Test of the Day for SBI Clerk 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI Clerk 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state's Agribusiness and Rural Transformation Project.
Tamil Nadu
Meghalaya
Assam
Tripura
Karnataka
Solution:
The Government of India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project. The Project will support Assam to facilitate agri-business investments, increase agricultural productivity and market access.

Q2. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?
Matteo Renzi
Romano Prodi
Enrico Letta
Silvio Berlusconi
Giuliano Amato
Solution:
Italian Prime Minister Paolo Gentiloni is on the 2-day visit to India. This is the first visit by an Italian premier in 10 years. Romano Prodi was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007.

Q3. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.
Sukrot
Nabrato
Protol
Manora
Krasava
Solution:
The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. It is a biennial international football tournament of men’s under-17 national teams organized by Federation Internationale de Football Association (FIFA). The official ball for Under-17 football World Cup is called ‘Krasava’.

Q4. Name the country that has recently announced that women in the country will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018.
UAE
Azerbaijan
Qatar
Saudi Arabia
Nigeria
Solution:
Turki Al-Asheikh, Chairman of the General Sports Authority of Saudi Arabia has announced that Saudi women will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018. The move is aimed at empowering and engaging women in the society as an integral part of the development process. All these changes support Saudi Arabia's “Vision 2030” plan for economic and social reforms.

Q5. Name the Private sector, which has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model recently.
ICICI Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Yes Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.

Directions (6-10): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer 

Q6.Statement: According to a report, energy-guzzling technologies that we use at home, destroy the environment.
Courses of action: 
 I. An effort should be made to discourage use of energy-guzzling technologies.
II. A special tax should be imposed on the use of such technologies.
If only I follows.
If only II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both I and II follow.
Solution:
I is advisable because it will reduce the problem. II is impractical. Hence, II is not advisable.

Q7.Statement: Militants are now attacking the police in several states of India in a bid to demoralise them and to choke the intelligence network.
Courses of action: 
I. Government should formulate a plan to equip its policemen with sophisticated weapons and equipment besides making an effort to end militancy in a peaceful way.
II. The police department should send strict instructions to all the police officers concerned that every policeman on duty should have proper gear like a bullet- proof vest and automatic weapons to counter any sudden attack.
If only I follows.
If only II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both I and II follow.
Solution:
Both I and II will reduce the problem. Good equipment will keep the policemen alert whereas good weapons will make them strong to face the situation. Meaningful dialogue can change the situation dramatically. Therefore, both I and II are advisable.

Q8.Statement: With more airlines crossing the Indian skies and air travelling become more affordable, the infrastructure facilities at airports have remained grossly inadequate.
Courses of action: 
I. All airports in India should be privatised.
II.A committee should be made to look into the matter and their recommendation should be sought to deal with the situation.
If only I follows.
If only II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both I and II follow.
Solution:
I is not advisable. We need inspection to sort out the problem. II is advisable because it will be helpful to make strategies to sort out the problem.

Q9.Statement: A number of travel agents in cities continue to harass and fleece the hapless travellers and cause damage to tourism industry.
Courses of action: 
I. An effort should be made to punish all such travel agents and an instruction should be given to all travel agents to provide good services and treatment to travellers.
II. An effort should be made to implement the rules and regulations effectively.
If only I follows.
If only II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both I and II follow.
Solution:
Participation of travel agents is essential to make the situation conducive for tourists. The instruction given to them can make the situation comfortable for travellers. Hence, I is advisable. II is advisable because if rules and regulations are followed properly, the number of incidents of harassing the tourists will reduce.

Q10.Statement: Large areas in several towns of the state XYZ lay under waist-deep water as heavy rain lashed coastal areas of the XYZ state for the fourth day.
Courses of action: 
I. The government should review the situation and the authorities should be asked to undertake enumeration of losses immediately to enable disbursement of relief.
II. Efforts should be made to ferry people to safer places.
If only I follows.
If only II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both I and II follow.
Solution:
Since the situation is alarming, rescue operation is indispensable. II will help in rescuing people. Hence, II is advisable. I is advisable to help people to deal with the situation.

Q11. The ratio of the prices of two flates P and Q was 5 : 7 last year. This year, the price of P is increased by 20 per cent and that of Q by Rs. 45,000. If their prices are now in the ratio 9 : 11, the price of Q last year was:
Rs. 9,60,000
Rs. 9,45,000
Rs. 9,80,000
Rs. 8,00,000
None of the above
Solution:

Q12. One fashion designer group has to make 720 dresses and another one 840 dresses during the same period of time. In the first group the order was ready 4 days ahead of time and in the second group, 8 days ahead of time. How many dresses did each fashion designer group make a day if the second fashion designer group made 20 dresses more a day than the first?
54 and 75
24 and 48
40 and 60
44 and 25
36 and 54
Solution:

Q13. There were 52 students in a hostel. Due to the admission of 16 new students, the expenses of the mess increases by Rs. 44 per day while the average expenditure per head diminished by Rs. 4. What was the original expenditure of the mess?
Rs. 1027
Rs. 1107
Rs. 1050
Rs. 850
Rs 927
Solution:

Q14. Six years ago, the ages of the members of a joint family of six people added up to 168 years. Four years later, one member died at the age of 54 years and a child was born during the same year. After another four years, one more member died, again at 54 and a child was born during the same year. The current average age of this six-member joint family is nearest to:
22 years
20 years
25 years
26 years
24 years
Solution:

Q15. A boy was asked of his age by his teacher. The boy said, ‘The number you get when you subtract 28 times my age from thrice the square of my age will be seven times of your age.’ If the teacher’s age is 28, then the age of the boy is:
28 years
21 years
14 years
25 years
18 years
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (e) as the answer. 

Q16. My mother brought up that little matter of my prison record again.
recognize
mention
view
make
No Improvement
Solution:
bring up here means mention a topic. Hence the correct choice is option B.

Q17. My sister find out that her husband had been planning a surprise party for her.
say
search
discover
see
No Improvement
Solution:
find out here means discover. Hence the correct choice is option C.

Q18. I forgot to buy groceries so I had to make do with what was left in the fridge.
mention
search
find
manage
discover
Solution:
make do- to survive/get by with what you have at that moment

Q19. Peter told his boss that he wouldn’t quit. He’s in it for the long haul.
receive
shouting
prolonged
reference
difficult
Solution:
a long haul- the long road; the option that takes the most time,a prolonged and difficult effort or task.

Q20. Jason called the wedding off because he wasn't in love with his fiancé.
referred
cancel
call
summon
preponed
Solution:
call something off -cancel