Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Assistant Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Assistant Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Which of the following acts is useful in controlling HAWALA transactions?
FEMA Act
RBI Act
DICGC Act
Banking Regulation Act
None of the above
Solution:
While hawala transactions in India are prohibited by the Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA), which repeals the earlier Foreign Exchange Regulation Act, 1973, (FERA), there are other laws and regulations that also restrict such transactions.

Q2. What does the term SME stand for?
Small and Micro Enterprises
Small and Medium Enterprises
State and Medium Economy
Small and Medium Economy
None of the above
Solution:
SME stands for Small & Medium Enterprises.

Q3. Who among the following is not in the records as leaked by the global network ICIJ with the name of "Paradise Papers"?
Dr. Ashok Seth
Harsha Moily
Niira Radia
Yashwant Sinha
Sachin Pilot
Solution:
Almost eighteen months after Panama Papers leak, another massive trove of secret financial data has been leaked by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) named 'Paradise Papers'. In the new set of records obtained primarily from Bermuda-based firm Appleby and Singapore-based Asiaciti Trust, a trove of 13.4 million documents, named ‘Paradise Papers’ has come to the fore.The list has about 714 Indians

Q4. In the Commonwealth Shooting Championship held in Brisbane, Australia which country's contingent finished at the top?
Australia
England
India
South Africa
Scotland
Solution:
The Indian shooting contingent finished the Commonwealth Shooting Championship 2017 with the best tally of 20 medals. Indian shooters won a total of six gold, seven silver and seven bronze medals in the competition held in Brisbane, Australia.

Q5. The Indian Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inagurated at Bonn,Germany. What is India's theme for COP 23?
Conserving Now, Preserving Future
Sustainable Lifestyle The Way Forward
Harmony With Nature
Financing Water Security And Adaptation In NDC Implementation
The Attainment Through Resolve
Solution:
The India Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr. Harsh Vardhan at Bonn in Germany. The Minister is leading the Indian delegation, which is participating in the 23rd to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) being held at the Bonn, Germany from November 6-17, 2017. India’s theme for COP 23 is “Conserving Now, Preserving Future”.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer: 

Q6. What does ‘sx’ mean in a code language? 
I. ‘na si la lo’ means ‘you may cry now’ and ‘ne si na sx’ means ‘he may cry there’ in the code language.
II. ‘ki se sx bo’ means ‘come there and meet’ and ‘se ni bo ki’ means ‘come here and meet’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
‘sx’=’there’

Q7. What is Shivani’s rank in a class of 50? 
I. Anni, ranking 18th in the class from the top, is 7 ranks below Vani, who is 5 ranks above Shivani.
II. Suman, the 10th from the bottom, is 20 ranks below Surmai, who is 5 ranks below Shivani.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. How many children are there in the row of children facing North? 
I. Somya is third from the left end of the row and is third to the left of Kirti.
II. Rashi is fifth from the right end of the row and is third to the right of Kirti.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q9. A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the centre. Who is to the immediate left of C? 
I. Only A is between E and B.
II. D is to the immediate left of B.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q10. In a row of five person P, Q, R, S and T are sitting facing North, who among is in the middle of the row?
I. Person S and Q are at the two extreme ends of the row.
II. Person T is to the right of person R.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q11. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q12. P, Q and R enter into partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
350, 400, 1560
200, 320, 1760
400, 500, 1600
250, 300, 1730
None of these
Solution:

Q13. A man can row at 5 km/hr in still water. If the river is running at 1 km/hr it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
2.5 km
3 km
4 km
5 km
None of these
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph 
A. Combined with a ‘broader unravelling of credit markets, we can expect to see continued spillovers into other areas of the economy, most importantly the labour market’.
B. Without a stimulus of ‘a sufficient magnitude, the Indian economy is likely to see a decline in growth or even a formal recession, leading to higher unemployment, declining or stagnant wages, and a host of other economic problems’.
C. Small businesses are struggling, or even shutting down, after a major overhaul of both the country’s currency and sales tax system.
D. Given the tremendous damage that a recession does to employment, income and the health of millions of Indians, Parliament should act quickly to keep the economy from stalling.
E. India’s economic expansion has slowed to its lowest level in three years.
F. Policymakers need to act now to ‘craft an effective economic stimulus package that spurs growth and job creation’.

 Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A
F
D
E
B
Solution:
Correct sequence is ECFBAD. Option B is the correct choice. Statement B is the third sentence, and it talks about corrective measures required.

Q17. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
Correct sequence is ECFBAD. Option E is the correct choice.

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
Correct sequence is ECFBAD.
Statement E is the introductory sentence. It opens the discussion about slowdown of India’s economy

Q19. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
Correct sequence is ECFBAD .Option D is the correct choice.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
C
D
Solution:
Correct sequence is ECFBAD. Option D is the correct choice.

               





You May Also Like to Read: 

         

No comments