January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for Syndicate Bank PO 2018


So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. The National Youth Day has been celebrated every year on _____________.
Answer: 12 January

Q2. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The PSLV has been named as ________________.
Answer: PSLV-C40

Q3. In which city, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival 2018?
Answer: Greater Noida

Q4. India's domestic air passenger traffic grew by what percent in November 2017, topping the growth chart worldwide, according to the International Air Transport Association (IATA)?
Answer: 16.4 percent

Q5. Name the bank that has recently announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards to the Indian market in 2018.
Answer: IndusInd Bank

Q6. Indu Malhotra has recently become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. Who was the first woman to be appointed as a judge of the apex  court since independence?
Answer: Justice M Fathima Beevi

Q7. In which city, the Agriculture ministers of ASEAN countries met for the  fourth sitting?
Answer: New Delhi

Q8. American and Japanese military forces have recently launched 13th edition of the joint  exercise named ______________.
Answer: Iron Fist

Q9. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to ________ in December 2017 on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near future.
Answer: 5.21 percent

Q10. Name the country that has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian  Infrastructure Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans in 2017.
Answer: India

Q11. With which country, India has signed nine documents to further the cooperation that includes cooperation in Cybersecurity, cooperation in the field of Petroleum and natural gas etc?
Answer: Israel

Q12. Sports Ministry launched the official anthem and mascot of Khelo India School Games, recently. Who is the present Minister of Sports in India?
Answer: Rajyavardhan Rathore

Q13. According to data released by Ministry of Commerce and Industry, the Country's exports grew by __________ in December 2017.
Answer: 12.36%

Q14. Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), has launched a competition for college and university students to foster a culture of innovation and creativity in the youth. The competition has been named as ___________.
Answer: IPrism

Q15. Romania's Prime Minister Mihai Tudose has resigned recently after losing the backing of his party due to internal power struggles. What is the Capital of Romania?
Answer: Bucharest