Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS SO Prelims etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS SO Prelims is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Chattisgarh Government recently imposed a ban on the bursting of firecrackes in 6 of its cities. Which among the following is/are those cities- 
(I) Bilaspur
(II) Durg
(III) Raigarh
(IV) Korba
Only I & II
Only I & III
Only I, II & IV
Only II & IV
All of the above
Solution:
The Chhattisgarh Government has imposed a ban on the bursting of firecrackers in six of its cities, including the state capital Raipur, ahead of the wedding season from December 1st to January 31st.Besides Raipur, other cities, which have been banned from bursting firecrackers, include Bilaspur, Bhilai, Durg, Raigarh and Korba.

Q2. ____________________ government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November 2017).
Andhra Pradesh
Telangana
Tamil Nadu
Odisha
Kerala
Solution:
Odisha government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State. The fund was released from the State Disaster Relief Fund to be distributed as agriculture input subsidy among farmers who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November). Special Relief Commissioner B P Sethi stated that the farmers would get input subsidy for maximum two hectares.

Q3. In which country is the headquarter of International Boxing Association (AIBA) located?
Switzerland
Monaco
Greece
Germany
Great Britain
Solution:
AIBA headquarters is in Lausanne, Switzerland and was founded in the year 1946.

Q4. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated ____________________ as its affiliate after months of indecision.
All Indian Boxing Federation
Indian Federation of Boxing
Indian Amateur Boxing Federation
National Boxing Association
Indian Professional Boxing Federation
Solution:
The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated Indian Amateur Boxing Federation (IABF) as its affiliate after months of indecision.

Q5. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) was registered as a society under the _____________ in February 2006.
Companies Act, 1956
Societies Registration Act, 1860
Banking Regulation Act, 1949
Reserve Bank of India Act, 1934
None of the given options is true
Solution:
The Banking Codes and Standards Board of India was registered as a society under the Societies Registration Act, 1860 in February 2006. It functions as an independent and autonomous body. Membership of BCSBI is voluntary and open to scheduled banks.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q6. P, Q, R, S and T are sitting around a circular table facing the centre. Who is on the immediate right of R? 
I. P and T are on the either sides of S.
II. Q is on the immediate left of T.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q7. Who is on the immediate right of Seema when Pushpa, Seema, Mita, Rita and Sarita are sitting around in a circle facing the centre? 
I. Mita is sitting between Pushpa and Sarita.
II. Rita is second to the left of Sarita.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. Among five friends P, Q, R, S and T, who ranks third in terms of salary obtained by them? 
I. T’s salary is more than P and Q but not more than S.
II. R’s salary is lowest among them.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q9. Who is the tallest among A, B, C, D and E? 
I. C is taller than B and E.
II. E is taller than D and A. D is taller than B and C.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement II- E is tallest. E > D/ A D> B/C

Q10. What does ‘ta’ mean in a code language? 
I. ‘pa ta ja’ means ‘over and above’ in that code language.
II. ‘ho ka pa’ means ‘come over here’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q11. Shweta drove at the speed of 63 kmph from home to a resort. Returning over the same route, she got stuck in traffic and took half of an hour longer; also she could drive only at the speed of 42 kmph. How many kilometres did he drive each way ?
50 kms
63 kms
60 kms
75 kms
None of these
Solution:

Q12. Shushmita took a loan at simple interest rate of 8 p.c.p.a. in the first year and value of rate increased by 1.5 p.c.p.a. every year. If she pays Rs. 5,700 as interest at the end of 3 years, what was her loan amount?
Rs. 20000
Rs. 20400
Rs. 22500
Rs. 21400
None of these
Solution:

Q13. A spherical metal of radius 12 cm is melted and made into 27 smaller spheres of equal sizes. In this process the surface area of the metal is increased by:
6 times
4 times
5 times
3 times
None of these
Solution:

Q14. A man can swim 36 m/min in still water swims 120 m against the current and 120 m with the current. If the sum of those two times is 12 min, what is the speed of the current?
20 m/min
24 m/min
29 m/min
22 m/min
None of these
Solution:

Q15. How many 3-digit numbers can be formed from the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated?
5
10
15
20
None of these
Solution:
The numbers will be divisible by 5 if they have either ‘5’ or ‘0’ at the end.
∴ Required no. of ways = 5 × 4
 = 20

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. In order to foster genuine recovery, the government (A)/ must undertake pro-market reforms (B)/ that can help the economy quick recover (C)/ from the shocks of demonetisation and GST. (D)/ No error /(E).
A
B
C
D
E
Solution:
that can help the economy 'quickly' recover.

Q17. Recent debates, whether over refugees, the (A)/ right to dissent, or gender violence, suggest (B)/ that India is becoming a nation devoid from compassion for those who (C)/ are persecuted even to the point of murder. (D)/ No error /(E).
A
B
C
D
E
Solution:
that India is becoming a nation devoid 'of' compassion for those who.

Q18. If Indian intelligence agencies have identified (A)/ terrorists and/or criminals amongst the (B)/ refugees, they should arrest and hand them over for trial in Myanmar, or (C)/ try them in India’s own courts. (D)/ No error /(E).
A
B
C
D
E
Solution:
No error.

Q19. A distributor buys electricity from a generator, adds (A)/transmission and distribution charges, a charge to recover(B)/ technical losses, operating expenses, (C) and his profit to determining the tariff to be charged from a consumer. (D)/ No error /(E).
A
B
C
D
E
Solution:
and his profit to 'determine' the tariff to be charged from a consumer.

Q20. In recent years, a large capacity (A)/ based on variable (B)/renewable energy (VRE)(C)/ sources have been connected to the grid. (D)/ No error /(E).
A
B
C
D
E
Solution:
sources 'has' been connected to the grid.

               



You May Also Like to Read: 

         

No comments