Puducherry
Pune
Chennai
Solution:
The Goa government signed a trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India (GoI) and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held from February 1-28, 2018 in Goa along with a month-long exhibition brought from Nobel Museum, Sweden.

Q4. Name the state government that has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises at World Food India 2017.
Uttar Pradesh
Haryana
Himachal Pradesh
Kerala
Assam
Solution:
The Haryana government has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises and establishments that will provide employment to 5,012 persons. The MoUs were signed in the presence of State Chief Minister Manohar Lal Khattar at the Haryana Session on the second day of the three-day World Food India organized in the national capital.

Q5. Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank has recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. How many Regional Rural Banks (RRBs) are currently working in India?
52
27
45
56
67
Solution:
Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17. According to the Reserve Bank of India’s ‘Report on Trend and Progress of Banking in India’, 45 of the 56 RRBs earned profits without carrying any accumulated losses during 2015-16.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q6. P, Q, R, S and T are sitting around a circular table facing the centre. Who is on the immediate right of R? 
I. P and T are on the either sides of S.
II. Q is on the immediate left of T.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q7. Who is on the immediate right of Seema when Pushpa, Seema, Mita, Rita and Sarita are sitting around in a circle facing the centre? 
I. Mita is sitting between Pushpa and Sarita.
II. Rita is second to the left of Sarita.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. Among five friends P, Q, R, S and T, who ranks third in terms of salary obtained by them? 
I. T’s salary is more than P and Q but not more than S.
II. R’s salary is lowest among them.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q9. Who is the tallest among A, B, C, D and E? 
I. C is taller than B and E.
II. E is taller than D and A. D is taller than B and C.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement II- E is tallest. E > D/ A D> B/C

Q10. What does ‘ta’ mean in a code language? 
I. ‘pa ta ja’ means ‘over and above’ in that code language.
II. ‘ho ka pa’ means ‘come over here’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question

Q11. A bucket contains a mixture of two liquids A and B in the proportion 5: 7 . If 6 litres of the mixture is replaced by 6 litres of liquid B, then the ratio of the two liquids becomes 3 : 5. How much of the liquid B was there in the Bucket initially?
42 litre
44 litre
45 litre
35 litre
None of these
Solution:

Q12. The income of A and B are in the ratio 7 : 4. The expenses of A, B and C are in the ratio 9 : 7 :3. If C spends Rs. 4500 and B saves Rs. 1500, the How much amount would be saved by A?
Rs. 6500
Rs. 8000
Rs. 7500
Rs.8500
None of these
Solution:

Q13. Mr. Singhaniya invested Rs. 40,000 with rate of interest at 10 p.c.p.a. The interest was compounded half yearly for first year and in the next year it was compounded yearly. What will be the total interest earned at the end of two years?
Rs. 8,800
Rs. 9,040
Rs. 8,510
Rs. 9,800
None of these
Solution:

Q14. Saurabh invests Rs. 25,500 in a scheme which earns him simple interest at the rate of 20 p.c.p.a. for two years. At the end of two years he reinvests the principal amount plus interest earned in another scheme which earns him compound Interest at the rate of 10 p.c.p.a. What will be the total interest earned by Saurabh over the principal amount at the end of 4 years?
Rs. 17,697
Rs. 15,017
Rs. 23,597
Rs. 24,247
None of these
Solution:

Q15. In how many ways 7 persons can be seated around a circular table ?
820
720
950
5040
None of these
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. Over the past two decades, policy attention (A)/ have tilted towards road projects, with (B)/ just token appreciation of the (C)/ challenges faced by public transport users. (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
'has' tilted towards road projects, with

Q17. Reforming archaic transport planning (A)/ and management for (B)/ urban India remains the (C)/ still bigger challenge. (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q18. The political turmoil would not have come to (A)/ such a situation has the (B)/ Governor directed the government to seek a (C)/ confidence vote earlier.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
such a situation 'had' the . 'Had' +'would have'

Q19. Raising questions about the need for bullet (A)/ trains when local train services (B)/ cannot be handled (C)/ properly are inappropriate.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
properly 'is' inappropriate.

Q20. The EC has so far demonstrating that the voting process (A)/ is robust and its machines are continually (B)/ upgraded to meet possible challenges, but there are other concerns (C)/ regarding the use of technology that it must be aware . (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
The EC has so far 'demonstrated' that the voting process

               





You May Also Like to Read: